articol preluat din Cotidianul

Legalitatea eliberarii lui Miron Cozma este pusa sub semnul intrebarii de un detaliu. In dosarul intocmit pentru gratiere, piesa esentiala este cererea condamnatului de a fi lasat in libertate. Fara aceasta nu exista nici un dosar si nici o gratiere. Aparatorul fostului lider sindical si oficialii de la Cotroceni au versiuni diferite asupra momentului si continutului solicitarii lui Cozma.

Viorel Dumitrescu, avocatul lui Miron Cozma si senator PRM de Vilcea, ne-a declarat ieri ca a facut o cerere de eliberare a clientului sau, anul trecut. In document se arata ca Miron Cozma „a executat deja peste 6 ani de inchisoare din pedeapsa, iar scopul corectional al privatiunii de libertate a fost atins”.

Conform lui Dumitrescu, un alt motiv era ca fostul lider al ortacilor are doi copii, iar mama lor nu-i poate intretine singura. Ministerul Justitiei a dat un aviz negativ acestei solicitari. Dar, potrivit legii, avizul Ministerului Justitiei este consultativ. Totusi, Ion Iliescu a aminat sa ia o decizie in privinta acestei cereri.

Avocatul Dumitrescu ne-a spus ca nu a mai depus nici o alta cerere in afara de cea din 2003. Insa consilierul de stat Marius Amzulescu, de la Departamentul Constitutional-Legislativ al Presedintiei, ne-a declarat ieri ca avocatul lui Cozma ar fi depus o noua cerere de gratiere, nemotivata, in urma cu 3 saptamini. Amzulescu sustine ca in baza acestei solicitari a fost gratiat Cozma.

El a pretins ca nu stie daca vechea cerere, din 2003, a fost respinsa de presedintele Iliescu. De asemenea, a afirmat ca nu cunoaste motivele pentru care presedintele l-a gratiat pe Cozma.

Ce spune Iliescu

„Ma apropii de finalul de mandat si am reflectat asupra acestei chestiuni si am considerat utila aceasta decizie. Este o decizie de vointa politica, de clementa. Gratierea nu elimina cazierul, nu-l disculpa. In cazul in care recidiveaza, isi va executa toata condamnarea”, a declarat Iliescu. „Mineriadele au avut motivatiile lor, au fost o miscare revendicativa a unei categorii sociale.

Miron Cozma a fost un lider al minerilor.”

Nastase zice ca nu mai stie ce a semnat

Adrian Nastase a spus ieri ca nu stie absolut nimic despre decretul de gratiere si nu poate comenta eliberarea minerului, „pentru ca este o problema care nu e prea clara”. Ulterior, i s-a amintit ca un decret de gratiere trebuie contrasemnat si de prim-ministru, potrivit Constitutiei.

Atunci, Nastase a invocat amnezia: „Mi-au trecut multe acte prin mina si nu mai stiu ce am semnat”, s-a justificat el. „Sinteti de acord cu eliberarea lui Cozma?”, a mai fost intrebat liderul PSD. „Nu pot comenta”, a evitat Nastase subiectul. „Moral, sustineti gratierea?”. „Nu, dar nu vi se pare ca 18 ani de inchisoare sint cam multi?!”, a raspuns premierul.

Demnitarul a fost obligat de jurnalisti sa recunoasca un episod petrecut in turneul electoral pe care l-a efectuat in Valea Jiului: „Unul dintre cei prezenti a ridicat problema eliberarii lui Cozma, dar nu am promis niciodata ca se va face o gratiere a lui, nu intra in competentele premierului”. In finalul decretului de gratiere scrie: „In temeiul art. 100, alin.

2 din Constitutia Romaniei, republicata, contrasemnam acest decret. Prim-ministru, Adrian Nastase”. (A.M.)

Cum comentati gratierea lui Cozma?

Politicieni

Petre Roman: „Am fost foarte surprins de decizia presedintelui, chiar foarte surprins, cum arareori am fost in viata mea”, a spus Petre Roman, liderul Fortei Democrate. Fostul prim-ministru considera nedreapta decizia de gratiere a celui care i-a debarcat Guvernul.

Gheorghe Ciuhandu: „PNTCD protesteaza ferm fata de gestul presedintelui Ion Iliescu. Este o lovitura de gratie data Justitiei si democratiei din tara noastra”.

Corneliu Ciontu, PRM: „Miron Cozma nu a fost singurul vinovat de tot ce s-a intimplat, ci si autoritatile. Miron Cozma nu mai face parte din PRM de multa vreme, dar nu este imposibil ca sa revina in partid, daca va cere acest lucru”.

Emil Constantinescu: „Gratierea lui Cozma este un gest ce dovedeste, prin momentul ales, lasitatea lui Ion Iliescu. Fortele neocomuniste din PSD se pregatesc sa-l foloseasca din nou, dupa pierderea puterii, pe fostul lider al minerilor”.

Lideri sindicali

Constantin Cretan, presedintele Ligii „Miron Cozma”, crede ca Iliescu l-a gratiat pe fostul lider al ortacilor la presiunea organizatiilor sindicale internationale. El este convins ca Miron Cozma nu se va intoarce in viata sindicala si ca are mai degraba un viitor politic.

Dumitru Costin, BNS: „Gratierea lui Miron Cozma este un gest normal. Liderul minerilor si-a ispasit pedeapsa pentru faptele sale, pedeapsa care a fost mult prea mare”.

Bogdan Hossu, Cartel Alfa: „Gestul presedintelui este atit o incercare de crestere a imaginii sale, cit si de atragere de partea sa a parlamentarilor PRM”.

Marius Petcu, CNSLR-Fratia: „Un semn de bunavointa la final de mandat prezidential. Nu cred ca vor exista probleme in urma acestei decizii. Miron Cozma este un om, nu mai este lider de sindicat si este putin probabil ca va reveni la pozitia din anul 1999, pentru ca nici nu mai are cu cine“.

Claudiu Tarziu

Cotidianul - 17 decembrie 2004