articol preluat din Gardianul

Ieri, in jurul orei 16.30, "Luceafarul Huilei", Miron Cozma, a fost eliberat din Penitenciarul Rahova, in urma gratierii acordate de catre presedintele in exercitiu, Ion Iliescu. Asteptat de finul sau, Ion Titisor, zis Fane Spoitoru, care a declarat presei ca "in sfarsit, s-a facut dreptate", Cozma a parasit, val-vartej, incinta inchisorii, facandu-le cu mana ziaristilor prezenti.

La cinci minute dupa eliberare, Miron Cozma ne-a declarat, in exclusivitate, ca nu este pregatit sa acorde un interviu amplu despre ceea ce i se intampla, pentru ca si el a fost luat prin surprindere de gestul presedintelui Ion Iliescu. Ieri seara, Cozma a plecat spre Petrosani.

Miron Cozma, Fane Spoitoru si Gheorghe Trutulescu au devenit prieteni, in penitenciarul de maxima siguranta Rahova, fiind incarcerati in aceeasi celula. La cununia civila a lui Fane Spoitoru cu Elena, martori si "nasi de suflet" i-au fost Cozma si Marinela Nitu.

Ulterior, Spoitoru a fost eliberat, iar la cununia religioasa, pentru ca fostul lider al minerilor era inca in detentie, afaceristul bacauan Florin Camara si sotia sa le-au devenit nasi.

Dupa aceasta controversata decizie a presedintelui Romaniei, a urmat o alta care a socat, de asemenea, opinia publica: Iliescu a hotarat sa-l gratieze si pe Petru Isac, consilierul prezidential arestat in 1998, pentru coruptie.

Gratierea lui Cozma, o decizie exclusiv politica

"Prin aceasta decizie Iliescu dovedeste ca a ramas acelasi bolsevic batran, marcat de tarele trecutului sau comunist", a subliniat ferm copresedintele Aliantei PNL-PD, Calin Popescu Tariceanu, in replica la decizia lui Ion Iliescu de a semna decretul de gratiere a lui Miron Cozma.

In opinia liderului liberal gratierea lui Cozma este o hotarare bazata exclusiv pe considerente politice, care demonstraza faptul ca Iliescu nu a inteles nici pana astazi ce inseamna democratia. "Decorarea lui Corneliu Vadim Tudor a fost primul semnal ca, pentru Ion Iliescu, democratia este o vorba fara continut", a explicat Tariceanu.

Mai mult, potrivit copresedintelui Aliantei Iliescu are pe constiinta mineriadele din 1990, 1991 si 1999, iar aceasta actiune dovedeste ca actualul sef al statului "dispretuieste decizia Justitiei si a institutiilor fundamentale ale statului".

Gardianul - 17 decembrie 2004