articol preluat din Ziua

Cu trei zile inainte de expirarea legala a mandatului prezidential, Ion Iliescu l-a gratiat pe Miron Cozma, liderul ortacilor din Valea Jiului, printr-un decret semnat inca de acum doua zile. Ieri, decretul semnat de Iliescu si contrasemnat de premierul Adrian Nastase a fost publicat in Monitorul Oficial, iar cateva ceasuri dupa, Cozma a parasit penitenciarul de maxima siguranta Rahova.

Cozma a fost condamnat la 18 ani de inchisoare, pentru subminarea puterii de stat in septembrie 1991 si a fost incarcerat 8 ani mai tarziu, in februarie 1999. Aproape intreaga clasa politica, cu exceptia PRM, a criticat vehement ceea ce Iliescu a calificat a fi "un act de clementa". Societatea civila a fost de-a dreptul socata si oripliata de gest.

Iliescu a sustinut ca gratierea lui Miron Cozma a survenit primirii numeroaselor solicitari, atat din partea fostului lider al minerilor din Valea Jiului, cat si a organismelor internationale. Cat despre mineriade, potrivit lui Iliescu "si acestea au avut motivatiile lor". Iliescu a sustinut ca gratierea Luceafarului Huilei, cum este poreclit Cozma, "nu are legatura cu sustinerea PRM-ului".

Si aceasta avand in vedere faptul ca Miron Cozma este un fost membru al PRM. Premierul in functie Adrian Nastase a avut o reactie uluitoare fata de eliberarea lui Cozma. El a mintit in fata ziaristilor, sustinand ca nu stia de decretul de gratiere a lui Cozma.

Si aceasta in conditiile in care Nastase, cu mana lui, contrasemnase decretul de gratiere, inainte de a veni in conferinta de presa, pentru ca altfel actul nu ar fi fost legal. Cateva ore mai tarziu, prin vocea purtatorului sau de cuvant, premierul a anuntat, de la Bruxelles, ca nu este de acord cu gratierea lui Miron Cozma.

De remarcat faptul ca in februarie 1999, Nastase spunea ca eliberarea liderului ortacilor din Valea Jiului ar fi o mare infrangere a democratiei. Alaturi de singurul roman care a subminat puterea de stat, Iliescu a mai usurat puscariile de alte 45 de persoane la fel de controversate. Printre ele: fostul judecator Valentino Acatrinei, incarcerat pentru coruptie.

In ziua in care s-au implinit 15 ani de la Revolutie, Iliescu l-a eliberat si pe tortionarul Ioan Corpodeanu, fostul adjunct al Sefului Militiei Timis. Acesta a fost incarcerat pentru reprimarea sangeroasa a manifestatiilor de strada din decembrie '89, in timpul carora au fost ucisi 33 de oameni. Corpodeanu a fost judecat si condamnat pentru omor deosebit de grav.

Singurul consilier guvernamental acuzat si inchis pentru coruptie, Petre Isac, a fost si el eliberat ieri. Ambasada Statelor Unite la Bucuresti a reactionat vehement la vestea eliberarii lui Cozma, sustinand ca gestul lui Iliescu este "ingrijorator". In tot acest timp, Iliescu spera ca Miron Cozma sa fie linistit.

Carmen EPURAN

Ziua - 17 decembrie 2004