Miron Cozma a fost retinut pentru 24 de ore de catre procurori, vineri dupa-amiaza, pentru implicare in dosarul de crima organizata privindu-i pe fratii Camataru, dosar in care ar urma sa fie cercetat si Ion Titisor, zis Fane Spoitoru (fost coleg de celula si prieten al lui Cozma).

Ministerul Public a informat, vineri dupa-amiaza ca Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism "il avea in baza de lucru pe Miron Cozma pentru implicare in activitati de crima organizata, in cauza complexa privind pe fratii Ion Balin si Vasile Balint".

Ca urmare a punerii sale in libertate si existind si riscul ca Miron Cozma sa paraseasca tara si sa se sustraga urmaririi penale, prin ordonanta din 16 decembrie 2004, procurorii "au dispus monitorizarea sa in mediul ambiental", precizeaza Ministerul Public, adaugind ca masura urma sa fie adusa la

indeplinire de lucratorii de politie.

In acelasi dosar vor fi facute cercetari si cu privire la Ion Titisor (zis Fane Spoitoru), avind in vedere relatia dintre cei doi si comiterea unor fapte ce cad sub incidenta articolul 7 din Legea 39/2003 privind prevenirea si combaterea criminalitatii organizate, adauga sursa citata.

Articolul 7 din legea mentionata prevede ca initierea sau constituirea unui grup infractional organizat ori aderarea sau sprijinirea, sub orice forma, a unui astfel de grup se pedepseste cu inchisoare de la cinci la 20 de ani si interzicerea unor drepturi.

Presedintele in exercitiu Ion Iliescu a decis, in urma consultarilor cu premierul Adrian Nastase, revocarea decretului de gratiere a lui Miron Cozma si a inca 44 de persoane.

Miron Cozma a fost prins de Politie, vineri dupa-amiaza, in Timisoara, in apropierea casei fiului sau si a fost dus la sediul IPJ Timis, pentru a fi informat in legatura cu revocarea decretului de gratiere a sa de catre presedintele Ion Iliescu.

Revista Presei

Miron Cozma se pregatea sa fuga din tara

Fapta pentru care s-a emis, vineri, mandat de arestare pe numele lui Miron Cozma - crima organizata - a fost savirsita in mai-iunie 2003, cind o firma a apelat la locotenentii lui Nutu Camataru, prin intermediul lui Cozma si Fane Spoitoru, pentru a cumpara o societate aradeana scoasa la privatizare.

In urma afacerii Miron Cozma si Fane Spoitoru, aflati la acea vreme in detentie, urmau sa primeasca 100.000 de dolari.

Potrivit procurorilor Miron Cozma se pregatea sa plece din tara. Audierea sa nu a putut incepe nici vineri noaptea deoarece avocatul solicitat de Cozama nu a venit

Europa FM

Gratiatul - implicat si in celebrul dosar "Camatarii"

articol preluat din Romania Libera

Directia de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism a anuntat ieri ca Miron Cozma se afla in atentia acestui organism pentru implicare in activitati de crima organizata in celebrul dosar al Camatarilor, cauza care ii are in prim-plan pe fratii Ion si Vasile Balint.

"Ca urmare a punerii sale in libertate si existand si riscul ca Miron Cozma sa paraseasca tara si sa se sustraga in acest fel urmaririi penale, prin ordonanta din 16.12.2004 procurorii au dispus monitorizarea sa in mediul ambiental, masura ce urma sa fie adusa la indeplinire de lucratorii de politie", a anuntat Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Potrivit Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism, in aceasta cauza vor fi efectuate cercetari si fata de Ion Titisor, zis "Fane Spoitoru", datorita relatiei dintre cei doi si comiterii unor fapte ce cad sub incidenta art. 7 din Legea nr. 39/2003 (lege care vizeaza activitati de crima organizata).

Ceea ce este interesant e faptul ca mandatul de aducere, cu referire la implicarea lui Cozma in dosarul Camatarilor, a fost emis chiar in ziua eliberarii sale din detentie, urmand ca a doua zi, adica ieri, la ora 10, minerul sa fie prezentat procurorilor bucuresteni pentru audieri. Cu toate acestea, politistii au venit la Urseni sa-l ridice pe Cozma abia la ora 13.

30, dupa ce se anuntase deja revocarea gratierii. Potrivit avocatului lui Miron Cozma, Arpad Anastasescu, comunicarea mandatului a ajuns la Timisoara, pe fax, abia la ora 15.23, astfel ca retinerea inainte de aceasta ora a minerului este considerata neacoperita legal.

"Cazul va provoca multe discutii juridice, ajungandu-se pana la analiza prevederilor Constitutiei cu privire la prerogativele presedintelui tarii. Este adevarat ca el poate emite decrete de gratiere, dar nu si revocari ale acestora. Se invoca un precedent, dar practica romaneasca nu considera precedentul un izvor de drept", ne-a declarat avocatul Anastasescu.

Aseara Cozma a fost escortat la Bucuresti.

Un articol de Laura M. Fortiu

Romania Libera - 18 decembrie 2004