articol preluat din Libertatea

Pesedistii, disperati, se leapada acum de Ion Iliescu ca de Satana. Numai ca reactia lor nu face decat sa ridice cota Aliantei D.A., care nu trebuie acum decat sa astepte ca PSD sa se dezbine pentru a prelua aliatii si a forma o majoritate parlamentara in jurul PNL-PD care sa treaca de Parlament un guvern in care sa apara si liberali, si democrati, si udemeristi si umanisti.

ingroziti de faptul ca gratierea lui Miron Cozma i-a trimis pe udemeristi si pe umanisti mai aproape ca oricand de barca Aliantei D.A., pesedistii au trecut la atac, fara sa se mai deplaseze pana la sediul de partid, ca sa nu piarda timp.

Numai ca gestul lor de furie si disperare, plecat ieri la pranz din Camera Deputatilor, a fost sa se dezica de Ion Iliescu, semnatarul decretului de gratiere a lui Miron Cozma.

Din sedinta de grup a deputatilor PSD a rabufnit ieri, luandu-si in serios rolul de purtator de cuvant al PSD mai degraba decat cel de deputat, Titus Corlatean, care a anuntat ca partidul nu are nici in clin, nici in maneca cu gratierea "luceafarului huilei".

"Gratierea lui Miron Cozma este un act de clementa", a spus Corlatean, dar "gratierea este un atribut constitutional exclusiv al presedintelui Romaniei si presedintele Ion Iliescu si-a asumat integral responsabilitatea".

"PSD nu poate fi asociat cu aceasta decizie si solicita revocarea gratierii, mai ales ca exista precedent", a spus Titus Corlatean, care nu a vrut sub nici un chip sa comenteze existenta pe hartiile de gratiere a semnaturii sefului PSD, Adrian Nastase.

Purtatorul de cuvant s-a retras imediat in sala grupului PSD, unde deputatii social-democrati erau deja incruntati si cu telefoanele mobile lipite de urechi, in cautarea unei solutii care sa ii salveze de patru ani de opozitie prin readucerea UDMR si PUR la masa negocierilor.

in acest timp, la grupul PSD usile se ferecasera, deoarece la intalnirea deputatilor de-abia validati se ridicase tonul discutiilor. Cel mai suparat parea Miron Mitrea, care trasese toate sforile pentru a gasi voturile necesare pentru functia de presedinte al Camerei Deputatilor, numai ca, data fiind rasturnarea de situatie, s-a trezit pe drumul spre Opozitie.

Iar atmosfera s-a incins in momentul in care au vazut la televizor ca desi Ion Iliescu, de la Bruxelles, a decis sa revoce gratierea lui Cozma, liderii UDMR si PUR nu au fost deloc impresionati si inclinau tot spre o majoritate cu Alianta PNL-PD.

Fostii potentati ai legislaturii trecute Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu au dat, individual, comunicate de presa prin care se delimitau de decizia lui Ion Iliescu, inainte ca acesta sa anunte ca o drege. La ora 15.10 un anunt soc vine sa bulverseze si mai tare haosul din politica romaneasca si din PSD in special.

Ministrul finantelor, Mihai Tanasescu, pune degetul pe rana si anunta ca va demisiona din PSD daca Ion Iliescu va fi ales presedintele partidului la viitorul congres al partidului din ianuarie.

Prezent la o intalnire informativa cu presa, Tanasescu a explicat ca exista o frustrare si o suparare foarte mare in randul partidului vizavi de decretul de gratiere a lui Miron Cozma si a amintit ca la nivelul PSD a fost luata o decizie clara, in unanimitate, de dezicere fata de actul presedintelui Ion Iliescu, care a revenit, in cele din urma, revocand acest decret.

Libertatea - 18 decembrie 2004