articol preluat din Ziua

PSD este in haos. Partidul care parea atat de puternic, de neinlocuit de la putere si atat de unit de spiritul lui Ion Iliescu se afla acum in cea mai mare criza prin care a trecut de la ruperea gruparii Melescanu din defunctul PDSR, in 1997.

Mobilul care a zdruncinat partidul din temelii este exact acela pe care social-democratii au pariat ca o sa-i uneasca si mai tare dupa epuizarea mandatului prezidential: Ion Iliescu. Gratierea lui Miron Cozma acum doua zile de catre Ion Iliescu a oripilat intreaga Romanie.

Pe de alta parte, Ambasada Statelor Unite ale Americii la Bucuresti a calificat gestul presedintelui in functie ca fiind ingrijorator. Comisia Europeana s-a aratat, in aceeasi ordine de idei, "surprinsa" de decizia de gratiere a lui Cozma. Important de vazut acum este cine a avut cel mai mult de pierdut din gestul inconstient al lui Iliescu.

Si nu este vorba de Iliescu aici, ca individ politic, care s-a discreditat in fata intregii Romanii, inclusiv in fata PRM, pe care ieri reusise sa-l faca fericit prin eliberarea lui Cozma. Principalul perdant, ca urmare a atitudinii descalificabile a viitorului fost presedinte, este PSD. Partidul in care Iliescu trebuia sa se intoarca, luni, dupa epuizarea mandatului prezidential.

Si in care ar fi trebuit sa fie primit cu paine si sare, cu surle, trambite si lauri, ca un adevarat guru al partidului pe care de abia il asteptau sa se intoarca. In campania pentru alegerile parlamentare si prezidentiale, PSD a profitat la maxim de imaginea lui Iliescu, sperand ca acesta sa ridice partidul in sondajele de opinie.

Pentru partid si de dragul lui, Iliescu a calcat Constitutia in picioare, reusind sa devina partinitor. Nu a mai fost presedintele tuturor, a fost doar presedintele PSD. A facut campanie pe fata PSD si si-a depasit atributiile prezidentiale cu o inocenta si o seninatate impinsa aproape spre patologic.

Scindarea bate la usa

Acum PSD are sansa sa se sparga in doua din cauza celui caruia partidul ar fi fost in stare, candva, sa ii ridice o statuie. In conditiile in care PSD doreste cu o disperare obsesiva sa ramana la putere si sa formeze Executivul, Iliescu a distrus si ultimele sperante ale PSD de a mai ramane la guvernare.

Alianta fragila si indoielnica pe care o avea PSD cu UDMR si PUR, singurii sai aliati in incercarea de a forma majoritatea parlamentara, este acum pe un butoi de pulbere. In conditiile in care gestul lui Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma este legat, in mod evident, de PSD, viitorul fost presedinte va trebui sa plateasca politele partidului care acum pare sa nu-l mai doreasca. Deloc.

Primul semn a fost dat de Mihai Tanasescu, ministrul Finantelor, care a spus ieri, foarte hotarat, ca va demisiona din PSD daca la conducerea partidului va veni Ion Iliescu. La Congresul partidului de la inceputul anului viitor Iliescu ar fi trebuit sa fie inscaunat conducator suprem al PSD. Acum sansele sale sunt mult, mult mai mici.

Iar daca mai are vreo sansa, aceea va fi de a se intoarce intr-un partid la fel de mic. Este posibil ca partidul sa se imparta in doua aripi: aripa Nastase si aripa Iliescu. Cei doi nu s-au iubit niciodata, iar in acest moment Nastase are toate motivele sa-i poarte lui Iliescu pica vesnica.

O parte a PSD s-a lepadat de Iliescu

Reactie a faptului ca intreaga opinie publica i s-a urcat in cap lui Iliescu sau poate ca urmare a faptului ca si social-democratilor li s-a parut o prostie ceea ce a facut Iliescu de capul lui, PSD s-a lepadat la unison de gestul potentialului viitor lider al partidului, acelasi Ion Iliescu.

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a dat ieri publicitatii un comunicat prin care arata ca partidul nu este de acord cu eliberarea acestui infractor si, in plus, incearca sa convinga ca "PSD nu este si nici nu poate fi asociat cu gratierea lui Cozma". Putin mai tarziu dupa ce PSD si-a exprimat pozitia oficiala in legatura cu gestul inconstient al lui Iliescu, a venit si bomba.

Ministrul de Finante, Mihai Tanasescu, un membru marcant al partidului, a amenintat ca demisoneaza din PSD daca la conducerea acestuia va veni un om ca Ion Iliescu. Este pentru prima data cand un lider important al PSD nu numai ca il sfideaza pe Ion Iliescu, dar chiar il desconsidera si ii intoarce spatele.

"Decizia lui Ion Iliescu de a-l gratia pe Miron Cozma a dus Romania cu multi ani in urma, iar eu nu voi mai ramane in PSD daca la presedintia partidului vine un politician ca Ion Iliescu", a amenintat Mihai Tanasescu.

Potrivit liderului PSD, partidul a luat decizia de a se dezice total de actul lui Ion Iliescu si i-a informat de aceasta decizie pe Iliescu si pe presedintele PSD Adrian Nastase, aflati la Bruxelles. "Exista o suparare si o frustrare foarte mare in randurile partidului, oamenii au simtit ca nu-si mai gaseau locul acolo.

Nu poti sa pui o asemenea stampila pe un partid foarte mare, care mai are un cuvant de spus in politica doar dupa decizia unui om, indiferent daca acesta este presedintele tarii", a adaugat Tanasescu. Potrivit acestuia, este necesara o reforma a PSD, pentru a promova un nou tip de politica social-democrata, inclusiv prin aducerea de oameni noi.

Tanasescu a mai spus ca principalele masuri privind restructurarea PSD ar putea fi luate la congresul partidului de la inceputul anului viitor, iar reforma in PSD trebuie realizata indiferent daca partidul este la putere sau in opozitie.

Tanasescu a fost batut de mineri

Dupa Mihai Tanasescu a venit replica a doi dintre liderii importanti ai PSD: Dan Ioan Popescu si Victor Ponta. Si acestia au descalificat gestul lui Iliescu de a-l gratia pe Cozma, dar nu au indraznit sa treaca la amenintari cu plecatul din partid. Victor Ponta a declarat, pentru Meidafax, ca nu stie de vreo intalnire a partidului in legatura cu decretul de gratiere a lui Cozma.

Mai mult decat atat, Ponta a parut sa-i fie inca fidel lui Iliescu, spunand ca Tanasescu nu poate vorbi in numele sau pe tema unei evntuale nemultumiri sau plecari din partid. Pe de alta parte, liderul PSD Bucuresti, Dan Ioan Popescu, a aratat ca nu este de acord cu decizia de gratiere a lui Cozma.

"Nu sunt de acord cu decizia politica de gratiere a lui Miron Cozma, precum si a celorlalte persoane acuzate de coruptie si reprimare a manifestantilor in decembrie 1989, chiar daca, din punct de vedere uman, pot accepta anumite motive care au stat la baza decretului de gratiere", se arata intr-un comunicat semnat de ministrul Economiei.

Dan Ioan Popescu a precizat ca a aflat "cu surprindere" de publicarea in Monitorul Oficial a deciziei de gratiere a lui Miron Cozma, alaturi de alte persoane care s-au facut vinovate de acte de coruptie sau de reprimarea manifestantilor in decembrie 1989.

Purtatorul de cuvant al PSD, Titus Corlatean, a reactionat imediat si panicat la declaratiile lui Mihai Tanasescu, speriat cu siguranta dezordinea care s-ar putea crea in partid in lipsa sefului, dar si de posibilitatea ca imaginea PSD sa devina si mai proasta decat este deja. Potrivit lui Corlatean, afirmatiile ministrului de Finate au fost determinate "de un fond puternic emotional".

Totodata, Corlatean a incercat sa convinga pe toata lumea ca nu se pune problema unei situatii dificile in PSD. Potrivit lui Corlatean, reactia lui Mihai Tanasescu fata de decizia de gratiere a lui Miron Cozma a fost "puternic emotionala", explicatia fiind aceea ca ministrul de Finante a fost agresat, in 13-15 iunie 1990, la fel ca si alti bucuresteni.

Tanasescu a facut referire la faptul ca nu sustine decizia de gratiere a lui Cozma, dupa cum si PSD a solicitat revocarea acestei decizii, a mai spus Corlatean. "Dupa discutiile cu Mihai Tanasescu nu se pune problema unei situatii dificile in interiorul partidului", a insistat obsesiv Corlatean.

Carmen EPURAN

Ziua - 18 decembrie 2004