articol preluat din Romania Libera

Lovitura de teatru in privinta negocierilor dintre partidele parlamentare pentru formarea unei majoritati parlamentare. In urma gratierii lui Miron Cozma, atat UDMR, cat si PUR sunt dispuse sa-si faca bagajele si sa treaca de partea Aliantei D.A., nefiind de acord cu decizia lui Iliescu de a-l pune in libertate pe ortac. Pentru ca, vorba lui Marko Bela, "raul deja a fost facut".

Tonul schimbarii strategiei politice si intoarcerea catre Alianta D.A. a fost dat de catre liderul UDMR, Marko Bela, care s-a aratat extrem de indignat de faptul ca un om precum Miron Cozma, care a condus hoardele de mineri care au terorizat Bucurestiul, ucigand mai multi oameni, a fost pus in libertate.

Potrivit declaratiilor acestuia, gratierea este un puternic motiv pentru ca UDMR sa intoarca spatele PSD si sa se alature Aliantei D.A. in vederea formarii unei majoritati parlamentare, si implicit a Guvernului. Iliescu i-a impins spre Alianta.

"Sunt extrem de dezamagit din cauza gratierii lui Miron Cozma si, in urma acestei actiuni, domnul presedinte Iliescu parca intentionat ar vrea sa ne impinga pe partea cealalta a baricadei", a declarat presedintele UDMR. Mai mult decat atat, acesta a tinut sa precizeze ca astfel de decizii nu sunt compatibile cu logica gandirii UDMR.

"Sincer, noi nu ne putem gasi in aceeasi barca cu Miron Cozma si alte persoane asemanatoare", a mai spus Bela, care a lasat sa se inteleaga ca Uniunea va trece de partea Aliantei D.A., fara insa sa precizeze explicit acest lucru. Totusi, dupa ce declaratia a fost facuta, iar camerele de luat vederi si reportofoanele s-au oprit, Bela s-a mai adresat o data ziaristilor.

"Cred ca am fost desul de clar", a spus acesta, facand referire la traseul politic pe care UDMR il va urma de acum inainte. De altfel, Marko Bela a evitat sa mai vorbeasca despre vreo negociere cu PSD si PUR. Intrebat de ziaristi daca, personal, va mai sustine in interiorul Uniunii formarea unei majoritati alaturi de PSD, acesta a spus ca "eventual este posibila si o alta majoritate".

In alta ordine de idei, Bela a mai declarat ca la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali (CRU) de astazi "nu vom lua o decizie privind formarea unei coalitii, pentru ca noi vom intra intr-o coalitie sau vom inchega o coalitie atunci cand vom vedea programe. Noi ne aliniem pe baza unor programe care sa includa si deziderate importante pentru UDMR..., vom defini directiile".

In ciuda acestor declaratii, mai multe voci din Uniune spun ca intalnirea CRU nu va fi decat modalitatea oficiala prin care UDMR se va alatura Aliantei D.A.

Imediat dupa declaratiile reprezentatului UDMR a venit si randul lui Dan Voiculescu, presedintele PUR, de a sustine indepartarea de PSD in urma gratierii lui Miron Cozma. Fara sa dea prea multe explicatii, Voiculescu s-a declarat impotriva initiativei lui Iliescu.

Intrebat fiind daca in aceste conditii PUR isi va intoarce fata catre Alianta D.A., in vederea formarii unei majoritati parlamentare, Voiculescu a spus ca "gratierea ne da si noua un impuls". Ceea ce inseamna ca in zilele urmatoare este foarte posibil ca PUR si Alianta sa ajunga la o intelegere.

In plus, Voiculescu s-a simtit dator sa precizeze ca "oricum nu suntem de acord cu gestul domnului Iliescu".

Iata cum Ion Iliescu, cel care le multumea din suflet minerilor ucigasi care semanau teroare in Capitala, a reusit sa faca treaba celor din Alianta si sa-i convinga pe udemeristi si puristi sa se alature acestei structuri politice.

Dupa ce se anuntase revocarea de catre Ion Iliescu a decretului de gratiere a lui Miron Cozma, liderii PUR au organizat o conferinta de presa pentru a preciza ca isi mentin pozitia exprimata de presedintele Dan Voiculescu.

"Cerem PSD sa se dezica de gestul domnului Ion Iliescu, pentru ca pana acum PSD este singurul partid care nu si-a exprimat pozitia in legatura cu aceste lucruri", a declarat vicepresedintele PUR, Codrut Seres.

Acesta a reafirmat, de asemenea, faptul ca, dupa jocul lui Ion Iliescu cu eliberearea si reincarcerarea lui Miron Cozma, PUR este impins sa dea curs invitatiei Aliantei PNL-PD de a forma impreuna o majoritate parlamentara necesara sustinerii unui guvern de coalitie.

De asemenea, Codrut Seres a afirmat ca joi seara Dan Voiculescu, presedintele PUR, a participat la negocieri cu liderii Aliantei PNL-PD in vederea formarii unui guvern de coalitie.

Un articol de Tomita Petcu, Adriana Dutulescu

Romania Libera - 18 decembrie 2004