preluare BBC

Gratierea lui Miron Cozma si a altor cateva zeci de persoane controversate nu ramane fara ecou in randul oficialilor europeni.

Alianta Liber Europeana, cel de-al cincilea grup parlamentar din Parlamentul Europei, solicita infiintarea unei comisii interparlamentare prin care sa stabileasca daca in Romania exista stat de drept si este, din punct de vedere politic, o tara previzibila.

Decizia infiintarii comisiei interparlamentare este sustinuta si de comisarul european pentru extindere, Olli Rehn.

Sabin Gherman, raportor pentru Romania al Aliantei Libere Europene din Parlamentul European a declarat ca infiintarea unei asemenea comisii este mai mult decat necesara in actuala conjuctura.

Din perspectiva Aliantei, afirma Sabin Gherman, gratierea mai multor persoane pe ultima suta de metri, ar fi o decizie pur politica, menita a arata si mai clar subordonarea justitiei.

Sabin Gherman spune ca a fost deja chemat la Bruxelles de conducerea Aliantei Libere Europene si Partidul ecologist, cu un raport in care sa fie cuprinse toate informatiile legate de libertatea justitiei si mai ales de ultimele gratieri facute de Ion Iliescu.

Gestul lui Ion Iliescu vine dupa ce Romania a reusit cu greu sa incheie din punct de vedere tehnic negocierile cu Uniunea Europeana la capitolul justitie.

Initiativa infiintarii unei comisii interparlamentare este sustinuta si de comisarul pentru extindere, Olli Rehn.

Intr-o scrisoare adresata conducerii Aliantei Libere Europene, Olli Rehn arata ca decizia incheierii tehnice a capitolului justitie cu Romania nu inseamna ca aceasta este definitiva.

"Comisia va monitoriza foarte atent situatia din Romania, mai ales ca stim ca independenta justitiei este inca pusa sub semnul intrebarii", se mai arata in scrisoarea lui Olli Rehn.

BBC