A doua batalie politica importanta, dupa negocierile pentru formarea guvernului, s-a dus ieri in cele doua Camere ale parlamentului: Senat si Camera Deputatilor. A fost o zi in care PSD si Alianta au alergat dupa voturile PUR si PRM, luptindu-se pentru fiecare om.

PUR s-a hotarit destul de repede ca va sustine candidatii PSD la sefia parlamentului, iar Vadim Tudor a trebuit sa-i cheme la ordin pe indisciplinatii partidului dispusi sa cocheteze cu Alianta. Ziua de ieri a aratat cam cum vor arata viitoarele dezbateri parlamentare: o goana continua dupa voturile PRM si PUR.

Si a mai aratat ca, daca Alianta va forma guvernul, acesta va duce lupte grele in parlament la fiecare proiect de lege sau ordonanta care vor trebui sa treaca de senatori sau deputati. (D.T.)

Zi tensionata la Camera Deputatilor. In timp ce in plen se depunea juramintul, in fiecare ungher al Palatului Parlamentului cite un grup de deputati organiza propriul guvern.

De fapt, principala problema de ieri a fost cine va cistiga presedintia Camerei Deputatilor: Adrian Nastase sau Mona Musca? Spre prinz, cind PUR a anuntat ca ramine in aceeasi barca cu PSD, Alianta incerca sa mai fure din sindicalistii intrati in parlament pe listele PRM.

Potrivit unor intelegeri secrete, sindicalistii au promis Aliantei cel putin zece voturi, in schimbul promisiunii ca, in caz de alegeri anticipate, se vor intoarce in parlament pe listele coalitiei PNL-PD. Alianta, care are 112 deputati, se mai baza pe voturile celor 22 de parlamentari UDMR si ale altor 18 deputati ai minoritatilor nationale.

Pe de alta parte, coalitia ad-hoc PSD+PUR+PRM detinea 180 de voturi, din 332, suficiente pentru ca Nastase sa ajunga presedintele Camerei. De cealalta parte, chiar si cu cei zece sindicalisti, Alianta nu-si putea asigura decit 162 de voturi, prea putine pentru ca Mona Musca sa ajunga la sefia Camerei. Practic, pe tot parcursul zilei s-au purtat in permanenta negocieri intre liderii de grupuri.

Intr-o prima etapa, constientizind inferioritatea numerica, Alianta a incercat sa amine alegerea presedintelui Camerei pina dupa depunerea juramintului de catre Traian Basescu. Presedintele ales urma sa depuna juramintul la ora 21.00. Initial, PSD dorea sa amine depunerea juramintului pentru miercuri, ca sa cistige timp.

Mai precis, PSD se temea ca, o data ce presedintele era uns cu atributii depline, PUR ar fi putut vira catre Alianta, mai ales ca liderii PD si PNL continuau negocierile cu Dan Voiculescu. Sedinta de desemnare a conducerii Camerei a inceput tirziu, in jur de ora 17.30, iar doua ore mai tirziu procedura de vot nici macar nu incepuse.

Asta pentru ca liderii de grup, Nastase, Tariceanu, Gusa si Bolcas, nu reuseau sa cada de acord asupra pozitiei urnelor in care urmau sa fie introduse buletinele de vot. In functie de amplasarea urnelor, secretizarea votului putea fi asigurata sau nu.

Alianta voia sa fie asigurate toate conditiile pentru vot secret (sperind, probabil, ca in acest fel va mai putea cistiga complicitatea unor PRM-isti), in timp ce PSD avea tot interesul ca votul sa fie la vedere, astfel incit sa elimine pe cit posibil riscul unor “tradari” din partea aliatilor.

Ajutor de la Campeanu pentru PSD

Votul pentru presedintele Senatului a declansat ieri un adevarat scandal in Camera Superioara a parlamentului. Mai bine de o ora, senatorii s-au certat daca scrutinul sa fie secret sau sa se desfasoare la vedere.

Propunerea Aliantei PNL-PD privind secretizarea votului prin exprimarea acestuia fie la o masuta separata, fie intr-o camera alaturata salii Omnia a fost sustinuta de UDMR, insa respinsa vehement de grupurile PSD, PUR si PRM. Alianta spera ca, la adapostul votului secret, candidatul PNL-PD Radu Berceanu sa mai cistige niste voturi in defavoarea celui propus de PSD, Nicolae Vacaroiu.

PSD si PRM au primit insa un ajutor nesperat chiar de la presedintele de sedinta, liberalul Radu Campeanu, care nu si-a asumat decizia de a declara votul secret, preferind sa o supuna la vot. Conform senatorului UDMR Peter Eckstein, Campeanu ar fi avut dreptul, conform regulamentului Senatului, sa declare ca votul este secret.

La inchiderea editiei, senatorii inca mai dezbateau chestiunea votului secret.

Vadim a tunat impotriva “defectorilor” din partid

Alegerea presedintelui Senatului a generat ieri mari agitatii de culise. Cei doi candidati, Radu Berceanu din partea Aliantei si Nicolae Vacaroiu propus de PSD, au stat pina in ultimul moment la mina PRM. Daca PUR a anuntat, inca de la orele du-pa-amiezei, ca il va sustine pe Vacaroiu la presedintia Senatului, seful PRM, CV Tudor, a refuzat sa faca declaratii oficiale.

Intentia lui Vadim de a sustine PSD-ul la Senat a fost insa aflata de presa pe cai neoficiale. La sedinta de grup convocata de Vadim Tudor, vocea acestuia razbatea din spatele usilor inchise: “Alianta PNL-PD s-a inhaitat cu udemeristii. Noi votam cu Vacaroiu caruia, ca persoana, n-avem ce sa-i reprosam. Berceanu e unul din cei mai corupti oameni.

Cum sa-i dam votul lui?”, le-a spus Vadim colegilor sai, care au votat pentru sustinerea lui Vacaroiu, cu doua exceptii.

Senatorul PRM Mihail Lupoi a fost unul dintre cei care s-au abtinut sa voteze in grup decizia de sustinere a lui Vacaroiu la presedintia Senatului, intentia sa de a da “un vot de constiinta” pentru Berceanu in plen stirnind minia lui Vadim: “Nu ma sfida in fata! Lasa-ma sa fiu seful partidului, imi datorezi doua mandate.

Te-am trecut cu mina mea pe liste”, i-a reprosat Vadim Tudor senatorului. El a cautat sa-l convinga pe Lupoi sa nu voteze contra partidului, trecind la caracterizari in stil propriu la adresa celor din PNL-PD: “Basescu e un chior, parca e un ospatar mahmur. N-ai vazut cum arata?!”; “La Camera PRM-ul voteaza cu Nastase, cum sa voteze cu vaduva lui Mao Tze Dong?!”.

Liderul PRM a incercat, de asemenea, sa-l intoarca pe Lupoi, descriindu-i reactia presei la aflarea faptului ca “un vicepresedinte al PRM a votat altfel decit Vadim”. “Va dati seama ce va spune presa ticalosita? “Cutremur in PRM, se stringe latul “”.

La finalul sedintei, senatorul PRM Mihail Lupoi a declarat jurnalistilor ca “va vota cum va vota partidul”. Intrebat cum, senatorul PRM a precizat ca nu are mandat sa spuna acest lucru. La aceeasi intrebare liderul PRM Vadim Tudor a raspuns “No comment!”. Voturile celor 21 de peremisti din Senat au contat foarte mult in aritmetica formarii majoritatii de 69 de mandate.

Aceasta in conditiile in care PSD si PUR dadeau impreuna 57 de voturi pentru sustinerea lui Vacaroiu. (Adriana Istodor, Oana Dobre, Alina Mihai)

Vacaroiu a uitat sa jure cu mina pe Biblie. Prima zi in parlament a fost consumata aproape exclusiv pentru depunerea juramintului de catre noii alesi. 137 de senatori si 332 de deputati s-au perindat la tribunele celor doua Camere, rostind - unii grabiti, altii solemni - juramintul de credinta care le da dreptul constitutional de a vota de aici inainte legi in parlament.

Fara incidente majore, sedintele de validare au avut parte de mici picanterii. La Senat, in momentul rostirii juramintului, Nicolae Vacaroiu a uitat sa puna mina pe Biblie, iar liderul PRM Vadim Tudor nu s-a putut abtine sa nu faca, din banca, comentarii ironice la adresa udemeristilor.

Fostul sef al statului, Ion Iliescu, a lovit cu mina microfonul exact in momentul in care ar fi trebuit sa se auda cuvintul Dumnezeu, cuprins in sintagma de final “Asa sa-mi ajute Dumnezeu!”, astfel incit nu s-a auzit.

La Camera Deputatilor, Nati Meir (PRM) n-a renuntat nici in momentul juramintului la kippa de pe crestet, iar Marcel Giurgiu (PRM) a fost prezentat, spre amuzamentul auditoriului, drept “doamna deputat Marcela Giurgiu”. (Cristian Oprea)

Ultima ora

Presedintele Senatului

Nicolae Vacaroiu a fost ales, luni seara, presedinte al Senatului, cu 76 de voturi din 78 exprimate, doua voturi fiind in favoarea candidatului propus de Alianta PNL-PD, Radu Berceanu. Voturile au apartinut senatorilor PSD, PUR si PRM, alegerea presedintelui Senatului avand loc in absenta parlamentarilor PNL, PD si UDMR.

Votul a fost reluat dupa ce senatorii liberali si democrati au parasit sala, in procesul verbal prezentat in plen precizandu-se ca cinci voturi au fost anulate, iar 54 au fost neutilizate.

Presedintele Camerei

Deputatul PSD Adrian Nastase a fost ales, luni seara, presedinte al Camerei, cu 173 de voturi. Contracandidata sa, Mona Musca, propusa de Alianta PNL-PD, a obtinut 72 de voturi, in conditiile in care deputatii PNL si PD au parasit sedinta in plen, protestand ca nu se asigura secretul votului.