Partidul Umanist va avea un post de vice-prim-ministru in viitorul Guvern al Aliantei, precum si posturi in ministere in functie de ponderea parlamentara, a anuntat, joi, premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu, dupa o intalnire cu Dan Voiculescu.

Liderii Aliantei D.A. urmeaza totodata sa semneze in urmatoarele cateva zile un document politic de colaborare parlamentara intre PNL-PD si grupul minoritatilor nationale, a spus Calin Popescu Tariceanu, dupa consultarile cu reprezentantii minoritatilor.

Varujan Pambuccian, liderul minoritatilor nationale, altele de cit cea maghiara, a precizat ca semnarea documentului se va face numai dupa consultarea grupului minoritatilor.

UDMR, cealalta formatiune care va participa la guvernare, a obtinut un post de viceprim-ministru sI trei fotolii ministeriale.

Premierul desemnat a mentionat ca, in urma discutiilor cu reprezentantii PUR, s-a desprins ideea ca este posibila o colaborare intre acest partid si Alianta D.A., astfel incat sa se asigure o stabilitate politica pentru viitorul guvern.

"PUR va intra in coalitia ce va asigura majoritatea parlamentara a viitorului guvern. Am discutat si despre participarea PUR la guvernare si acest partid va fi reprezentat in guvern la fel ca UDMR, tinand cont de ponderea lor apropiata in Parlament. Astfel, PUR va avea un ministru de stat", a precizat Calin Popescu Tariceanu.

El a apreciat ca decizia PUR de a participa la guvernare este foarte importanta pentru asigurarea majoritatii in Parlament, astfel incat guvernul sa poata functiona eficient.

Cate portofolii?

Presedintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat ca in timpul discutiilor cu liderii Aliantei s-a convenit o formula care sa asigure un guvern cu stabilitate politica si sustinere parlamentara.

"Nu am hotarat inca ce ministere vom lua si cine le va ocupa. Aceste lucruri se vor stabili in cateva zile. Noi am dori ministere din mediul de afaceri, al economiei, precum si structuri care sa permita o activitate pe zona coruptiei", a afirmat Voiculescu.

El a precizat ca PUR nu va semna un protocol cu Alianta D.A., asa cum va face UDMR.

Liderul PUR a mai spus ca, in cursul zilei de joi, a purtat discutii si cu presedintele Traian Basescu, precum si cu o serie de membri ai Corpului diplomatic si cu reprezentantii unor organizatii internationale.

"Atat cu presedintele Basescu, cat si cu ceilalti am discutat despre nevoia ca in Romania sa existe o stabilitate politica si toti au recomandat o asemenea adeziune politica", a subliniat domnul Voiculescu.

El a mai spus ca, pe viitor, PUR va avea o relatie civilizata cu PSD si ca relatia dintre cele doua partide s-a redus doar la o uniune electorala.

Co-presedintele Aliantei DA, Emil Boc, a spus, dupa negocierile cu PUR, ca agenda liderilor Aliantei nu cuprinde consultari cu PSD sau PRM.

Investirea Cabinetului

Guvernul Tariceanu are toate sansele sa obtina fara probleme votul de investitura dupa cooptarea PUR la guvernare, contand pe voturile a 242 de parlamentari din totalul de 469.

Sustinerea Cabinetului Tariceanu este asigurata de cei 18 deputati ai minoritatilor nationale, de PUR, care are 30 de deputati si senatori si de UDMR, cu 33 de parlamentari.

Acestora li se adauga cei 161 de parlamentari ai Aliantei D.A. PNL-PD.

PSD are 159 de senatori si deputati, iar PRM are 68, deci in total 227, mai putin de jumatate din totalul parlamentarilor.