Negociatorii Aliantei D.A., Calin Popescu Tariceanu si Emil Boc, au avut ieri o zi plina si cu rezultate mai mult decit promitatoare. In urma discutiilor purtate cu liderii UDMR, PUR si ai minoritatilor nationale, Alianta D.A.

va semna protocoale de colaborare guvernamentala cu primele doua formatiuni si un protocol de sustinere parlamentara cu grupul minoritatilor nationale altele decit cea maghiara.

Daca relatiile Aliantei cu UDMR erau deja rezolvate, cele cu umanistii nu erau deloc clare pina ieri la ora 14.00. Delegatia PUR, condusa de Dan Voiculescu, a stat la negocieri - in sediul central al PNL - cel mai mult, aproape doua ore, iar dupa finalizarea discutiilor se putea citi pe fetele tuturor participantilor ca s-a cazut la intelegere.

PUR: „Cu PSD am avut doar alianta electorala”

Premierul desemnat, Calin Popescu Tariceanu, a anuntat din start ca relatiile dintre Alianta D.A. si PUR vor fi de colaborare in cadrul arcului guvernamental si ca umanistii, avind aceeasi pondere parlamentara ca UDMR, vor primi un numar egal de posturi in guvern cu Uniunea.

De asemenea, umanistii vor avea si ei dreptul sa desemneze un viceprim-ministru. Dan Voiculescu, liderul PUR, a confirmat spusele lui Tariceanu si a mentionat ca formatiunea sa doreste sa detina pozitii “in sfera economicului si a combaterii coruptiei”.

Intrebat care vor fi in continuare relatiile cu PSD si daca va mai purta negocieri cu fostul partid de guvernamint, presedintele PUR a precizat: “Vom avea relatii civilizate si de respect reciproc. De negociat nu vom mai negocia. Noi am avut cu PSD doar o alianta electorala, care a expirat o data cu terminarea campaniei electorale”.

Tot Voiculescu a explicat motivul pentru care a decis sa sara in barca Aliantei: “PUR este un partid consecvent. Militeaza pentru stabilitate politica si interes national”.

Nume sigure in Guvernul Tariceanu

PNL+PD+UDMR+PUR+minoritatile detin impreuna 242 de parlamentari, cu 7 mai multi decit numarul necesar trecerii guvernului. Daca pe 28 sau 29 decembrie nu se vor inregistra absente in rindul parlamentarilor arcului guvernamental, Cabinetul Tariceanu va putea sa intre in “piine”. Componenta guvernului va fi anuntata oficial duminica seara.

Citeva nume sint ca si certe: Razvan Ungureanu (PD) - MAE, Cristian David (PNL) - MIE, Radu Rusanu (PNL) – Ministerul Finantelor, Cristian Iordanescu (PNL) – Ministerul Justitiei, Gheorghe Barbu (PD) - Ministerul Muncii, Gheorghe Flutur (PNL) - Ministerul Agriculturii, Varujan Vosganian (PNL) - Ministerul Economiei si Comertului, Andrei Marga (PNL) - Ministerul Invatamintului, Gheorghe Albu (PD)

- Ministerul Mediului, Liviu Nistoran (PD) - Ministerul Comunicatiilor, Adrian Iorgulescu (PNL) - Ministerul Culturii, Adriean Videanu (PD) - Ministerul Transporturilor, Borbely Laszlo (UDMR) - Ministerul Dezvoltarii Regionale, Benedek Imre (UDMR) - Ministerul Sanatatii, Sorin Frunzaverde (PD) - MApN, Silvia Ciornei (PUR) - Ministerul IMM, Cezar Preda (PD) - Ministerul Administratiei si

Internelor.