Chinurile facerii noului Guvern au intrat intr-o noua etapa, ceva mai concreta! Primul pas a fost facut, miercuri, la Consiliul National de Conducere al Aliantei PNL-PD. Aici s-a decis ca viitorul Executiv va avea - cel mai probabil - 17 ministere si 7 ministri delegati, ceea ce inseamna ca formula de guvernare este asemanatoare cu cea actuala.

Anuntul a fost facut de presedintele interimar al PD, Emil Boc, dupa intalnirea cu premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu.

Reprezentantii PNL si PD nu au oferit amanunte despre componenta viitorului Guvern, insa au precizat care sunt primele obiective ale noului Cabinet.

Presedintele interimar al PD, Emil Boc, e convins ca Anul Nou ne va gasi cu un guvern nou, cu reforma fiscala demarata si cu reasezarea urgenta a pensiilor.

Premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu a declarat ca, impreuna cu partenerii din Alianta, a stabilit calendarul politic din perioada urmatoare.

UDMR - patru portofolii

UDMR va ocupa patru pozitii in viitorul cabinet, dintre care una va fi de ministru de stat fara portofoliu, care va avea in coordonare trei ministere, a declarat joi premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu, dupa consultarile cu presedintele UDMR, Marko Bela.

Co-presedintele Aliantei PNL-PD, Emil Boc, a mentionat ca ministrul de stat din partea UDMR va fi Marko Bela si ca acesta va coordona ministerele Educatiei, Culturii si Integrarii. El a precizat ca celelalte posturi de ministri pe care le va ocupa UDMR vor fi decise ulterior.

Potrivit lui Tariceanu, ministrul de stat de la UDMR "va forma impreuna cu un reprezentant al PD structura politica de coordonare a coalitiei la nivel guvernamental".

"Marko Bela, presedintele UDMR, va fi ministru de stat si va coordona trei ministere."

Negocieri finalizate

Tariceanu a afirmat ca discutiile cu UDMR sunt la final si s-a declarat multumit de aceste negocieri. El a mai spus ca este posibil sa se inscrie in calendarul anuntat miercuri, iar noul guvern sa se instaleze pe 28, cel tarziu pe 29 decembrie. Marko Bela a spus ca, deocamdata, nu s-au stabilit celelalte trei functii guvernamentale care vor preveni UDMR.

El a mentionat ca reprezentantii celor doua parti au lucrat la programul de guvernare al Aliantei care va fi elaborat pana azi si care va include anumite deziderate ale UDMR.

Protocol de colaborare

Marko Bela a mai spus ca va fi elaborat si un protocol de colaborare intre Alianta si UDMR in urmatoarele doua zile. Surse din Alianta sustin ca UDMR va ocupa un post de ministru cu portofoliu si doua posturi de ministri delegati. Liderii Aliantei si cei ai PNL pastreaza inca misterul cu privire la ocupantii posturilor pe care le va prelua UDMR in viitorul Guvern.

Reprezentantii PSD considera, in continuare, ca Alianta PNL-PD a pierdut alegerile dar, a castigat tratativele la masa verde.

Sustinere pentru Marga

PNL Cluj a transmis conducerii Aliantei 25 de propuneri pentru ocuparea unor posturi in administratia centrala, printre cei propusi fiind Andrei Marga, pentru Ministerul Educatiei si Cercetarii, si Norica Nicolai, pentru Interne sau Justitie, transmite Mediafax.

Deputatul PNL de Cluj Horea Uioreanu a declarat, ieri, ca printre alte propuneri avansate se numara si colegul sau de la Cluj, deputatul Mircea Pusca, pentru functia de ministru delegat pentru Cercetare. Uioreanu a spus ca el este propus pentru functia de ministru delegat pentru Administratie Publica.

PUR va intra in guvernul Aliantei

PUR va avea un post de vice-prim-ministru in viitorul Guvern al Aliantei, precum si posturi in ministere, in functie de ponderea parlamentara, a anuntat, ieri, premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu, dupa o intalnire cu liderul umanist Dan Voiculescu.