Presedintele Traian Basescu a salutat alcatuirea noii echipe guvernamentale propuse de premierul desemnat Calin Popescu Tariceanu.

El a descris-o ca pe o formula alcatuita din oameni de afaceri de succes si din functionari cu experienta din administratie.

Presedintele Traian Basescu a declarat ca primul ministru va fi partenerul sau in atingerea obiectivelor tarii, dar ca, in acelasi timp, el va fi "cel mai exigent cenzor al echipei guvernamentale, in numele celor 22 milioane de romani".

In opinia sa, cea mai importanta caracteristica a acestei echipe este tineretea.

Basescu a precizat ca, in cea mai mare parte, membrii acestei echipe au fost educati si au intrat in viata publica dupa 1989, ceea ce inseamna ca lasa in urma "cutumele, educatia, naravurile" fostei puteri.

Traian Basescu s-a aratat incantat si de faptul ca din noul guvern fac parte mai multe femei, care vor putea demonstra de ce sunt in stare.

Seful statului spera ca noul guvern sa inceapa lucrul cel mai tarziu miercuri.

Prima masura va fi ordonanta pentru cota unica de impozitare, iar din ianuarie va incepe recalcularea pensiilor, ambele promise in campania electorala.

Audieri in comisiile parlamentare

Noii ministri vor fi audiati in comisii luni seara si marti dimineata.

Presedintele Camerei Deputatilor, Adrian Nastase, a precizat ca, potrivit deciziei Birourilor Permanente reunite, sedinta in plen a celor doua Camere pentru investirea noului guvern va incepe marti, la ora 16.00.

Sedinta de investire va fi precedata de o sedinta a Camerei Deputatilor in care se va dezbate proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonante in timpul vacantei parlamentare.

Noul guvern are toate sansele sa obtina fara probleme votul de investitura, contand pe voturile a 242 de parlamentari din totalul de 469.