Oamenii pe care ii va prezenta astazi Parlamentului Calin Popescu Tariceanu sunt, in marea lor majoritate, tineri si bogati, cu venituri de peste 100.000 de euro. Puncteaza foarte bine, cu cateva exceptii, si la experienta in domeniile pentru care au fost propusi sa se ocupe. Cu toate acestea, multi dintre posibilii viitori ministri sunt aproape necunoscuti din punct de vedere politic.

Noul Executiv a fost construit si negociat pe structura vechiului Guvern, adica 24 de ministri. PNL va detine 9 posturi, PD 8, UDMR 4, iar PUR 3.

ADRIEAN VIDEANU -

Ministru Secretar de Stat fara portofoliu, insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul economic

Vicepresedintele Partidului Democrat il intrece la capitolul avere chiar pe seful Cabinetului, Calin Popescu Tariceanu: are un depozit personal de 770.000 de euro. Este actionar la societatile comerciale Marmosim si Titan Mar, detinand functia de presedinte al Consiliilor de Administratie.

Cariera politica si-a inceput-o in 1990, ca deputat FSN, apoi l-a urmat pe Petre Roman dupa scindarea Frontului. Adriean Videanu are 42 de ani, este casatorit si are doi copii.

MARKO BELA -

Ministru Secretar de Stat fara portofoliu, insarcinat cu coordonarea activitatilor din domeniul culturii, invatamantului si integrarii europene

Presedintele UDMR este, din 1990 pana in prezent, senator de Mures. Poet si scriitor, Bela este autorul a 18 volume de poezii in limba materna si a numeroase volume de eseuri, analiza si discursuri politice. Are 53 de ani si doi copii.

GEORGE COPOS -

Ministru Secretar de Stat - coordonarea activitatilor din domeniul mediului de afaceri si al intreprinderilor mici si mijlocii

Este promovat in echipa lui Calin Popescu Tariceanu de catre presedintele PUR, Dan Voiculescu. Copos este cunoscut ca om de afaceri: este proprietarul grupului de firme Ana si al clubului de fotbal Rapid. Pe scena politica evolueaza de putina vreme, reusind de abia in alegerile din acest an sa intre in Senat pe listele uniunii electorale cu PSD. Copos este insurat si are o fiica.

MIHAI RAZVAN UNGUREANU -

Ministrul Afacerilor Externe

A fost secretar de stat in perioada 1998 - 2001, lector universitar la Facultatea de Istorie, Universitatea „Al.I.Cuza“ din Iasi si profesor la mai multe universitati europene. In prezent, este functionar la Viena in cadrul Pactului de stabilitate. Este membru PNL din momentul in care conducerea acestui partid a fost preluata de catre Teodor Stolojan. Vorbeste cinci limbi straine.

Este casatorit si are 36 de ani.

CRISTINA PARVULESCU -

Ministrul Integrarii Europene

Membra a Partidului Democat din 1999, Cristina Parvulescu este angajata Primariei Capitalei din 2001, detinand aici mai multe functii: Sef Serviciu Planificare Strategica Resurse Financiare, sef serviciu Managementul Creditelor Externe si Director Executiv - Directia Managementul Creditelor Externe.

A absolvit Facultatea de Management Turistic si Comercial din cadrul Universitatii Crestine Dimitrie Cantemir. Are 29 de ani si nu are copii.

IONUT POPESCU -

Ministrul Finantelor Publice

Este de profesie economist, devenind ulterior ziarist. La alegerile parlamentare din 2004, a fost ales senator de Bucuresti. In declaratia de avere, figureaza patru apartamente, un teren de peste 800 de metri patrati, credite in valoare de 180.000 de euro pentru constructia unei case si actiuni valorand 16 miliarde de lei la 22 de societati comerciale. Vorbeste doar o limba straina.

Nascut in 1964, este casatorit si are un copil.

VASILE BLAGA -

Ministrul Administratiei si Internelor

A fost deputat de Bihor pana in 2000. S-a ocupat cu coordonarea campaniei Aliantei PNL-PD din acest an, reusind sa castige un loc de Senator, precum si functia de consilier prezidential pe probleme de aparare si securitate nationala. Este casatorit si are doi copii.

MONICA MACOVEI -

Ministrul Justitiei

De profesie avocat, Monica Macovei lucreaza in Baroul Bucuresti din 1997 si este consultant APADOR-CH din 1996, anul acesta participand la intocmirea listei Coalitiei pentru un Parlament Curat privind moralitatea candidatilor inscrisi la forul legislativ. Este licentiata la Facultatea de Drept din Bucuresti si masteranda in drept constitutional comparat la Universitatea Central Europeana.

TEODOR ATANASIU -

Ministrul Apararii Nationale

Vine din Alba. Din februarie 1990, este membru PNL. In perioada 1987-1995 si in 1997-2000 a condus fabrica de armament de la Cugir. In timpul guvernarii cederiste, a fost membru in Consiliul de administratie al FPS. Din iunie 2004, a devenit presedintele Consiliului Judetean Alba. A terminat Institutul Politehnic din Cluj in 1987. Este casatorit si are un copil.

GHEORGHE BARBU -

Ministrul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei

Deputatul PD Gheorghe Barbu are 53 de ani, este absolvent a Facultatii de Metalurgie, iar din 2000 a fost ales parlamentar in circumscriptia Hunedoara. Din 1996 pana in 2000 a fost presedintele Consiliului Judetean Hunedoara, iar in 2000 a avut si o scurta perioada in care a fost secretar de stat in Ministerul Apararii.

GEORGE FLUTUR -

Ministrul Agriculturii

A fost membru al Consiliului de Administratie al Regiei Nationale a Padurilor si director al Directiei Silvice Suceava. Pe numele sau au fost deschise doua dosare in care era acuzat ca ar fi produs un prejudiciu de 5 miliarde de lei si un altul de un miliard de lei. Parchetul de pe langa CSJ a decis insa neinceperea urmarii penale.

Aceeasi decizie a fost luata si in alte 3 dosare in care aparea numele lui Gheorghe Flutur.

GHEORGHE DOBRE -

Ministrul Transporturilor, Constructiilor si Turismului

A fost director al Directiei de inspectie si control a Primariei Capitalei. El a fost angajat aici in ianuarie 2001, cand s-a transferat de la Ministerul Transporturilor, unde era secretar general. Are 56 de ani, este casatorit, are doi copii si a terminat Facultatea de Transporturi.

MIRCEA MICLEA -

Ministrul Educatiei si Cercetarii

Este cadru universitar la Universitatea Babes Bolyai din Cluj. Miclea este doctor in psihologie si licentiat in filosofie, fiind autorul a numeroase cercetari. Vorbeste foarte bine engleza, franceza si rusa.

MONICA OCTAVIA MUSCA -

Ministrul Culturii si Cultelor

Vicepresedinte al PNL si, din 1996 pana in prezent, deputat al acestui partid. Este unul dintre politicienii cei mai activi si cei mai mediatizati. Are 55 de ani, este casatorita si are un copil.

MIRCEA CINTEZA -

Ministrul Sanatatii

Este cardiolog, presedinte al Colegiului Medicilor din Romania. Este actionar la doua societati comerciale, detine un apartament, doua terenuri, un luciu de apa si doua autoturisme.

NAGY ZSOLT -

Ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

Din 2003 iunie pana in prezent, vicepresedinte executiv UDMR pentru organizatii teritoriale si administratie publica locala a fost in 2004 seful de campanie electorala al Uniunii.

SULFINA BARBU -

Ministrul Mediului si Gospodaririi Apelor

A ocupat functia de director executiv adjunct, Primaria Muncipiului Bucuresti, Directia de Protectia Mediului si Educatie Ecocivica. De asemenea, a absolvit Facultatea de Geologie si Geofizica, specializarea geofizica. In perioada 1986 - 1990, a fost presedinte al Organizatiei de Femei a PD sector 3 si Vicepresedinte al Organizatiei Nationale de Femei a PD - Departamentul Formare Candidate.

PRM NU SPRIJINA GUVERNUL

Partidul Romania Mare nu va sprijini niciodata un guvern din care fac parte „reprezentanti iredentisti ai UDMR“, a declarat vicepresedintele PRM Lucian Bolcas, dupa ce premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat lista Guvernului. Bolcas este de parere ca premierul desemnat, Calin Popescu Tariceanu, „a reusit sa invie defuncta Conventie Democrata, sub auspicii mai fanariote“.

„Este un Guvern cu prea multe E-uri ca sa reziste, fiind vorba de o imbinare eclectica de elemente eterogene“, a mai spus Bolcas.

PSD CREDE CA SE REFACE CDR

Liderul PSD Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, a declarat, luni, ca prin Guvernul desemnat de Calin Popescu Tariceanu „se reface, de fapt, Conventia Democrata, intr-o alta alcatuire, cu alte echipe“. El a apreciat ca asemanarea este data de faptul ca acest guvern este „format din reprezentanti a patru partide, in care, practic, PUR ia locul PNTCD“.

„Este o formula compozita, un amalgam de oameni cunoscuti, de oameni mai putin cunoscuti, pe unii chiar nu ii stiu deloc. Unii sunt oameni care vin de la Primaria Bucuresti, altii vin din zona a doua, a treia de la partidele politice“, a adaugat Nastase.

MINISTRI DELEGATI

Noul Executiv va avea si cinci ministri delegati.

Acestia sunt: Cristian David - ministru delegat pentru controlul implementarii programelor cu finantare internationala si urmarirea aplicarii acquisului comunitar, Sorin Vicol - ministru delegat pentru coordonarea autoritatilor de control, Bogdan Olteanu - ministru delegat pentru relatia cu Parlamentul, Laszlo Borbely - ministru delegat pentru Lucrarile Publice si Iuliu Winkler - ministru pentru

Camera.