Un grup de circa 150 de persoane format din jurnalisti de la "Evenimentul Zilei", din cititorii ziarului si din membrii unor asociatii civice sau sindicale au protestat ieri in fata Ambasadei Elvetiei impotriva incalcarii libertatii de exprimare si a distrugerii "Evenimentului Zilei".

In protestul adresat ambasadorului Francois Chappuis, jurnalistii au reclamat practicile trustului Ringier si de inversunarea cu care aceasta companie elvetiana pare hotarata sa distruga spiritul "Evenimentului Zilei". Protestul a avut loc chiar in ziua in care deja primul numar deturnat al ziarului a aparut pe piata.

Un numar glorios de numai 16 pagini, format din articole "pozitive", in timp ce ziarul original pregatit de jurnalisti trebuia sa aiba 24 de pagini. Dan Tapalaga, seful departamentului politic de la "Evenimentul Zilei", caracterizeaza ziarul de ieri drept o mare gafa.

El i-a declarat redactorului-sef impus de Ringier, Razvan Ionescu, ca nu poate primi ordine de la un redactor-sef care debuteaza in Evenimentul Zilei cu un asemenea rateu. Titlul "Guvernul Sperantei", langa poza omului Partidului Umanist (Codrut Seres), i se pare lui Tapalaga o eroare.

"Daca prima emanatie jurnalistica a lui Razvan Ionescu arata asa, nu pot asculta de decizii care dovedesc o lipsa de abecedar politic". Seful departamentului politic mai reclama lipsa oricarei perspective critice din materialele ziarului de ieri.

Pe fundalul preluarii abuzive a "Evenimentului Zilei" de catre oamenii Ringier, protestul de ieri din fata Ambasadei Elvetiei a adus in fata opiniei publice drama uneia dintre ultimele redute de presa libera din Romania.

Lozincile strigate de protestatari nu au lasat loc de indoiala despre ce e vorba: "Jos cenzura, nu ne-nchideti gura", "Thomas Landolt pentru noi este Iliescu doi", "Pe mosia Ringier canta cucuveaua, Thomas Landolt si ai lui si-au gasit beleaua", "Nu vrem tabloid, presa de partid", "Ringier, nu uita, presa nu-i mosia ta".

Cititorii ziarului, revoltati

Cititorii "Evenimentului" prezenti la protest s-au declarat revoltati de schimbarea redactorului-sef al ziarului si de transformarea ziarului intr-un tabloid. Alexandru Romanos a declarat ca a venit la protest in memoria tatalui sau, unul dintre primii jurnalisti ostracizati dupa 1944. El a gasit asemanari intre situatia jurnalistilor de atunci si cea de acum.

"Exista doua ziare protagoniste, care au fost de fapt Opozitia in Romania, adica Evenimentul Zilei si Romania libera. Datoram foarte mult acestor ziare", a adaugat el. Un alt cititor a declarat ca decapitarea Evenimentului Zilei in ajun de Craciun i se pare absurda si ca e posibil ca patronatul elvetian sa fie doar o "casuta postala" a intereselor altcuiva.

Masurile impotriva ziarului sunt luate inca de acum pentru eventuale situatii viitoare de pe scena politica, ne-a declarat altcineva. "Evenimentul Zilei" a facut servicii imense societatii civile, iar in campanie la anumite chioscuri ziarul era ascuns. Iar acum s-a ajuns la eliminarea unor cotidiene care sunt in stare sa spuna adevarul, a adaugat acelasi cititor.

La protest a participat si cunoscutul psihiatru Florin Tudose, care a "psihanalizat" situatia: "Legea Europeana prevede ca atata vreme cat jurnalul aduce profit, patronatul nu are voie sa se amestece in politica editoriala. Iata insa ca Ringier nu doar ca se amesteca in politica editoriala, ci se amesteca chiar in politica.

Fiecare cititor al ÇEvenimentului ZileiÈ ar trebui sa faca reclamatie, inclusiv la Oficiul pentru Protectia Consumatorului, pentru ca nimeni nu trebuie sa primeasca surogate in loc de original".

Proteste pe forum

Si pe forumul gazduit de editia on-line a Evenimentului Zilei se gasesc proteste numeroase ale cititorilor ziarului. Acestia avertizeaza trustul Ringier ca nu vor mai cumpara ziarul. Protestele sunt formulate sub forma de comentarii la articolul in care trustul anunta o cifra foarte mare a cititorilor editiei on-line a ziarului.

Cititorii sunt de parere ca realizarile cu care se lauda trustul vor inceta prin actiunile acestuia de destabilizare a echipei de jurnalisti care a constituit formula de succes a publicatiei.

Ambasadorul lua pranzul...

La ora 13.30, Dan Turturica, redactorul-sef delegat in bataie de joc la Bacau si Carol Sebastian, unul dintre editorii coordonatori, au intrat in sediul Ambasadei pentru a inainta un protest semnat de cititori fata de practicile abuzive ale trustului "Ringier".

Cei doi jurnalisti au fost priviti 30 de secunde din spatele unui geam securizat de catre un membru al corpului diplomatic, care le-a transmis ca ambasadorul nu-i poate primi deoarece ia pranzul... Semnalul trimis de ambasadorul Elvetiei nu e de natura sa incurajeze demersul jurnalistilor si incurajeaza, dimpotriva, excesele si abuzurile trustului Ringier.

Protestele continua

Dan Turturica a contestat in justitie decizia lui Thomas Landolt de a-l delega la Bacau. Deja ieri au inceput sa apara in redactia "Evenimentului Zilei" persoane nou-angajate pentru a-i inlocui pe jurnalistii insurgenti. Un asemenea caz este cel al lui Victor Bratu, preluat de la "Jurnalul National".

Astazi, protestele continua la ora 12 in fata Delegatiei Comisiei Europene de pe strada Jules Michelet.