Ajunul Craciunului a facut cadou Evenimentului Zilei un nou redactor-sef, Razvan Ionescu, in conditiile in care, sustine echipa de jurnalisti, nu a fost semnata nici o hartie de revocare din functie a lui Dan Turturica. Trustul Ringier care patroneaza cotidianul i-a propus acestuia transferul la Bacau, in vederea "elaborarii unui proiect de editie de Moldova a Evenimentului Zilei".

Reprezentantii trustului strain de presa sustin ca decizia are la baza neindeplinirea de catre Turturica a obiectivelor stabilite la preluarea cotidianului de catre Ringier, in aprilie anul curent.

LA DUBLU. Dupa ce a dat publicitatii un comunicat de presa in care decizia trustului era vehement contestata, redactia, respectiv cei 80 de semnatari ai protestului din 23 decembrie, atrage din nou atentia trei zile mai tarziu asupra "deciziilor abuzive" ale trustului strain. Drept urmare, pentru ziarul de luni s-a lucrat in doua echipe.

Una, majoritara, condusa de Dan Turturica, si alta, "aproximativ 10%-15%" dintre jurnalisti, sub directa coordonare a noului redactor-sef. Ziaristii de la Evenimentul Zilei si-au exprimat public ingrijorarea in privinta intentiei presupuse a trustului Ringier de a tabloidiza cotidianul. "Majoritatea" lui Turturica a acuzat dur actiunea "de comando" a echipei noului redactor-sef.

Ieri, pe piata a iesit "versiunea Ionescu" in timp ce articole din "versiunea Turturica" puteau fi citite pe pagina de Internet a ziarului.

PROTEST. Redactia Evenimentului Zilei a protestat ieri in fata Ambasadei Elvetiei la Bucuresti. A fost prezenta echipa lui Dan Turturica, in frunte cu acesta.

Ei sustin ca aceste decizii nu sunt altceva decat incercari de a cenzura presa si de a restrange dreptul la exprimare, avand in vedere ca, dupa modelul celor de la Romania Libera, jurnalistii de la Evenimentul au fost supusi unor serioase restrictii in privinta materialelor de politica interna. poziTie. Momentan, Ringier nu a anuntat daca vor avea loc demiteri sau angajari de personal.

Cu toate acestea, echipa "veche" a Evenimentului Zilei, aceea care protesteaza zilele acestea, refuza sa lucreze in conditiile date si declara ca in cel mai scurt timp, imediat dupa obtinerea aprobarilor, jurnalistii vor intra in greva, iar protestele publice se vor muta in fata Delegatiei Comisiei Europene.

Trustul Ringier si-a precizat pozitia privind Evenimentul Zilei: "Zvonurile privind transformarea ziarului in tabloid sunt neintemeiate. In primul rand, de la preluare pana acum, in toate declaratiile publice, Ringier a exprimat clar obiectivul de a investi in Evenimentul Zilei pentru a deveni ziarul de referinta numarul unu din Romania."

"…LIBERTATE NU MAI E!"

Redactorii de la Evenimentul Zilei iesiti in strada se justifica, sustinand, pe de o parte, ca doresc ca cititorii lor sa fie la curent cu schimbarile petrecute in structura si organizarea ziarului, iar pe de alta parte doresc sa traga un semnal de alarma in privinta incercarilor repetate de restrangere a libertatii presei din peisajul romanesc recent.

Ei au scandat in fata Ambasadei Elvetiei texte de genul: "Jurnalisti din toata lumea, feriti-va de Ringier!", "Rusine Ringier!", "Ringier, Ringier, libertate nu mai e!", "Ringier, nu uita, presa nu-i mosia ta!". Totodata, ei vor ca cititorii sa stie ca redactia fidela lui Turturica se dezice de continutul ziarului aparut sub conducerea lui Razvan Ionescu.

CRP ESTE INGRIJORAT

Clubul Roman de Presa (CRP) a transmis ieri un comunicat in care solicita trustului Ringier sa mediteze si asupra intereselor presei romanesti in legatura cu deciziile pe care le va lua cu privire la Evenimentul Zilei. "Clubul Roman de Presa respecta legile proprietatii private si considera ca orice proprietar de presa are dreptul sa faca schimbarile pe care le crede de cuviinta.

In cazul ziarului Evenimentul Zilei, membru CRP, se vehiculeaza posibilitatea ca acesta sa fie transformat intr-un tabloid, publicatie de barfa, scandal si divertisment. Aceasta eventualitate ingrijoreaza CRP, deoarece, in aceasta perioada politica dificila, consideram ca un ziar politic, oricat de subiectiv, e mai necesar presei romanesti si opiniei publice."

"In spatele acestor proteste nu sunt numai principii"

In contextul crizei de la cotidianul Evenimentul Zilei, l-am contactat pe noul redactor-sef, Razvan Ionescu. Referindu-se strict la partea redactionala, el a precizat ca in momentul de fata lucreaza doar cu vreo 20 de oameni.

"Din punctul meu de vedere, ei nu sunt la serviciu astazi (n.r. – ieri). Ma refer la cei care protesteaza la Ambasada Elvetiei. Iar ieri (n.r. – duminica) nu au dat texte", a declarat ieri Razvan Ionescu. Noul redactor-sef al Evenimentului a mai adaugat ca se vor aplica sanctiuni pentru protestatari.

"Noi vom aplica regulile normale intr-o intreprindere, dar este clar ca protestatarii nu vor sta pe picior de egalitate cu cei care lucreaza. Se vor da sanctiuni, asta e clar." De asemenea, Ionescu a tinut sa completeze: "In spatele acestor proteste, aparent bazate pe principii, nu sunt numai principii. Si ma opresc aici".

Referitor la schimbarile editoriale care vor avea loc la Evenimentul Zilei, Razvan Ionescu a fost pe aceeasi pozitie a trustului Ringier, sustinand ca nu vor fi modificari majore. "O schimbare radicala la acest ziar este o aberatie. E ca si cum ai lua ziarul si l-ai arunca de la etaj. Vor avea loc imbunatatiri, dinamizari, care sunt necesare.

" Si toate acestea pentru ca obiectivul pe care trebuie sa-l atinga noul redactor-sef este, dupa cum a precizat, ca Evenimentul Zilei sa ajunga ziarul de referinta numarul 1 in Romania, atat in ceea ce priveste numarul de cititori, cat si tirajul. "La ora actuala, Evenimentul Zilei se bate cu Jurnalul National si cu Adevarul pe cititori", a recunoscut, la final, Razvan Ionescu.