Presedintele Traian Basescu a avut ieri o intilnire cu conducerea SRI, in cadrul careia si-a precizat viziunea privind prioritatile in functionarea si modernizarea acestui serviciu. Seful statului a garantat depolitizarea institutiilor angajate in lupta anticoruptie si a apreciat ca, alaturi de terorism, coruptia la nivel inalt constituie o amenintare la adresa sigurantei nationale.

La sfirsitul reuniunii, directorul SRI, Radu Timofte (nume asupra caruia a aparut un nou semn de intrebare in legatura cu accidentul rutier in care a fost implicat in 2003 fiul sau, George Alexandru Timofte, eveniment despre care ati putut citi in numarul de ieri al ziarului nostru), i-a asigurat pe jurnalisti ca ramine in fruntea acestei institutii, desi declaratiile lui Basescu de acum aproape

doua saptamini lasau sa se inteleaga faptul ca vor urma schimbari la virful serviciilor de informatii. Reamintim ca, pe 18 decembrie, Basescu promitea ca “functionarii publici pot sa stea linistiti”, avertizind insa ca aceia care “stiu ca nu si-au respectat statutul de functionari publici pot sa-si faca bagajele”.

El a adaugat atunci ca sefii serviciilor secrete vor fi schimbati “cu maxima eficienta, respectind prevederile constitutionale”.

Presedintele Traian Basescu a avut ieri o intilnire cu cei din conducerea SRI, solicitind institutiei o colaborare eficienta cu PNA si Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ) in lupta anticoruptie, precum si o serie de rapoarte privind activitatea de pina acum a serviciului, garantind totodata depolitizarea si protejarea sa.

La finalul intilnirii, care a durat o ora, Traian Basescu a precizat ca marti (n.r. - ieri) si miercuri viziteaza SRI si SIE pentru a-si exprima punctul de vedere in legatura cu ceea ce asteapta, in calitate de presedinte al tarii, de la cele doua principale servicii de informatii.

El a precizat ca, in primul rind, a informat conducerea SRI asupra punctului sau de vedere referitor la amenintarile la adresa sigurantei nationale. In opinia lui Basescu, acestea sint terorismul si coruptia la nivel inalt.

Presedintele a adaugat ca il intereseaza in mod special coruptia la nivel inalt deoarece aceasta este o amenintare la adresa sigurantei nationale, prin diminuarea masiva a resurselor bugetului de stat. Seful statului a cerut SRI sa-si adapteze activitatea in raport cu aceste doua prioritati.

Traian Basescu a informat SRI ca doreste o colaborare eficienta cu institutiile care pot lupta impotriva coruptiei la nivel inalt, respectiv PNA si Parchetul ICCJ. El a solicitat SRI un raport cu activitatea de pina acum, in special privind modul cum au fost valorificate informatiile puse la dispozitie de serviciu celor doua institutii amintite.

Basescu a cerut acestui serviciu “sa evalueze acele cercuri de influenta de tip mafiot care influenteaza deciziile politice” si sa-i prezinte rapoarte in acest sens.

Presedintele a mai spus ca a solicitat SRI, asa cum va cere si altor servicii, solutii de eliminare a paralelismelor din activitatea serviciilor de informatii, ceea ce este esential pentru utilizarea eficienta a resurselor financiare destinate informatiilor.

Seful statului a declarat ca a garantat SRI depolitizarea acestei institutii si protejarea ei de orice influenta politica, plecind de la premisa ca “politicienii trec, dar nevoile de informatii in ceea ce priveste securitatea nationala ramin intotdeauna acute”.

El a adaugat ca, in momentul de fata, statele care beneficiaza de informatii corecte si in timp util din partea serviciilor lor sint state puternice. Pe de alta parte, Traian Basescu a transmis SRI aprecierea unor ambasade in legatura cu evolutiile pozitive ale serviciului.

“Am cerut ca aceasta evolutie sa fie un factor cotidian in modernizarea institutiei pentru ca atingerea unui palier de performanta, fie el apreciat si de importanti membri NATO, nu inseamna ca ne putem opri”, a mai spus presedintele.

El a precizat ca va fi puternic si extrem de util acel serviciu care va avea o evolutie zilnica deoarece realitatile nationale si internationale evolueaza in fiecare zi.

Radu Timofte: “Ramin!”

Presedintele Basescu a precizat ca a garantat ofiterilor SRI ca nu se va intimpla niciodata ca o informatie transmisa la institutii precum PNA sau Parchetul ICCJ sa se intoarca impotriva SRI din cauza influentelor politice.

“Au fost multe situatii cind SRI a transmis catre PNA, catre Parchetul ICCJ informatii cu privire la acte grave de coruptie si s-au suparat partidele si au facut din informatie un lucru care a fost considerat batalie politica. Nu voi accepta utilizarea serviciilor de informatii ca instrumente de colectare a informatiei si utilizare a ei in batalia politica”, a mai spus seful statului.

Traian Basescu a precizat ca are constiinta faptului ca serviciile de informatii puternice se constituie in piloni ai securitatii nationale. El a adaugat ca, in calitate de presedinte al tarii, a cerut SRI sa aiba comportamentul unui serviciu care are un singur “stapin”, care este si stapinul sau, respectiv poporul roman.

Directorul SRI, Radu Timofte, nu a facut nici o declaratie, iar presedintele Traian Basescu a refuzat sa raspunda intrebarilor jurnalistilor. La insistentele acestora, care intrebau daca Radu Timofte ramine la conducerea SRI, Basescu nu a raspuns, in timp ce directorul serviciului a afirmat sec: “Ramin!”.