In cadrul intrevederii cu Consiliul de conducere al SRI, Traian Basescu a cerut institutiei sa-si adapteze activitatea in raport cu principalele amenintari la adresa sigurantei nationale: terorismul si coruptia la nivel inalt. Presedintele statului a mai solicitat SRI rapoarte privind cercurile de tip mafiot care influenteaza deciziile politice.

Traian Basescu a precizat in fata conducerilor SRI si SIE prioritatile pe care le are ca sef al statului in raport cu serviciile de informatii, precum si "ceea ce asteapta de la aceste doua servicii in calitate de presedinte".

Basescu a declarat ca a informat conducerea SRI cu privire la amenintarile la adresa sigurantei nationale: terorismul si coruptia la nivel inalt. "Solicit o colaborare eficienta cu institutiile statului in lupta impotriva coruptiei. Ma refer in special la PNA si la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie".

In acest sens, Basescu a cerut un raport cu privire la activitatea de pana acum despre cum au fost valorificate informatiile puse la dispozitie de SRI catre cele doua institutii. "Ma intereseaza coruptia la nivel inalt, pentru ca ea este o amenintare la adresa sigurantei nationale prin diminuarea masiva a resurselor bugetului de stat.

Am cerut SRI sa evalueze cercurile de influenta de tip mafiot care influenteaza deciziile politice si rapoarte in acest sens". Presedintele Romaniei a cerut SRI sa-i prezinte o evolutie a absolventilor Academiei Nationale de Informatii, incepand cu 1991, interesandu-se de "nivelul de improspatare a serviciului cu cadrele create dupa Revolutie".

La intalnirea cu staful SRI s-a abordat si problema crearii comunitatii de informatii, obiectiv "prioritar in organizarea sistemului de informatii din Romania".

SRI, garantat impotriva jocurilor politice

Traian Basescu a mai solicitat SRI sa gaseasca solutii de eliminare a paralelismelor din activitarea serviciilor de informatii si sa gaseasca formula "punerii la dispozitie a informatiilor de cea mai buna calitate catre membrii Guvernului care au nevoie de informatii pentru a lua decizii corecte".

Presedintele a garantat SRI depolitizarea institutiei si "protejarea de orice influenta politica". Continuand pe linia garantiilor, Basescu a declarat ca ofiterilor SRI nu li se va mai intampla niciodata ca o informatie transmisa la institutii ca PNA sau Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie "sa se intoarca impotriva SRI datorita influentei politice".

"Au fost multe situatii cand SRI a transmis catre PNA sau catre Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie informatii cu privire la acte grave de coruptie si s-au suparat partidele si au facut din informatie un lucru care a fost considerat batalie politica.

Nu voi accepta utilizarea serviciilor de informatii, fie cele doua, SRI si SIE, fie cele departamentale, ca instrumente de colectare a informatiei si utilizarea ei in batalie politica", a mai spus Traian Basescu.