Guvernul Tariceanu a primit votul de investitura din partea Parlamentului, la capatul a mai bine de patru ore de dezbateri aprinse.

Din totalul celor 465 de parlamentari prezenti, 265 au votat in favoarea noului guvern si a programului de guvernare.

Asta inseamna ca, pe langa voturile parlamentarilor PNL, PD, UDMR si PUR, guvernul Tariceanu a primit bile albe si din partea a peste 20 de parlamentari din opozitie, adica de la PSD sau PRM-in pofida pozitiei oficiale a celor doua partide.

Provocarile pentru noul guvern

Piatra de incercare a cabinetului Tariceanu este reducerea impozitelor.

Cota unica de impozitare pe care guvernul vrea s-o adopte este de 16% atit pentru impozitul pe profit care acum este de 25%, cit si pentru impozitul pe venit, care variaza in acest moment intre 18 si 40%.

Este o masura aplaudata de oamenii de afaceri insa contestata de sindicate.

Specialistii spun ca reducerea fiscalitatii dublata de intarirea sistemelor de control fiscal si a pedepselor impotriva evaziunii fiscale, ar trebui sa duca la micsorarea ponderii economiei subterane, la descurajarea muncii la negru si la cresterea economica bazata pe cresterea puterii de cumparare a intregii populatii.

Liderii Aliantei D.A. sustin ca impozitarea excesiva din vremea guvernarii PSD a mentinut si chiar a extins economia neagra, facind posibila aparitia unor piete si preturi paralele si ca din acelasi motiv salariile au fost de mizerie, multe platite din surse nelegale.

Noul guvern isi propune de asemenea sa modifice Codul Muncii, astfel incat patronii sa capete o putere sporita pentru a lua decizii legate de cresterea eficientei economice a firmelor.

Acestor angajamente li se adauga substantiala nota de plata lasata de cabinetul Nastase-3.000 de miliarde ajutoare de incalzire, 6.000 de miliarde subventii pentru energia termica, 3.200 de miliarde alocatii complementare pentru familiile cu copii si venituri reduse, programele bani pentru liceu si cornul si laptele, care insumeaza 4.000 de miliarde de lei.

Noul guvern va trebui sa plateasca despagubiri combinatului SIDEX Galati, pentru ca Guvernul PSD nu a respectat contractul de privatizare si a sistat acordarea ajutoarelor de stat mai devreme decat prevedea contractul.

Mai mult, cabinetul Nastase a decis recent inca o modificare a contractului, reducand cu doi ani perioada in care Sidex este scutit de la plata taxelor vamale pentru importuri de echipamente.

Bani care se adauga celor pe care bugetul de stat ar putea fi obligat sa-i plateasca de Curtea de Arbitraj Comercial de la New York in procesul intentat de fostii proprietari americani ai Combinatului Resita.

Ei cer daune de cateva sute de milioane de dolari, sustinand ca au fost expropriati abuziv de guvernul Nastase.

A nu se uita ca la Curtea Europeana pentru Drepturile Omului se afla zeci de dosare ale fostilor proprietari care revendica imobilele confiscate pe vremea comunistilor pe care guvernul nu a vrut sa le restituie.

Nota de plata in dosarele judecate pana acum se ridica la cateva milioane de euro.