Dupa comunicarea rezultatului oficial al votului care i-a investit guvernul, Calin Popescu Tariceanu a multumit „intregului Parlament“, afirmind apoi ca „majoritatea care s-a aratat astazi ne creeaza impresia de stabilitate politica necesara guvernului“.

El a mai anuntat si prima sedinta de guvern, care ar urma sa aiba loc astazi, „la ora 17 sau 18“, subiectul principal fiind cota unica de impozitare.

Fara atacuri la PSD

In discursul inaugural al premierului Calin Popescu-Tariceanu, s-a inregistrat o premiera: nici o urma de atac la adresa traditionalului adversar politic, PSD. Lucru normal, din moment ce Tariceanu a cerut pentru investire, dar si pentru pachetele de legi necesare integrarii in UE si votul PSD si PRM. „Consider ca sprijinul parlamentar nu este o casa cu usile inchise.

Guvernul pe care il voi conduce are ca misiune principala integrarea in UE. Si celelalte doua formatiuni parlamentare – PSD si PRM – au afirmat in campania electorala sprijinul pentru acest obiectiv strategic al Romaniei“, asa a sunat solicitarea lui Tariceanu.

Premierul desemnat a prezentat cei patru piloni pe care se va baza guvernul pe care il va conduce: „Un program electoral viabil si bazat 100% pe interesul national“; o colaborare de exceptie cu presedintele tarii; relansarea Parlamentului si o Justitie independenta“.

Tariceanu a expus „cele trei ac- tiuni de baza“ care vor da startul guvernarii. „Vom descatusa fortele economiei prin introducerea cotei unice de impozitare (...) vom pune in aplicare imediata din 2005 programul de recalculare a pensiilor (...) vom colabora cu administratia locala pentru a gestiona iarna in conformitate cu angajamentele asumate...“.

Seful viitorului cabinet a prezentat si unele cifre: 100 de milioane de euro pentru scolile de la sate, cres- terea alocatiei de stat pentru copii pina la 400.000 de lei; sprijin financiar de 8 milioane de lei la constituirea familiei; reducerea graduala, din 2006, a contributiilor sociale, urmind sa se ajunga in 2008 la 39,5%, fata de 49,75% cit este in prezent etc.

Victor Ponta, discurs murdar si arogant

Victor Ponta, in virsta de 30 de ani, a fost desemnat de PSD sa anunte Parlamentul ca fostul partid de guvernamint va respinge la vot Cabinetul Tariceanu. Fostul ministru a jignit, pret de 30 de minute, la pachet, liberalii, democratii dar, mai ales, pe fostii parteneri ai PSD, PUR si UDMR. „Pe prietenul meu, Codrut ({eres, PUR n.r.

) daca-l sunati noaptea, isi pune pijamaua cu trandafiri, fularul portocaliu si-l suna pe Geoana in drum spre Adriean Videanu“, „Idei luate de Alianta D.A. de pe centura Bucures tiului“, „Fotbalul si prajiturile nu au nimic comun cu mediul de afaceri“, aluzie la vicepremierul umanist George Copos, etc. „E un guvern fantoma.

Ne intilnim in aprilie pentru un guvern adevarat“, si-a incheiat Ponta discursul prezentat in numele PSD. (In timpul discursului parlamentarii UDMR il gratulau repetat pe Ponta cu epitetul „maimutoiule“!).

Frustrarile PSD resimtite in discursul tinarului Ponta s-au manifestat si la sedinta grupurilor parlamentare reunite ale PSD de ieri, cind Ion Iliescu le-a comunicat colegilor sai ca „acum, trebuie sa actionam unit dar, din ianuarie, sa incepem evaluarea alegerilor, cine a pierdut si cine a cistigat“.

Cu aceste cuvinte, Iliescu a dat semnalul rafuielilor postelectorale in PSD, care se vor lamuri, probabil, la Congresul partidului din februarie.

PRM plinge de mila PSD

„Este o tirguiala fanariota desfacerea unor uniuni electorale, in dispret ul electoratului, ceea ce determina prabusirea PSD“, a criticat liderul PRM, Lucian Bolcas, Cabinetul Tariceanu, pe care l-a anun- tat ca partidul sau nu-l va vota. Discursul sau, refractar la participarea PUR si UDMR la guvernare alaturi de Alianta D.A., s-a inscris, deloc surprinzator, pe linia discursului lui Ponta.