Investirea Guvernului propus de premierul desemnat Calin Popescu-Tariceanu a fost intarziata aseara cu mai bine de o ora. Vina a apartinut in buna masura deputatilor, care s-au strans cu greu, in propria sedinta, programata pentru pranz, pentru a abilita Guvernul sa emita ordonante pe perioada vacantei parlamentare.

Discutiile s-au prelungit insa destul de mult, liderul grupului parlamentar al PRM din Camera, Lucian Bolcas, impreuna cu presedintele de sedinta, Adrian Nastase, contribuind din plin la amanarea inceperii dezbaterilor, in sedinta comuna, asupra echipei propuse de Tariceanu si a programului de guvernare. Instiintati ca sedinta de investire va incepe la ora 16.

00, senatorii si-au omorat timpul pierdut pe holurile Palatului Parlamentului fie discutand vrute si nevrute, fie sorbind o cafea cu ziaristii si colegii la bufet.

Un alt obstacol in calea inceperii lucrarilor in plenul reunit a fost o sedinta a senatorilor PSD. Acestia au fost "retinuti" de catre liderul de grup, Ion Iliescu, la sala grupului parlamentar al deputatilor, care incerca sa le explice cum se procedeaza la votul de investire. Reuniti apoi in sedinta comuna, senatorii si deputatii PSD au ascultat impreuna sfaturile fostului presedinte al tarii.

Ministeriabilii au fost nevoiti si ei sa astepte finalizarea sedintei deputatilor pe un hol alaturat salii principale, punand tara la cale in grupuri de cate doi.

Echilibru fragil

Tariceanu a lasat sa se inteleaga in discursul sau de investitura ca Guvernul pe care l-a propus Parlamentului are nevoie de o sustinere mai larga, inclusiv din partea partidelor de Opozitie, PSD si PRM, si chiar a sefului statului Traian Basescu, considerat de vorbitor drept un "presedinte jucator". "Scrutinul din noiembrie 2004 a demonstrat ca nu exista doua Romanii, ci una singura.

Romanii sunt oameni activi, cu initiativa, priceputi, gata sa-si asume destinul lor si al tarii", a afirmat Tariceanu sustinand ca, din acest punct de vedere, Guvernul pe care-l va conduce va fi al tuturor cetatenilor tarii.

Premierul a lansat un semnal la impaciuirea clasei politice, aratand ca tara trebuie guvernata si ca "ar fi o iresponsabilitate ca, din calcule politice meschine, sa impiedicam sau sa intarziem guvernarea tarii".

Explicand componenta Guvernului din patru partide, PNL, PD, UDMR si PUR, Tariceanu a spus ca rezultatele alegerilor au impus un echilibru fragil pe scena politica.

El a precizat ca UDMR a fost cooptata la guvernare pentru ca aceasta a demonstrat ca este o sursa de stabilitate. In privinta PUR, el a apreciat politica partidului pentru sprijinirea IMM-urilor si pentru dezvoltarea economica performanta.

PSD si PRM au criticat la unison

Dintre toti greii PSD, primul scos la inaintare a fost "junele" Victor Ponta, care a vorbit mai mult in parabole decat sa se refere concret la lista si programul de guvernare.

Ca de obicei, ironiile au abundat in discursul deputatului PSD, el criticandu-i pe toti actorii si scenaristii actualei Puteri, incepand cu presedintele PUR, Dan Voiculescu, si continuand cu referirile acide la Monica Macovei, Mona Musca, Markó Béla, Adriean Videanu, George Copos si, evident, Calin Popescu-Tariceanu.

El l-a intrebat retoric pe premierul desemnat daca acestia sunt ministrii cei mai buni pe care Alianta D.A. ii poate oferi. "Daca nu, e grav, daca da, e si mai grav!", a spus Ponta.

La capitolul critici a urmat deputatul PRM Lucian Bolcas. Acesta a atacat frontal Alianta D.A., acuzand-o ca a reusit sa injghebe un Guvern dupa "o targuiala fanariota", care s-a bazat pe desfacerea unei uniuni electorale si pe distrugerea unor pacte postelectorale.

Dupa ce a plans de mila PSD, Bolcas a criticat usor si fostul partid de guvernamant, caruia i-a transmis ca aceasta a fost o "lectie binemeritata". Bolcas a mai anuntat, daca mai era nevoie, ca PRM va vota impotriva Cabinetului Tariceanu. Dupa el au luat cuvantul si ceilalti reprezentanti ai grupurilor parlamentare.

La ora inchiderii editiei, procedura de vot pentru investirea Guvernului era in plina desfasurare. Astazi, premierul Calin Popescu-Tariceanu impreuna cu ceilalti membri ai Guvernului sunt asteptati la Palatul Cotroceni pentru de a depune juramantul de credinta in prezenta presedintelui Traian Basescu.