Delegatia Comisiei Europene in Romania s-a spalat pe maini in ceea ce priveste situatia jurnalistilor de la "Evenimentul Zilei". In timpul protestului sustinut de jurnalisti si de asociatiile civice si sindicale care s-au solidarizat cu acestia, Angela Filote, ofiterul de presa al delegatiei, a inmanat protestatarilor un comunicat intr-o limba de lemn. Comunicatul sustine ca "Ev. Z.

, alaturi de alte mass-media din Romania, este una dintre principalele noastre surse media de informare". Atunci reprezentantii europeni se vor putea distra in continuare, pe masura ce "Ev. Z." va deveni tabloidul mult dorit de cei deranjati de anchetele jurnalistice. Ei vor fi informati despre toate gainile care nasc pui vii, eventual in urma unor violuri spectaculoase...

Comunicatul defineste in continuare presa libera, ca si cum de asta era nevoie acum, dupa care da cu bata in balta: "Intelegem ca nelinistea echipei de la Evenimentul Zilei este cauzata de ceea ce pare a fi o decizie motivata comercial, asupra careia in mod evident nu putem comenta". Cam la atat se reduce sprijinul oferit de Delegatia Comisiei Europene.

In plus, insa, jurnalistilor li se ureaza sa se bucure de sarbatori. Asta in timp ce ei traiesc intr-o tensiune greu de imaginat din spatele birourilor de la sediul delegatiei. "Nelinistea" echipei de la "Ev. Z." este insa mai mult decat atat. Este sesizarea pericolului care ii paste pe jurnalisti drept "rasplata" pentru ca au luptat pentru o Romanie libera si cu adevarat democratica.

Bogdan Hossu, la protest

Presedintele Cartel ALFA a fost prezent si el in fata Delegatiei Comisiei Europene pentru a sustine cauza jurnalistilor: "Sunt aici in semn de solidaritate cu situatia lucratorilor de la ÇEvenimentul ZileiÈ si pentru solicitarea unui dialog real cu conducerea ziarului care incalca drepturile lucratorilor asa cum sunt acestea prevazute in legislatia nationala.

Trag un semnal de alarma ca aceste manifestari pot lua forma unei greve generale, lucru pe care sindicatul l-a sesizat acum o zi conducerii executive a ziarului".

Sindicatul jurnalistilor de la "Evenimentul Zilei", alaturi de Cartel ALFA si de Federatia Lucratorilor din Mass-Media pregatesc o analiza a tuturor incalcarilor legii de catre conducerea de la "Evenimentul Zilei", urmand ca pe baza acestor dovezi sa-i actioneze pe cei responsabili in justitie. "In prezent adunam documentele necesare si facem sesizare catre institutiile abilitate.

Am avut o discutie la Inspectia Muncii pentru verificarea neregulilor, iar de maine (azi, n.r.) incepe declansarea conflictului de munca pentru nerespectarea de catre conducere a conditiilor de munca si pentru abuzuri prin modificarea organigramei, ceea ce dovedeste lipsa de dialog si de deschidere a reprezentantilor patronatului", a arata Bogdan Hossu.

Cat despre amenintarea patronatului ca ii va da in judecata pe jurnalisti pentru afectarea imaginii companiei, Hossu este de parere ca imaginea unei firme este responsabilitatea ambelor parti, adica si a patronatului, nu doar a angajatilor.

Patronatul ar fi trebuit sa se gandeasca la pagubele aduse imaginii Ringier atunci cand au inceput sa actioneze impotriva angajatilor ziarului, a fost de parere presedintele Cartelului ALFA.

Inmormantarea presei

Redactorul-sef al "Evenimentului Zilei", Dan Turturica, a declarat ieri ca el a ales sa lupte in justitie impotriva nedreptatii la care a fost supus prin detasarea la Bacau si ca reactia Clubului Roman de Presa l-a dezamagit. "Ei nu au inteles ce s-a intamplat la Evenimentul Zilei", a precizat Turturica.

Atmosfera in redactia ziarului este in continuare extrem de tensionata - redactorii stau pana la ore tarzii si discuta despre ceea ce le mai ramane de facut dupa ce au primit amenintari directe ca vor fi actionati in justitie de patronat pentru stricarea imaginii companiei. Protestul de ieri a fost realizat ca o "inmormantare" a libertatii presei, jurnalistii aprinzand lumanari.

Cititorii parasesc suparati "Evenimentul Zilei"

Mesajele-comentarii de pe forumul aflat pe site-ul internet al "Evenimentului Zilei" nu lasa nici o indoiala despre reactia cititorilor fideli ai ziarului. Comentariile pleaca tocmai de la editorialul de ieri al noului redactor-sef al ziarului, Razvan Ionescu, intitulat "Echipa de comando Evenimentul Zilei".

Reproducem mai jos cateva dintre aceste mesaje care demonstreaza durerea si revolta cititorilor:

"Chiar asa, ce nu ii placea la EVZ lui Turturica... de ai gasit normal sa te cocoti in locul lui? Ca noua ne placea!!!".

"Meteo cu mameloane, Mutu Spasitu' sau Andreea Marin in safari, Copila Minune la volan, adica subiecte tari, frate. De mult doream chestii de astea, dar nu stiam cum sa ne exprimam...".

"Dupa click-ul negativ, acum urmeaza click-ul zero: incepand de azi, eu unul nu va voi mai citi".

"Ringieru lu' peste scapa de jurnalistii de valoare de la EVZ Ð care EVZ va deveni in scurta vreme nimic mai mult decat o bucata de hartie igienica reconditionata".

"Vreti sa cresteti tirajul? Incepeti cu mine: nu va mai citesc de acum incolo. Consider ca Evenimentul in formula asta noua, cu oameni noi ca tine, nu reprezinta spiritul Evenimentului asa cum il stiu eu. Motivele astea de fatada nu stau in picioare, sunteti jalnici! Ringier si PSD-ul se pare ca le-au venit de hac adevaratilor ziaristi de la EVZ. Tradatori de gasesc oriunde, asa ca nu ma mir".

"Dle Ionescu, acest articol l-ati scris cumva la comanda sau pentru sefii dvs.? Pentru mine ca cititor si cumparator de ziar valoreaza exact zero".

"Editorialul asta e ceva ce nu am mai citit din 1985, de cand ieseam in fata la careu si faceam darea de seama, comandant de detasament fiind.

Acest domn ar avea nevoie de o cafea (de inca una) care sa-i aduca aminte in ce an suntem, unde a lucrat pana acum, cat a scris cu manuta lui si poate ca daca se intampla asta nu o sa propunem in fata clasei sa i se ia cravata, ci doar sa se tina departe de instrumente care lasa urme pe hartie..."

"De azi inainte n-am sa mai citesc EVZ. Cam asa se fac afacerile la EVZ, pierzand cititorii!!!"