Executivul a aprobat ieri, in prima sa sedinta, introducerea cotei unice de impozitare de 16%, concomitent cu reducerea impozitului pe profit de la 25 la 16 procente. Masura va intra in vigoare chiar de la 1 ianuarie 2005. Anuntul a fost facut de premierul Calin Popescu Tariceanu, la o ora dupa inceperea sedintei Guvernului.

Potrivit primului-ministru, introducerea cotei unice va incuraja munca si initiativa privata, fiind "un act de dreptate adevarata, care trebuia facut mai demult, insa a fost amanat din diferite motive". "Reducerea impozitelor ne obliga la eforturi de a colecta mai bine, mai mult. De aceea, trebuie luate masuri pentru a impiedica evaziunea fiscala.

Banii pentru medicamente si pensii care lipsesc, sa fie clar, sunt la evazionisti. Iar mesajul meu pentru evazionisti este foarte clar: S-ar putea sa fie ultimele sarbatori pe care le petrec liberi", a afirmat Tariceanu. Premierul a adaugat ca i-a cerut ministrului de Finante, Ionut Popescu, sa adopte un set de masuri anti-evaziune.

Un alt subiect important aflat pe agenda Cabinetului era numirea in functie a noilor prefecti, insa pana la inchiderea editiei nu se luase o decizie in acest sens.