Principala promisiune a actualului guvern, repetata cu obstinatie, a fost reducerea fiscalitatii prin trecerea la o cota unica de impozitare de 16%. Numai ca in jurul acestei promisiuni s-au inregistrat cele mai mari balbe, la cele mai inalte niveluri ale coalitiei.

Lansata cu mare pompa in campania electorala, promisiunea reducerii fiscalitatii a intalnit primul obstacol, nu atat din partea adversarilor politici, cat din partea finantistilor. Astfel, la putin timp de la anuntarea masurii, specialistii au calculat ca o cota unica de 16% ar duce la diminuarea veniturilor persoanelor cu salarii mici.

Un exemplu vehiculat atunci a fost cel a unui salariat care castiga 6.000.000 lei lunar, care, prin impozitarea cu 16% ar pierde 300.000 de lei. Deoarece prin impozitarea progresiva din prezent acest salariu este taxat cu o cota mult mai mica.

Atunci cand i s-a ridicat aceasta problema presedintelui Traian Basescu, la confruntarea televizata cu Adrian Nastase, el a spus ca finantistii Aliantei au gasit solutia prin neimpozitarea salariilor mai mici de 5.000.000 lei. Promisiunea lui Basescu a fost uitata imediat dupa ce a fost lansata. Dar aceasta nu a fost singura balba.

in ziua investiturii guvernului, ministrul de stat Adriean Videanu a lansat, la interval de doar patru ore, doua variante ale inceperii aplicarii cotei unice de impozitare: dimineata a declarat ca reducerea fiscalitatii se va aplica de la 30 iunie 2005, iar la pranz a declarat ca in urma avizului de principiu al Consiliului Economic si Social (CES) masura va putea fi aplicata de la 1 ianuarie.

CES a negat ca si-ar fi dat acordul sau ca ar fi fost consultat. Seara, in discursul de investitura a premierului, Calin Popescu Tariceanu lanseaza o alta varianta care o neaga pe cea lansata de Traian Basescu. Tariceanu a declarat in fata Parlamentului: "Vom reduce impozitul pe profit de la 25% la 16%, iar pentru persoanele fizice vom aplica o cota unica de 16%.

si aceasta cu incepere de la 1 ianuarie 2005. Romanii cu venituri mici nu vor fi afectati, deoarece vom mentine sau vom creste deducerile actuale". Astfel, o noua varianta a fost lansata pe piata. Toata lumea va fi impozitata, dar reglajele se vor face din deducerile personale, cum ar fi cele privitoare la amenajarea termica a locuintei, constructiile de locuinta sau deducerile personale de baza.

in aceste conditii, un sistem care se promitea a fi mult simplificat va deveni cu mult mai greoi, prin necesitatea calcularii separate a deducerilor pentru fiecare categorie de venituri.

Impozitele scad de la data de 1 ianuarie 2005

In cadrul sedintei de guvern de ieri, mult asteptata masura a reducerii fiscalitatii a fost adoptata. Premierul Calin Popescu Tariceanu a anuntat dupa prima sedinta de Guvern ca s-a luat decizia reducerii impozitului pe profit si impozitului pe salarii la o cota unica de 16%. Aceasta masura va fi resimtita in mod diferit de romani. La salariile mici cresterea va fi de 100.000-300.

000 lei iar la salariile mari putandu-se inregistra si o crestere de 10.000.000 lei. "Nu vrem sa incurajam nemunca si pe cei care stau degeaba" a explicat premierul diferentele de cresteri. Totodata el a declarat ca va urmari mai atent colectarea fondurilor la buget si i-a avertizat pe evazionisti ca "acestea sunt ultimele sarbatori pe care le mai petreceti in libertate".