Cota unica de impozitare, adoptata anul acesta de Guvernul roman, este o practica obisnuita in mai multe state membre ale Uniunii Europene, intre care Irlanda si cateva dintre statele nou- intrate in Uniune.

Bruxelles-ul nu priveste insa cu ochi buni aceasta modalitate de taxare, potrivit Radio Europa Libera, citat de Rador. Uniunea are probleme in special cu Estonia si Letonia, care aplica inca de acum un deceniu o cota unica de impozitare de 20%. Intrarea Estoniei si Letoniei in Uniune nu a schimbat acest lucru, in ciuda presiunilor europene.

Mai mult, Slovacia si-a modificat la randul sau Codul fiscal anul trecut, imediat dupa intrarea in Uniune, aplicand de acum inainte o cota unica de 19%. Cele trei tari nou-venite nu vor ceda presiunilor Uniunii, pentru ca au un exemplu foarte vechi chiar in cadrul Uniunii. Irlanda aplica de mai multe decenii cea mai coborata taxa pe profiturile firmelor, si anume 12%.

Tarile care au taxe foarte ridicate pe profiturile firmelor, cum sunt Germania si Franta, se afla acum prinse intr-un soi de dubla constrangere. Pe de-o parte, guvernele vad multe mari companii multinationale pe cale de a-si muta activitatile in alta tara. Pe de alta parte, avand un deficit bugetar enorm, Germania si Franta nu-si pot permite sa coboare taxele pe profiturile firmelor.

Asa se face ca, in loc de a plati in taxe aproape 40% din profit, ceea ce este cazul in Germania, multe companii aleg sa-si dubleze castigurile reale, mutandu-si activitatea intr-o tara unde impozitarea veniturilor este sub 20%.