Graeme Justice este transant: in cazul RAFO, masurile adoptate de Cabinetul Nastase au incalcat acordul stand-by cu FMI.

Desi comunicatul Guvernului prin care se prezinta pozitia oficialului FMI nu mentioneaza modul in care s-a incalcat acordul stand-by in cazul societatii din Onesti, autoritatile romane sint acuzate ca nu s-au opus din rasputeri oricarei masuri prin care sa impiedice falimentul RAFO.

In acord se stipuleaza ca Autoritatea pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) nu va mai institui sau sprijini nici o reesalonare sau anulare a obligatiilor bugetare fara aprobarea prealabila a Ministerului Finantelor si fara consultari cu staff-ul FMI pentru companiile deja privatizate.

De asemenea, Ministerul Finantelor si creditorii de stat vor insista pentru continuarea procedurii de faliment in cazul celei de-a doua mari rafinarii, adica RAFO, si se vor opune oricarei metode de reorganizare judiciara, fuziune, preluare sau altei scheme asemanatoare.

AVAS a calcat strimb

Contactat de „Cotidianul“, fostul ministru al Finantelor, Mihai Tanasescu, a spus ca institutia pe care a condus-o a actionat intocmai, in sensul ca a cerut la 31 martie 2004, prin Directia Generala a Finantelor Publice Bacau, deschiderea procedurii de faliment a RAFO. Pina in acest punct, totul este in regula.

In luna noiembrie apare celebra Ordonanta de urgenta prin care datoriile RAFO si Carom Onesti, in valoare de 16.000 de miliarde de lei, sint trecute la AVAS, institutie condusa de Mircea Ursache, presedintele PSD Bucuresti. Urmeaza momentul decisiv de care se leaga Graeme Justice - Adunarea creditorilor, care avea sa stabileasca viitorul RAFO.

Creditorii au adoptat - cu trei voturi pentru, unul impotriva - programul de reorganizare a RAFO, ce prevede fuziunea cu Carom si conversia in actiuni a unor datorii catre stat si alte companii in valoare de 16.000 de miliarde de lei. Singurul vot impotriva a venit de la gruparea asa-numitilor creditori chirografari, adica aceia care au imprumutat fara garantii societatea RAFO.

AVAS, desi facea parte din Adunarea creditorilor, nu a votat, fapt interpretat de FMI drept o incalcare a acordului, intrucit Autoritatea de Valorificare a Activelor Statului nu s-a opus programului de reorganizare.

Fara loc de interpretari

La finele anului trecut, Guvernul Tariceanu a suspendat pentru 90 de zile Ordonanta prin care AVAS preia datoriile RAFO si Carom. Noul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a declarat ca in cele 90 de zile se va face un audit privind viabilitatea RAFO si vor fi evaluate efectele pe care actul normativ aprobat de Cabinetul Nastase le-a produs deja.

In functie de concluziile auditului, se vor lua masuri la momentul respectiv, au afirmat surse din Ministerul Finantelor, fara sa precizeze care sint acestea. Dar pozitia oficialului FMI nu mai lasa loc de interpretari.

„Alunecari“ electorale

Criticile oficialului FMI nu s-au rezumat doar la RAFO.

Conform comunicatului Guvernului, in timpul intilnirii pe care acesta a avut-o cu premierul Tariceanu, Justice a spus ca in timpul mandatului fostului Executiv au avut loc mai multe „alunecari“ de la prevederi importante din memorandum, cum ar fi: cresterea salariilor inaintea alegerilor, care ar putea afecta tinta de inflatie de 9%, politicile bugetare nerealiste, care au dus la acumularea

arieratelor in economie sau politicile din sectorul energetic, neimplementarea unui plan de combatere a traficului ilicit cu produse petroliere si cu tigarete, neaplicarea unui plan de lupta impotriva coruptiei din administratie. Mihai Tanasescu s-a aratat surprins de cele scrise in comunicat, afirmind ca nu crede ca respectivele critici sint reale.

„O sa am o discutie cu domnul Justice“, s-a rezumat Tanasescu sa spuna.