Celebrul dosar al stenogramelor sedintelor de lucru ale PSD a fost trimis ieri de Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie la Parchetul National Anticoruptie, pe motiv ca faptele sesizate de 11 ONG-uri s-ar incadra in sfera actelor de coruptie.

Declinarea de competenta vine la o zi dupa ce ministrul Justitiei, Monica Macovei, a "ciufulit" Parchetul General pentru "blocajul" din acest dosar. Ca la un semn, o serie de lideri PSD au sarit in sus, s-au victimizat, s-au considerat "hartuiti politic" si au acuzat faptul ca ministrul Justitiei s-ar "insinua" in activitatea parchetelor.

In pofida tanguielilor publice, trimiterea dosarului la PNA ar trebui sa-i bucure in realitate pe liderii PSD, intrucat procurorul general Ioan Amarie este "inrudit" cu PSD, prin faptul ca la alegerile din toamna, fratele acestuia, Constantin Amarie, a fost pus pe liste si a iesit deputat PSD de Teleorman.

Chiar se ridica intrebarea legitima, cum va putea PNA sa fie obiectiv si impartial in aceasta ancheta, cand fratele sefului PNA a fost "innobilat" peste noapte deputat PSD, iar Amarie isi datoreaza numirea in functie, lui Adrian Nastase si Rodica Stanoiu - cercetati in dosar!?

Declinarea de competenta

Dosarul "Stenogramele PSD" a fost declinat ieri de Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie in competanta Parchetului National Anticoruptie, la o zi distanta dupa ce noul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a criticat dur "blocajul" acestui dosar, format ca urmare a plangerii a 11 ONG-uri, respectiv Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului din Romania - Comitetul

Helsinki (APADOR - CH), Agentia de Monitorizare a Presei, Alianta Civica, Asociatia Pro-Democratia, Asociatia Revolutionarilor Fara Privilegii, Asociatia Studentilor la Facultatea de Stiinte Politice, Centrul de Resurse Juridice, Fundatia pentru o Societate Deschisa, Grupul pentru Dialog Social, Societatea Academica din Romania si Societatea Timisoara.

Initial, la 28 decembrie 2004, lucrarea a fost repartizata Sectiei de Urmarire Penala si Criminalistica a Parchetului Inaltei Curti, unde s-a format dosarul penal 5/P/2005. Parchetul Inaltei Curti isi motiveaza demersul: "In urma evaluarii continutului denuntului, potrivit dispozitiilor art.

210 Cod Procedura Penala, referitoare la verificarea competentei s-a constatat ca aspectele sesizate pot intruni elementele constitutive ale infractiunii prevazute de art. 13 din Legea nr.78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie. Prin ordonanta nr.

5/P/2005 din 5 ianuarie 2005 cauza a fost declinata spre competenta solutionare Parchetului National Anticoruptie".

De la 1 la 5 ani inchisoare

Precizam ca art. 13, din Legea nr.

78/2000 privind prevenirea, descoperirea si sanctionarea faptelor de coruptie, prevede o pedeapsa de la 1 la 5 ani de inchisoare pentru: "Fapta persoanei care indeplineste o functie de conducere intr-un partid sau intr-o formatiune politica, intr-un sindicat sau intr-o asociatie fara scop lucrativ sau fundatie si care foloseste influenta ori autoritatea sa in scopul obtinerii pentru sine ori

pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite".

Pana sa ajunga la aceste concluzii, Parchetul Inaltei Curti a omis insa sa se autosesize in privinta stenogramelor PSD, desi acestea au ocupat saptamani in sir pagini intregi in ziarele centrale, iar Editura ZIUA a si scos o carte (care poate fi comandata on-line la www.editura.ziua.ro), cu toate aceste stenograme.

Gravitatea faptelor ce se desprindeau din respectivele stenograme ar fi trebuit, intr-un stat de drept, sa puna pe jar Justitie, insa la noi, Parchetul General s-a multumit sa nu faca nimic.

Abia dupa Craciunul anului trecut, cand s-a depus plangerea semnata de cele 11 ONG-uri, si a devenit sigura numirea ca ministru al Justitiei, a Monicai Macovei, fost presedinte a APADOR - CH, Sectia a II-a a Parchetului General s-a multumit sa anunte ca se lucreaza la plangere.

Pana in prezent, stenogramele PSD au fost negate de multi dintre liderii PSD vizati in cuprinsul lor. Fostul presedinte Ion Iliescu nu le-a negat insa, ci l-a acuzat pe Cosmin Gusa ca le-ar fi sterpelit si apoi le-ar fi dat publicitatii.

Veridicitatea acestor stenograme urmeaza insa sa fie verificate de anchetatori, prin compararea cu stenogramele si inregistrarile oficiale ale PSD (la acest capitol inactiunea Parchetului a dat insa posibilitatea ca aceste stenograme, in caz ca sunt reale, sa fi fost deja modificate ori facute disparute), sau cu o serie de martori, care reies din discutiile purtate si care pot confirma realitatea.

Lista acuzatilor

In esenta, semnatarii plangerii au solicitat anchetarea urgenta a "coruptiei de la varful puterii", care "dovedeste presiunile guvernului asupra justitiei si in principal asupra organelor de ancheta, amestecul politicienilor cu anchetele penale, modalitatile ilegale de folosire a puterii politice si a functiei publice".

In plangere, sunt nominalizati fostul ministru Florin Georgescu, care ar fi afirmat la sedinta Delegatiei Permanente a PSD din 20.10.2003: "(...) Fac apel la dvs. sa atrageti atentia domnului Saguna (n.

red - presedintele Curtii de Conturi a Romaniei), care nu mai asculta si de mine in numele partidului si sa mai inceteze cu toate dosarele si toate constatarile, numai eu stiu cate telefoane dau pe sub el, pe acolo, sa terminam cu baietii astia rai, ca daca s-ar duce sa verifice exercitiul financiar al anului 2002, el verifica pe domnul Mitrea, pe domnul cutare si mi-i gaseste vinovati si numai

eu stiu cum fac pe acolo ca sa nu ajung la dvs. si sa fie liniste si pace (...)". Semnatarii plangerii considera ca asemenea declaratii denota constrangerea unor functionari financiari, pentru a se trece cu vederea favorizarea unor persoane care au comis infractiuni economico-financiare.

Urmeaza Rodica Stanoiu, fost ministru al Justitiei, care la aceeasi sedinta a PSD ar fi afirmat in legatura cu dosarul lui Traian Basescu: "(...) Stiti bine ca eu, de nenumarate ori, in legatura cu Basescu am intrebat chiar si in sedinte mari cand dam verde pentru Basescu. S-a dat tarziu dosarul lui, acuma. Cu celelalte este o alta treaba pe care eu am spus-o in surdina colegilor.

Acum este momentul sa o spun tare. Sunt doua-trei care vin tari si importante, dar vreau sa va spun ca in aproape toate, mi s-a spus, dam si de oameni de aici. Sunt dosare extrem de complicate si atunci le-am lasat in stand-by ca sa vedem cum le lucram".

Fragmente din stenogramele sedintelor Delegatiei Permanente a PSD ii privesc si pe Octav Cozmanca, Adrian Nastase si Serban Mihailescu, din ale caror discutii reies ca acestia stiau de jongleriile cu fonduri europene pe care le faceau diversi presedinti de consilii judetene ai partidului celor trei trandafiri, in frunte cu ex-presedintele Consiliului Judetean Dambovita, Aurel Cucu.

Amarie, o posibila frana

Declinarea dosarului "stenogramele PSD" in favoarea PNA, pe motivul identificarii unor fapte care intra in sfera celor de coruptie, ridica mari semne de intrebare.

Va fi in stare PNA sa fie o institutie impartiala si obiectiva in acest caz, cata vreme Ioan Amarie a fost numit la sefie de catre presedintele Ion Iliescu, la propunerea ministrului Justitiei de atunci Rodica Stanoiu (vizata in stenograme) si cu girul premierului Adrian Nastase (si el vizat in stenograme)!? Ambele persoane carora procurorul Amarie, adus din nordul Moldovei, le datoreaza numirea

erau persoane politice. In prezent, gratie noilor legi ale reformei Justitiei, adoptate la presiunile europene, numirea sau inlocuirea sefului PNA se poate face numai de Presedintele Romaniei, la propunerea Consiliului Superior al Magistraturii.

In plus, despre Ioan Amarie se poate spune ca s-a "inrudit" intr-un fel cu PSD, prin fratele sau, Constantin Amarie, care din toamna a fost pus pe listele parlamentare ale PSD si a devenit deputat PSD de Teleorman, desi nu s-a auzit pana atunci de vreo activitate politica sustinuta a acestuia, care sa-l recomande pentru inalta demnitate, ceea ce denota faptul ca Constantin Amarie a fost impus

in Teleorman de la centru, adica de la varful PSD. Toate acestea constituie premise care nasc suspiciuni asupra echidistantei procurorului general al PNA fata de un dosar in care sunt cercetati pentru coruptie demnitari de prim rang ai PSD.

Razvan SAVALIUC

Ziua - 6 ianuarie 2005