Conflictul dintre Alianta PNL-PD si PUR a fost stins ieri, dupa ce cabinetul Tariceanu a oferit cinci posturi de prefect promise partidului condus de Dan Voiculescu. Prin acest gest, Alianta si-a cumparat linistea la Palatul Victoria si, cel putin pentru moment, varianta declansarii alegerilor anticipate a fost aminata.

In urma unor discutii intre Calin Popescu-Tariceanu si Dan Voiculescu, s-a ajuns la compromisul ca PUR sa ramina la guvernare. Schimbul a fost cinci prefecturi pentru PUR contra renuntarii la repetarea alegerilor, idee promovata de PNL-PD.

Cum nu putea ramine insensibil la asigurarea ca va controla cinci prefecturi, dar nici nu putea sa-i fie indiferent pericolul de a intra in alegeri pe cont propriu, Voiculescu a realizat ca, de voie, de nevoie, trebuie sa ramina la guvernare. Potrivit unor surse din executiv, PUR va hotari azi, la Biroul Permanent, ca nu va pleca din guvern.

Propunerea va veni chiar din partea lui Dan Voiculescu, care in urma cu o zi sustinea ca solutia va fi, probabil, iesirea de la guvernare. Practic, amenintarea cu anticipatele a lui Basescu a dat roade din plin. Speriat ca va pierde nu numai guvernul, ci si intrarea in parlament in eventualitatea alegerilor anticipate, Voiculescu a renuntat la pretentiile cu care sufoca Alianta PNL-PD.

Numai ca este usor de imaginat ca PUR va juca la fel de fiecare data cind va avea interesul sa obtina functii sau avantaje. (A.M.)

Discutii cu final previzibil

Presedintele Partidului Umanist Roman, Dan Voiculescu, s-a intilnit ieri cu o serie de membri ai conducerii partidului si cu liderii filialelor pentru a evalua declaratiile facute de presedintele Traian Basescu si felul in care acestea influenteaza raminerea PUR la guvernare. Potrivit Mediafax, aceste reuniuni au avut loc la sediul PUR.

Liderii locali care au acceptat sa stea de vorba cu jurnalistii au avut opinii diferite, unii pronuntindu-se pentru raminerea la guvernare, unii impotriva, iar altii evitind sa exprime o pozitie transanta. Reprezentanti ai organizatiilor din judetele Sibiu sau Calarasi s-au pronuntat in favoarea raminerii la guvernare, in timp ce deputatul de Gorj, Pantelimon Manta, a avut o opinie contrara.

Un deputat de Timis si-a exprimat speranta ca se va lua o decizie care sa duca “la stabilitate politica”.

Senatorul de Dolj Irinel Popescu a facut un singur comentariu, spunind ca “nu ar trebui cedat la santaj”. Liderul filialei Buzau, Valerian Tuclea, a afirmat ca va lua o decizie dupa ce va cunoaste “clauzele parteneriatului”, hotarirea putind fi, in functie de acestea, in favoarea “crearii stabilitatii”.

“Daca nu sint in sprijinul partidului, imi voi spune punctul de vedere”, a adaugat el. Tuclea, care era un posibil candidat al PUR pentru postul de prefect in judetul Buzau, a precizat ca a fost un “bun partener” al PNL-PD in perioada campaniei pentru alegerile locale, iar in alegerile parlamentare a luptat pentru a obtine victoria aliantei din care facea parte PUR.

“Si cu PSD m-am luptat in alegerile locale, asta nu inseamna ca nu pot renegocia, pe alte clauze contractuale, un alt parteneriat. Asta este o greseala politica, inseamna ca se face politica patimasa, nu in interesul celor multi”, a opinat el. Discutiile conducerii PUR cu liderii filialelor erau preconizate sa se finalizeze in cursul serii.

Presedintele Dan Voiculescu a parasit, la un moment dat, sediul partidului, anumite surse sustinind posibilitatea ca acesta sa aiba o intilnire cu premierul Calin Popescu-Tariceanu. Voiculescu a refuzat sa faca declaratii presei in acest sens.

In aceasta dimineata va avea loc o reuniune a Biroului Politic al PUR, urmata de intrunirea Biroului Permanent, unde se va hotari daca umanistii ramin sau nu la guvernare. (Cristian Oprea)

Seres s-ar sacrifica daca ii cere partidul

Ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, a declarat ieri ca, in cazul in care PUR va decide sa se retraga de la guvernare, va renunta la portofoliu. El a precizat insa ca o decizie a partidului urmeaza sa fie luata in cursul zilei de astazi. “Daca partidul imi cere sa renunt la functia de ministru, nu este nici un fel de problema.

Asa cum tot PUR m-a propus pentru functia de ministru, sint de acord ca, in cazul in care colegii decid sa renuntam la guvernare, sa renunt la portofoliu”, a afirmat el. Potrivit lui Seres, echipa de la MEC este “deosebit de puternic afectata” de declaratiile facute de presedintele Traian Basescu.

“Iar eu, in calitate de ministru al economiei si comertului, daca voi avea periodic astfel de declaratii care sa puna sub umbra indoielii legitimitatea conducerii unui minister, imi este cit se poate de clar ca nu voi putea sa indeplinesc nici mandatul incredintat de PUR si nu voi fi de folos Cabinetului Tariceanu”, a adaugat Seres.

Intrebat daca PUR va incheia un protocol cu Alianta PNL-PD in cazul in care va decide sa ramina la guvernare, vicepresedintele umanist a afirmat: “Ramine de vazut!”

Forurile de conducere ale PUR urmeaza sa decida, astazi, daca partidul va ramine sau nu la guvernare. Pe parcursul zilei de ieri, presedintele PUR, Dan Voiculescu, si alti membri ai conducerii partidului au avut intilniri cu liderii filialelor, pentru a vedea cum percep acestia declaratiile lui Traian Basescu si influenta acestora asupra strategiei politice a PUR.

Incepute in jurul prinzului, discutiile continuau si la ora inchiderii editiei. (A.M.)

Ev. Zilei - 8 ianuarie 2005