Mai multe stripteuze de la clubul "Moonlight" sustin ca au intretinut relatii sexuale cu Ioan Otel, seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj

Potrivit declaratiilor aflate in dosarul "Moonlight", comisarul sef Ioan Otel a facut sex cu dansatoare ale clubului, "consumatia" fiind acoperita de patronii Viorica si Istvan Fulop. Prostituatele il stiau doar ca "domnul Nelu", dar l-au recunoscut din fotografii puse la dispozitie de procurori

Scandalul "Moonlight" - declansat in luna noiembrie 2004, dupa ce patronii fostului club de noapte din Cluj au fost arestati sub acuzatia de trafic de persoane - este pe punctul de a fi musamalizat.

La inceputul saptamanii trecute, seful IPJ Cluj, chestorul Teodor Pop Puscas, a anuntat ca, in urma anchetei administrative interne pe care a ordonat-o, a decis sa-l repuna in functie pe comisarul sef Ioan Otel si sa-l sanctioneze cu mustrare scrisa.

In decembrie 2004, Otel, care este seful Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog (SCCOA) din IPJ Cluj, fusese suspendat pentru a fi cercetate legaturile sale cu dosarul "Moonlight".

Aceasta pentru ca atat el, cat si alti ofiteri de Politie sunt banuiti ca au intretinut relatii sexuale cu dansatoarele din respectivul local, servicii in schimbul carora se presupune ca ar fi asigurat protectia patronilor de la "Moonlight", sotii Viorica si Csaba Istvan Fulop.

Pentru a proba aceste banuieli, CLUJEANUL va prezinta fragmente din declaratiile pe care cateva fete care s-au prostituat in clubul de noapte "Moonlight" le-au dat in fata procurorilor care se ocupa de acest dosar, inclusiv cele ale unei tinere infiltrate de anchetatori si folosite ca martor sub protectie.

In aceste declaratii, numele cel mai frecvent pomenit este cel al "domnului Nelu" de la Politie, pe care fostele stripteuze l-au identificat mai apoi, din fotografiile puse la dispozitie de catre procurori, ca fiind comisarul sef Ioan Otel.

"Sampanii" de la 3 la 16 milioane

Daniela Florentina Ghibirdic (20 de ani), din Bucuresti, a ajuns la "Moonlight" prin intermediul lui Alin Gabriel Qassam, patronul unei firme de impresariat din Capitala. "Cand am ajuns la Cluj, m-a luat in primire patroana localului, Viorica Fulop.

Ea mi-a spus ca voi face striptease, iar daca un client va dori sa stea de vorba cu mine, voi primi 20% din valoarea consumatiei", se arata in declaratia tinerei.

In primele zile ale sederii sale, bucuresteanca a aflat ca va trebui sa se si prostitueze. "Asta insemna sa "iesim la sampanie". "Sampania" insemna de fapt serviciul sexual platit de client. Pentru sampaniile de 3 si 5 milioane de lei, relatiile sexuale aveau loc in separeul de la subsolul cladirii.

Pentru cele de 8 si 16 milioane de lei, intretineam relatii sexuale unde dorea clientul, in afara orasului, la hotel sau in masina acestuia", a declarat Daniela in fata anchetatorilor. Ea adauga ca patroana Viorica Fulop inregistra toate consumatiile intr-un carnetel si le verifica la fiecare sfarsit de saptamana.

"Venea des"

Bucuresteanca povesteste si despre protocoalele organizate de politisti la "Moonlight". Ba, mai mult, ea declara ca a si intretinut relatii sexuale cu unul dintre ei: "domnul Nelu".

"Stiu de protocoalele care se organizau aici si la care participau prieteni de-ai patronului, domnul Fane (Istvan Fulop - n.r.). Stiu de un anume "domn Nelu", cu care am stat la masa, despre care am auzit ca lucreaza la Politie. Acest "domn Nelu" era cunoscut la bar. Venea des, de fiecare data insotit de prieteni.

Cu "domnul Nelu" am fost de 2 sau de 3 ori pentru a intretine relatii sexuale, fara ca acesta sa plateasca vreun ban, comisionul fiind platit de domnul Fane".

Daniela Ghibirdic mai spune ca aceste protocoale se petreceau o data la 2-3 zile, iar locul preferat de "domnul Nelu" era o masa langa o "cascada" amplasata la subsolul localului.

"Mi-au fost prezentate niste fotografii si l-am recunoscut pe "domnul Nelu" in fotografia cu numarul 5", mai scrie in declaratia Danielei Ghibiridic.

Dezvirginata la 17 ani

Ana Maria Stan (17 ani), din Bucuresti, a ajuns la clubul de noapte Moonlight tot prin intermediul arabului Qassam. "Mi-a spus ca, pana implinesc 18 ani, ca sa pot lucra in strainatate, sa merg sa lucrez la Cluj. La clubul Moonlight am ajuns in 22 octombrie 2004. Patroana Viorica mi-a spus ca trebuie sa fac dans privat. Cand am auzit, i-am spus ca sunt virgina.

Ea mi-a spus ca, daca am consumatie mare, pot refuza "sampaniile"", a declarat minora la Parchet.

Fata nu se putea intoarce la Bucuresti decat dupa ce isi onora contractul de o luna de zile. In alta situatie, ar fi trebuit sa-i returneze 400 de dolari lui Qassam, care ii luase actele si se obligase sa-i plateasca biletul pentru strainatate.

Ana Maria a povestit ca, la barul sotilor Fulop, a fost obligata sa intretina relatii sexuale cu clientii localului, fiind dezvirginata de un italian. "Stiu de protocoale. Clientii de la protocol erau politisti, avocati si chiar un deputat. Cel mai fidel, care venea saptamanal, spunea ca este de la Politie si se numeste "domnul Nelu"", a declarat Ana Maria Stan.

Dansatoarea a fost pusa sa-l identifice pe "domnul Nelu" din fotografii. "L-am recunoscut pe "domnul Nelu" in fotografia cu numarul 5".

"A vrut fara prezervativ"

Declaratia care il incrimineaza pe "domnul Nelu" a fost data de o tanara infiltrata de anchetatori in randul celor peste 20 de fete cazate la subsolul clubului "Moonlight". Anchetatorii i-au oferit fetei protectie maxima si i-au dat nume de cod "Szilagy Istvan".

"La protocoale erau invitate diverse pesonalitati din Cluj, precum "domnul Nelu", despre care am aflat ca lucreaza in Politie si are o functie mare in domeniul Crimei Organizate. (...) Eu personal am fost abordata de "domnul Nelu", la recomandarea patronului, care a achitat o sampanie de 3 milioane de lei (act sexual de 30 de minute - n.r.)", a declarat martorul sub acoperire.

"Cu toate ca i-am spus ca sunt minora, a incercat sa intretina relatii sexuale cu mine in separeu, dar a refuzat sa foloseasca prezervativul pus la dispozitie de patron", a mai declarat fata, adaugand ca, in urma unor replici dure, "domnul Nelu" a renuntat, fiind prea beat.

In declaratia data procurorilor, martorul sub acoperire "Szilagy Istvan" mai afirma ca si alte fete de la "Moonlight" au intretinut relatii sexuale cu ofiteri de Politie si cu avocati clujeni.

Politistul Tuselea, pe lista fetelor

Lista tinerelor care, silite sau de bunavoie, au intretinut relatii sexuale in localul sotilor Fulop cuprinde peste 20 de nume. Toate descriu cu lux de amanunte ce se petrecea in clubul de striptease de pe strada Magaziei.

Aurelia Fritea (25 de ani), originara din judetul Alba, a declarat ca a fost prezenta la protocoalele organizate la "Moonlight". "L-am cunoscut pe "domnul Nelu", prieten de-al patronului, care venea singur sau insotit. Cand venea singur, statea putin. Cand era insotit, se aseza la masa cu cascada.

Patronii ne spuneau sa nu mergem la masa aceea, decat daca suntem chemate", a povestit Aurelia Fritea.

Tanara a mai spus ca, intr-o zi, patroana Viorica Fulop i-a spus ei si unei colege ca trebuie sa iasa in oras cu doi domni. "Unul dintre ei s-a prezentat. Spunea ca se numeste Cornel Tuselea si lucreaza in Politie, la Biroul Economic (Tuselea este comisar la Serviciul de Investigarea Fraudelor - n.r.). Dupa masa, domnul Tuselea ne-a dus acasa la el, sa ne dea un vin.

Acolo a vrut sa intretinem relatii sexuale, dar noi am refuzat categoric. Atunci el s-a suparat si a spus ca el il cunoaste pe patroni si ne poate face greutati".

"Il cunosc din scoala generala"

In dosarul de ancheta, instrumentat in aceasta perioada de catre procurorii bucuresteni de la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, se afla si declaratiile patronilor de la "Moonlight".

Viorica Fulop a negat ca in local s-ar fi practicat prostitutia. Mai mult, patroana a spus ca Ioan Otel a venit de fiecare data "in interes de serviciu". "Il cunosc pe domnul Otel din scoala generala, fiind consateni, si suntem in relatii apropiate. El a fost de multe ori la Moonlight in timpul programului de noapte.

Intotdeauna intra si spunea ca este in interes de serviciu, fiind insotit de mai multe persoane. Nu stiu ce discutii purtau la masa. Stiu ca, uneori, mergeau cateva fete la masa care se desfasura in interes de serviciu, ca sa le tina companie si sa discute cu ei", a scris Viorica Fulop in declaratia ei.

Un singur control

Patroana a declarat ca nu stie daca, in situatiile descrise, comisarul sef Ioan Otel ar fi incheiat procese-verbale de control.

"Din cate stiu eu, a fost un control in urma cu un an (declaratia dateaza din 23 noiembrie 2004 - n.r.) de catre domnul Cornel Tuselea (politistul acuzat de una dintre tinere ca a incercat sa intretina relatii sexuale cu doua fete de la Moonlight - n.r.), cand au fost controlate toate barurile de noapte din Cluj.

La toate aceste mese la care participa domnul comisar sef Otel si invitatii sai, consumatiile au fost aplicate in intregime".

Patronul Istvan Fulop a fost si mai lapidar in declaratia sa: nici usturoi n-a mancat, nici gura nu-i miroase. "Il cunosc pe domnul Otel, fiind consatean cu sotia mea. A venit in barul Moonlight de cateva ori, singur sau cu prieteni. De fiecare data povesteam cu el, dar nu retin sa fi povestit el cu fetele de la bar", a declarat "Fane" Fulop.

Tradati de asociati

Desi sotii Fulop il scot basma curata pe comisarul sef Ioan Otel, data fiind si prietenia care ii leaga, sunt limpezi relatia stransa intre patroni si politistii clujeni, precum si protectia pe care cei din urma le-o ofereau.

Din nefericire pentru sotii Fulop, chiar patronii firmelor de impresariat din Bucuresti prin intermediul carora tinerele erau trimise "la lucru" in localuri din tara si din strainatate, Alin Gabriel Qassam si Petre Capraru, le-au declarat anchetatorilor ca ei, patronii de la "Moonlight", se laudau tot timpul ca au pile in Politie si ca nu pot pati nimic.

Intr-adevar, controalele au evitat clubul de noapte de pe strada Magaziei. Localul, care functiona de cel putin trei ani, a fost controlat o singura data. Si atunci de catre un politist, Cornel Tuselea, client al "dansatoarelor" de aici.

"Nu am avut date"

Controversatul anunt al chestorului Teodor Pop Puscas potrivit caruia ancheta interna in cazul "Moonlight" s-a incheiat, iar subordonatul sau Ioan Otel a fost sanctionat cu mustrare scrisa, "pentru comportament imoral", si repus in functie, a determinat CLUJEANUL sa aiba serioase indoieli privind rezolvarea acestui caz.

In timpul documentarii, CLUJEANUL l-a contactat pe seful Politiei clujene, aducandu-i la cunostinta declaratiile tinerelor care l-au identificat pe "domnul Nelu" ca fiind Ioan Otel.

"Nu am avut la cunostinta ce se afla la dosar, fiindca acesta se afla la Parchetul General. Am trimis trei adrese, la Parchetul General, la SIPI si la CZCCOA Cluj, prin care solicitam sa mi se indice abaterile politistilor clujeni in acest caz. Nu mi s-a dat nici un rezultat. Amanunte ca acel "domn Nelu" este comisarul sef Ioan Otel nu stau in picioare pentru mine daca nu am dovezi.

Sa fim bine intelesi. Nu stiu ce date a oferit Parchetul presei. Responsabilitatea pentru ceea ce face Parchetul o are Parchetul, iar pentru ceea ce face Politia o am eu", a declarat chestorul Pop Puscas pentru CLUJEANUL.

"Domnul Nelu" este Ioan Otel

Deoarece in declaratiile fetelor de la "Moonlight" apar doar referiri la "domnul Nelu", procurorii care coordoneaza ancheta le-au chemat pe stripteuze la Parchet si le-au pus sa identifice persoanele dintr-un set de fotografii.

In procesul verbal incheiat la sfarsitul recunoasterii, anchetatorii arata ca

"avand in vedere declaratiile partilor vatamate, din care rezulta indicii cu privire la savarsirea infractiunii de favorizare a infractorului, li s-au prezentat acestora un set de fotografii ale unor cadre din IPJ Cluj,

fiind astfel identificata persoana care era cunoscuta sub numele de "domnul Nelu" ca fiind comisarule sef Ioan Otel, din cadrul Serviciului de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog Cluj".

Diferente de abordare

Daca pe comisarul sef Ioan Otel, seful Politiei clujene l-a scos basma curata, sanctionandu-l cu "mustrare scrisa", nu la fel s-a intamplat intr-un caz similar, in care au fost implicati patru politisti clujeni, acuzati ca au intretinut relatii sexuale cu prostituatele minore patronate de proxenetul Alexandru Bucur. La propunerea chestorului Pop Puscas, cei patru au fost scosi din Politie.

Cercetat in mai multe cazuri

De-a lungul vremii, numele comisarului sef Ioan Otel a mai fost legat de cazuri cu iz de ilegalitate. Tiganii din judetul Cluj n-au uitat ca, inainte de 1989, el participa la actiunile de confiscare a aurului. Multi l-au acuzat ca o parte din aur a intrat in posesia lui, insa acuzatiile n-au fost confirmate niciodata.

Intrucat au existat suspiciuni legate de modul in care familia Otel a dobandit numeroase bunuri (apartamente, casa de vacanta, masini etc.), averea i-a fost controlata, in 2000, de Comisia de Cercetare a Averilor din cadrul Curtii de Apel Cluj. Rezultatul controlului: totul a fost legal.

Otel avea la acea data, impreuna cu familia, 3.000 de metri patrati de teren si o casa de vacanta in Frasinet (foto), un apartament de 72 mp, doua autoturisme Dacia si un depozit de 110 milioane de lei.

Se pune intrebarea: cine il sustine pe Otel? Raspunsul il poate da secretarul de stat Toma Zaharia. Potrivit unor surse din Parchet, acesta ar fi intervenit personal pentru ca pedeapsa in cazul Moonlight sa fie "mustrare scrisa".

Cum se pedepseste

Legile romanesti in vigoare, inclusiv Codul penal, pedepsesc faptele comise de functionarii publici care au cunostinta de comiterea unei infractiuni, dar care, prin omisiune, nu o sesizeaza.

In cazul de fata, anchetatorii ar putea sa il acuze pe comisarul sef Ioan Otel conform

articolului 263 din Legea 140/1996, al. 1: "Fapta functionarului public, care luand cunostinta de savarsirea unei infractiuni in legatura cu serviciul in cadrul caruia isi indeplineste sarcinile, omite sesizarea de indata a procurorilor sau a organelor de cercetare penala se pedepseste cu inchisoarea de la 3 luni la 5 ani".

La aliniatul 2 se precizeaza: "Daca fapta este savarsita de catre un functionar public cu atributii de conducere sau de control, pedeapsa este inchisoarea de la 6 luni la 7 ani". Potrivit statutului politistului, acesta face parte din categoria functionarilor publici.