Ion Iliescu considera ca nu ar fi utila dezbaterea mai multor platforme la Congresul PSD din primavara acestui an, avand in vedere ca o astfel de abordare a condus la divizarea FSN.

“Aceasta formula folosita la FSN s-a dovedit o formula gresita, care a generat fractionarea acestei formatiuni. Nu aceasta este calea.

Noi trebuie sa folosim tot ce avem, capacitatea noastra intelectuala, intr-o actiune comuna si unitara pentru elaborarea noilor documente de partid”, a spus miercuri seara fostul presedinte al Romaniei, dupa ce a participat la intalnirea conducerii PSD cu liderii de filiale.

Ion Iliescu a adaugat ca ar fi bine sa fie mai multi candidati la presedintia partidului si a precizat ca inscrierea mai multor persoane in competitie nu echivaleaza cu o ruptura in PSD.

“Nota comuna a reuniunii a fost eliminarea oricaror tentatii si formule centrifuge si asigurarea unei formule unitare”, a subliniat el, caracterizand speculatiile privind o competitie pentru sefia partidului, aparute in ultima vreme in presa, drept “diversiuni si capcane”.

“Este o capcana si o diversiune incercarea de a devia discutia asupra unui proces amplu si foarte serios de restructurare a unui partid, in conditiile noi in care se afla, de opozitie, spre o tema cu totul marginala, importanta si ea: cine va fi presedintele.

Nu vad de loc o dificultate in acest lucru”, a afirmat Iliescu, mentionand ca aceasta “diversiune” este cultivata si “din afara” partidului.

In opinia sa, noul presedinte al PSD ar trebui sa fi “un om credibil, cu forta, cu autoritate morala si cu experienta”.

Referitor la unele pozitii privind demisia actualului presedinte al formatiunii social-democrate, Ion Iliescu a precizat ca nu se pune o astfel de problema pana la congres. “PSD are un presedinte, are structuri executive, eu am fost acceptat in aceasta echipa si invitat la congresul extraordinar. Deocamdata, rolul meu este de outsider”, a comentat el.

Adrian Nastase:

“PSD se adapteaza

la noul sau statut de

partid de opozitie”

Partidul Social Democrat se va adapta, prin reorganizare, la noul sau statut de partid de opozitie, incercand sa se afirme “ca o opozitie eficienta” la actuala guvernare, a declarat presedintele PSD, Adrian Nastase.

Adrian Nastase a anuntat ca formatiunea pe care o conduce va monitoriza cu strictete actiunea guvernului in ceea ce priveste tema integrarii europene.

Adrian Nastase a spus ca PSD a impus aceasta directie de actiune politica si a adus Romania aproape de momentul integrarii, acceptand inclusiv formarea Guvernului Tariceanu, pentru ca o criza politica majora ar fi putut pune in discutie calendarul integrarii.

Nu in ultimul rand, liderul social-democrat l-a criticat pe presedintele Traian Basescu, acuzandu-l pe acesta ca doreste sa impuna “un monopol politic prezidential si intoleranta fata de orice forma de coabitare politica”.

“Traian Basescu - a spus Adrian Nastase - doreste sa impuna un model de dictatura de tip estic, ca in Ucraina inainte de alegeri sau ca in Belarus”. Adrian Nastase a mai spus ca dezbaterile contradictorii din sanul PSD dovedesc inca o data faptul ca acesta este un partid viu, cu personalitate puternica: “Daca am fi fost un partid fara personalitate, nu am fi contat”.