Luni dimineata omul de afaceri Ovidiu Tender a fost audiat la Parchetul General in legătură cu privatizarea RAFO Oneşti. Ovidiu Tender este cercetat alături de alte 18 persoane implicate in acest dosar.

In ancheta dosarului RAFO procurorii trebuie să clarifice circuitul banilor intre diverse firme şi modul in care sume uriaşe nu au mai ajuns la bugetul statului.

RAFO Oneşti a acumulat, după privatizare, datorii in valoare de 16 mii de miliarde de lei.

Purtătorul de cuvant al Parchetului Inaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Simona Frolu, a explicat că Ovidiu Tender a fost chemat la Audieri in calitate de invinuit :

"In mare, lista celor 19 invinuiţi cuprinde acuzaţii referitoare la săvarşirea infracţiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, infracţiuni de evaziune fiscală şi alte infracţiuni la legea societăţilor comerciale."

Corneliu Iacobov

Cercetările se extind se pare şi asupra lui Corneliu Iacobov, patronul firmei care s-a ocupat de distribuţia produselor rafinăriei.

In urmă cu cateva zile, bunurile lui Corneliu Iacobov din judeţul Constanţa au fost puse sub sechestru.

Poliţiştii din Bacău au inceput la randul lor identificarea bunurilor care aparţin lui Corneliu Iacobov in vederea instituirii sechestrului, dar au descoperit că majoritatea acestora au fost trecute pe numele fostei soţii, omul de afaceri băcăuan păstrand doar pachetele de acţiuni deţinute la şase firme minore.

Anul trecut guvernul Năstase a hotărat să treacă in contul statului datoria de 16 mii de miliarde de la Rafo şi Carom, motivand că acolo lucrează peste 4000 de persoane.

Uniunea Europeană avertizat că decizia suspendării datoriilor va inăspri negocierile de aderare.

Aplicarea hotărarii luate in plină campanie electorală a fost suspendată de guvernul Tăriceanu.