Faptul ca doi actuali ministri, Gheorghe Barbu si Mona Musca, au participat anul trecut la un miting impotriva cercetarii primarului PNL de Deva, Mircia Muntean, nu-i o tregedie.

Dimpotriva, a fost o actiune laudabila, prin care s-a dorit sa se faca public faptul ca primarul era supus unor presiuni politice din partea PSD, prin Parchetul Hunedoara, pentru ca a refuzat sa se inregimenteze in fostul partid de guvernamant. Marsul a fost considerat o reusita, pana la urma, lui Muntean nu i s-a mai eliberat un mandat de arestare.

Daca in ceea ce priveste persoana feminina a ministrului Culturii, aceasta a picat in peisaj ca musca-n lapte, in cazul lui Gheorghe Barbu faptele sunt grave.

Fost sef al Consiliului Judetean, deputat PD, viitor ministru al Muncii, Barbu a fost flancat, protejat mai bine zis, de lumea interlopa hunedoreana, de "Spuma" si "Pera", sefii unui clan mafiot, pe care ziarul nostru l-a dezvaluit in serialul "Cetatea crimei".

De altfel, articolele si dovezile publicate au condus la arestarea celor doi infractori, impreuna cu locotenentii lor, si la anchetarea afacerilor de tip mafiot ale acestora. Se naste intrebarea: ce legaturi sunt intre Barbu si mafioti? Acestia au stat nedezlipiti de actualul ministru pe toata durata mitingului, ca niste garzi de corp.

In cateva randuri, Barbu - cel mai influent om al Aliantei in judet - si infractorii au schimbat replici scurte, percepute ca niste comenzi, dupa cum se poate vedea in inregistrarea video pe care o avem la dispozitie si de pe care am facut cateva capturi de imagine. "Spuma" si "Pera" au la activ infractiuni grele, cu multi ani de puscarie.

Despre primarul Devei, acuzat de afaceri ilicite, si despre Gheorghe Barbu se spune ca aveau cunostinta de afacerile clanului "Spuma": prostitutie, trafic de droguri, santaj, infractiuni cu violenta, camatarie si jocuri de noroc.

Aceste actiuni ilegale se derulau cu sprijinul politistilor si procurorilor, de altfel, in serialul "Cetatea crimei", ZIUA a probat ca au fost prinsi chiar politisti drogandu-se si ca seful Politiei Deva primea de la infractori bani si prostituate.

Intr-un raport al serviciilor secrete se mentioneaza ca gruparea mafiota din judetul Hunedoara este cea mai importanta din Romania, depasind cu mult reteaua fratilor Sile si Nutu Camataru.

Pana acum, tot ceea ce a publicat ziarul nostru in cazul "Cetatea crimei" s-a adeverit. Rand pe rand, au cazut capete importante ale judetului pe baza probelor furnizate de ZIUA. De data asta mai publicam o proba: ministrul Gheorghe Barbu la brat cu mafiotii dovediti. Mai mult, in filmul pe care-l putem furniza oricand ca proba institutiilor statului, ministrul pare a fi seful infractorilor.

Asa o fi? In lipsa unui dialog cu Gheorghe Barbu - am incercat in repetate randuri sa-l contactam, dar am primit doar amanari - raspunsul pare a fi unul singur: D.A.!

Bogdan COMARONI

La brat cu infractorii

Noul ministru al Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Gheorghe Barbu, s-a folosit, alaturi de anumiti lideri ai Hunedoarei, in mod public, de membrii lumii interlope in campaniile de protest organizate impotriva autoritatilor legale ale statului.

In urma manifestatiilor organizate si cu sprijinul mafiotilor Devei, in prezent judecati pentru numeroase infractiuni, atat actualul ministru, cat si primarul Devei, Mircia Muntean, au reusit sa castige capital politic, dar si, in cazul lui Muntean, sa blocheze o ancheta penala aflata in stadiu incipient la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Imaginile alaturate il prezinta pe ministrul Barbu flancat de "garzile sale de corp": Lucian Sarbu, zis "Spuma", judecat in prezent pentru asociere in vederea savarsirii de infractiuni si santaj, si de Ovidiu Ionescu, zis "Pera", trimis in judecata pentru aceleasi infractiuni la care se adauga si amenintarea unui magistrat.

Pelicula, din care ZIUA a ales cateva secvente, demonstreaza ca alaturi de "Spuma" si "Pera", in randul manifestantilor se afla numerosi membri ai mafiei hunedorene, toti arestati in urma dezvaluirilor facute in exclusivitate de ZIUA, in serialul "Cetatea crimei". Pe tot parcursul mitingului atat "Spuma" cat si "Pera" nu se dezlipesc de ministrul Barbu.

Presiune politica

Marsul de protest a avut loc in toamna anului trecut, sub o conotatie politica, dar implicatiile au avut un impact puternic asupra magistratilor care il anchetau pe Mircia Munteanu, primarul Devei.

Conform informatiilor noastre, mitingul de protest a fost planificat cu grija si a avut loc chiar inaintea eliberarii unui mandat de arestare pe numele lui Muntean.

Pentru a bloca orice act impotriva sa, Muntean a cerut sprijin nu numai mafiei locale pentru a aduna oameni care sa marsaluiasca pentru el, dar si colegilor din Alianta, mai precis lui Barbu care la vremea aceea era deputat PD de Hunedoara.

Barbu este un bun cunoscator al influentelor din Deva si Hunedoara, fiind presedinte al Consiliului Judetean Hunedoara intre anii 1996-2000, iar mai apoi deputat de Hunedoara. Relatiile lui Muntean si Barbu cu mafia locala erau de notorietate, mai ales intr-o comunitate restransa asa cum este cea din Deva.

Astfel, uniti impotriva aceluiasi "dusman", PSD - Ministerul Public, Muntean si Barbu s-au folosit de marea "famiglie" a mafiei pentru a aduna cat mai multa lume in favoarea lor.

Omerta-n ministere!

Am incercat sa-l contactam pe ministrul Gheorghe Barbu pentru a oferi explicatii cu privire la racolarea mafiotilor Devei intr-un miting "spontan" de solidaritate si protest. A fost zadarnic. Dupa ce ne-a amanat, ministrul si-a inchis telefonul si a refuzat sa stea de vorba cu noi.

Consecventi principiului ca toate partile implicate intr-o situatie delicata trebuie sa aiba posibilitatea sa-si prezinte pozitia, am comunicat intrebarile noastre serviciului de relatii cu presa al Minsiterului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, conform legii accesului la informatii. Tacere insa si de aceasta data.

Am asteptat cele 24 de ore, interval stipulat de lege pentru mass-media si ne-am hotarat sa publicam dovezile noastre.

Pentru ca la protestul respectiv, alaturi de cei mai sus mentionati a participat si actualul ministru al Culturii, Mona Musca, i-am solicitat, prin intermediul oficialilor de la "relatiile cu presa", un punct de vedere cu privire la modul de organizare a mitingului. Din nou am fost ignorati.

Explicatia unui asemenea comportament este una singura: nu exista nici o explicatie de bun simt pentru a justifica colaborarea unor oameni politici cu mafia!

Culisele mafiei

Daca exista cumva dubii cu privire la legalitatea participarii membrilor clanului "Spuma" la marsul de protest organizat in Deva, trebuie sa precizam ca nici unul dintre cei care au scandat atunci in favoarea liderilor politici ai Devei nu face parte din randurile liberalilor sau PD-istilor. Nu sunt membri de partid.

Dar au avut interese de afaceri cu Muntean si Barbu, i-au sprijinit in campaniile locale si au fost alaturi de ei, umar la umar, asa cum arata si imaginile, in cele mai "grele" momente. Poate de aceea a fost atat de greu sa fie capturati, probati si trimisi in judecata in ciuda zecilor de victime pe care le-au facut in judet si a numeroaselor actiuni cu violeta pe care le-au intreprins.

Pentru ca totul sa fie clar, va reamintim ca primarul Devei, Mircia Muntean, cel in sprijinul caruia Barbu si lumea interlopa a Hunedoarei a marsaluit, fusese acuzat initial de implicare in dosarul penal al unor traficanti de autoturisme.

Mai multe echipe de anchetatori coordonate de procurorul Corina Gherghisan au descins in urma cu aproape un an la sediul Primariei municipiului Deva, de unde au ridicat zeci de documente, dupa care au formulat acuzatiile. Protestul de strada "spontan" organizat si cu sprijinul mafiei locale care a adus circa 50-60 de "protestatari", a schimbat cursul dosarului.

In aceste conditii, tacerea ministrului Gheorghe Barbu este inutila. Inocenta cu privire la identitatea "garzilor sale de corp" din timpul marsului de protest nu mai este plauzibila. Cand esti sprijinit de mafie, nu exista decat un singur motiv: interes comun!

Petre NITEANU