Adevarul, Liliana RUSE

Ministrul pentru Autoritatea Nationala de Control, Sorin Vicol (PUR), a demisionat, ieri, din Guvern, pe motiv ca a pierdut din subordine Garda Financiara si Vamile, trecute, prin decizia de joi a Executivului, la Ministerul Finantelor. "Nu inteleg sa fiu ministru numai de dragul de a fi ministru. (...) Atributiile Autoritatii Nationale de Control (ANC) au fost extrem si sensibil diminuate.

Vrem sa actionam cu forte in zona controlului, dar avem o forma careia ii lipseste fondul", a declarat Vicol, intr-o conferinta de presa. El a sustinut ca este "mai corect moral si mai responsabil" sa isi paraseasca functia de ministru, atat timp cat nu isi mai poate exercita atributiile cu care a fost investit. "Eu, ca om, noi, partidul PUR, consideram ca nu ne putem agata de putere.

Precizez ca Partidul Umanist doreste stabilitatea si vom sprijini in continuare guvernarea Tariceanu", a adaugat Vicol.

Ministrul demisionar, caruia premierul i-a acceptat deja plecarea din Cabinet, a admis ca masura trecerii Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor la Ministerul Finantelor Publice fusese convenita, in urma cu sase luni, in memorandumului cu Fondul Monetar International, pentru a asigura o mai buna colectare a veniturilor la buget.

Sorin Vicol sustine insa ca se putea gasi o posibilitate ca ANC sa coordoneze in continuare cele doua institutii, numai in ceea ce priveste atributiile de control ale acestora. Supararea lui Vicol pe Cabinet vine si din faptul ca, dupa cum a povestit fostul ministru, "exista premisele" ca ANC sa piarda si Garda de Mediu, care sa fie impartita intre Ministerul Mediului si cel al Agriculturii.

In aceste conditii, ANC nu ar mai fi avut in coordonare decat Inspectia Muncii, Inspectia Sanitara, Agentia Nationala de Control al Exporturilor si Oficiul Roman pentru Drepturile de Autor. Sorin Vicol a precizat ca, inainte de a-si da demisia, s-a consultat cu presedintele umanist Dan Voiculescu, care a fost de acord cu gestul sau.

Atat Vicol, cat si purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, nu au putut spune daca formatiunea umanista va nominaliza o alta persoana pentru postul de ministru al ANC. "Este prematur sa vorbim despre aceasta optiune. Important este ca noi dorim stabilitatea actului de guvernare si nu vrem ca aceasta demisie sa fie interpretata ca un punct pentru o criza guvernamentala.

Nu este vorba despre asa ceva. (...) Este o decizie a noastra cat se poate de normala si de morala. Noi dorim in continuare ca acest Guvern sa-si faca treaba fara sa fie viciat de o eventuala discutie prelungita", a afirmat Pitigoi.