Libertatea, Camelia Stefan

La nici doua saptamani de la primul scandal din sanul coalitiei aflate la guvernare, cand Partidul Umanist a fost la un pas de a se retrage din Cabinetul Tariceanu, un ministru PUR isi anunta demisia din guvern. Umanistul Sorin Vicol (foto), numit ministru al autoritatii de control, si-a anuntat ieri demisia din Guvern.

Tanarul ministru s-a declarat nemultumit de decizia cabinetului din care facea parte prin care Garda Financiara si Autoritatea Nationala a Vamilor au re-trecut din subordinea ANC in cea a Ministerului Finantelor.

Posibila desfiintare a Autoritatii de Control

Nemultumirea umanistului a fost cu atat mai mare cu cat din subordinea Autoritatii urmeaza sa se desprinda si Garda de Mediu, fapt ce ar diminua simtitor obiectul de activitate al institutiei guvernamentale. Decizia umanistului a fost luata, potrivit unor surse din partid, la sugestia lui Dan Voiculescu, care, s-a enervat foarte tare cand a vazut decizia luata de cabinet in sedinta de joi.

Reactia PUR poate fi considerata putin exagerata, in conditiile in care trecerea Garzii Financiare si a Autoritatii Nationale a Vamilor din subordinea ANC in cea a Finantelor era prevazuta in Memorandumul cu Fondul Monetar International, al carui text este public de cateva luni bune.

Practic, atunci cand Dan Voiculescu a cerut acest portofoliu din Guvern, trebuia sa fie la curent ca, in curand, Autoritatea Nationala de Control ar putea ramane fara obiect de activitate. Guvernul va studia daca mai e nevoie de aceasta institutie in Executiv, inainte de nominalizarea unui alt ministru.

intr-o conferinta de presa sustinuta ieri, fostul ministru si purtatorul de cuvant al PUR, Bogdan Pitigoi, au tinut insa sa precizeze ca umanistii nu se retrag complet din Executiv. Astfel, PUR ramane la guvernare cu un vicepremier - George Copos, un ministru al economiei - Codrut seres, 9 secretari de stat si nici un prefect. PUR a anuntat ca nu va mai nominaliza pe nimeni in locul lui Vicol.

De cealalta parte, liberalii au reactionat rapid si au cerut umanistilor sa isi reconsidere pozitia, lasand "orgoliul de o parte".

Ionut Popescu a fost si el pe punctul de a demisiona

Problemele din Guvern au fost pe punctul de a deveni mult mai grave decat atat, in conditiile in care si un alt ministru a dorit sa demisioneze. Este vorba, potrivit unor surse din Guvern, de detinatorul portofoliului finantelor, Ionut Popescu (foto).

Acesta a fost deranjat de faptul ca i-au fost impusi anumiti oameni pentru functiile de secretari de stat, neacceptand nominalizari pe baza algoritmului politic. Ionut Popescu a incercat sa forteze schimbarea deciziei Biroului Executiv al PNL prin care trebuie pastrat algoritmul politic, invocand exceptia facuta la Ministerul Justitiei, unde "s-a ignorat" algoritmul politic.