Desi se anuntase lapovita si cer inchis la Bruxelles, premierul Calin Popescu Tariceanu a luat soarele de la Bucuresti cu el in prima sa vizita de lucru. Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, l-a felicitat deja "pentru progrese aratate in cateva domenii unde Romania mai are nevoie de progrese". "Speram la progrese de-acum pana la sfarsitul anului", a adaugat Barroso.

Presedintele Executivului european a declarat ca este important si pentru Europa ca Romania sa incheie negocierile la timp. In acest sens, a mentionat gestul "de solidaritate" al UE, concretizat printr-un ajutor de un miliard de euro pe an la care se poate astepta tara noastra.

Tariceanu a declarat ca integrarea este o "prioritate absoluta a Guvernului roman" si doreste "sa lucreze in echipa cu experti europeni". De altfel, ieri si azi, ministrii romani de Interne si al Justitiei au avut nu mai putin de patru intalniri cu parlamentari si experti europeni, inclusiv cu Franco Frattini, comisar pentru Justitie si Afaceri Interne.

Si Barroso a fost de acord cu ideea de echipa. Razand, el a declarat presei: "I-am dat telefonul meu premierului. Poate sa ma sune oricand. Suntem aici sa ajutam". Pe langa sprijinul financiar amintit, el a promis sprijin tehnic si vointa politica.

Totusi, Barroso nu a vrut sa precizeze in ce situatie Comisia Europeana ar face apel la clauzele de salvgardare referitoare la posibilitatea amanarii cu un an a intrarii Romaniei in UE.

In ceea ce priveste renegocierea unor contracte, intre care ziaristii au amintit de cele incheiate de guvernul Nastase cu firmele Bechtel, EADS si Vinci, Barroso a spus: "Daca se dovedeste ca acele contracte nu sunt in regula, unele masuri trebuie luate". "Nu vreau sa comentez un contract anume, dar vad hotararea Guvernului de a lupta contra coruptiei", a adaugat el.

Referitor la domeniile in care UE mai asteapta inca progrese, Barroso s-a referit la justitie, concurenta si coruptie. Premierul Tariceanu a adaugat mediul, libertatea de expresie si a mass-media. La insistentele presei, Barroso a aratat ce vede el necesar pentru o lupta anticoruptie eficienta: "o presa complet independenta, apoi o justitie independenta.

Acestea sunt primele instrumente in lupta contra coruptiei in orice tara". Dupa intalnirea cu Barroso, Tariceanu a avut o convorbire de 45 de minute cu premierul Belgiei, Guy Verhofstadt. Cei doi si-au reamintit ca se cunosc din ianuarie 1990, cand Belgia s-a implicat in sustinerea tinerei democratii romanesti.

Premierul belgian a incercat sa il atraga pe Tariceanu in edificarea unei uniuni internationale a partidelor liberale. Premierul roman si-a exprimat speranta ca reforma fiscala din Romania va atrage investitorii belgieni.

In cursul serii, Tariceanu urma sa se intalneasca cu Elmar Brok, presedintele Comisiei de politica externa a Parlamentului European, si cu comisarul Louis Michel pentru dezvoltare si ajutor umanitar.