Jose Manuel Barroso a declarat ca va monitoriza in mod serios si obiectiv performantele Romaniei.

El a mai spus ca spera ca aceasta va putea face progresele necesare pentru a adera la Uniunea Europeana in 2007, potrivit calendarului stabilit.

In prima sa vizita in strainatate la Bruxelles, premierul roman Calin Popescu Tariceanu a declarat ca angajamentul guvernului sau pentru procesul de aderare este clar si fara rezerve.

Prima vizita in strainatate a noului premier roman a inceput la Comisia Europeana cu o nota cordiala, dar si cu un accent important pe ceea ce mai ramane de facut pentru ca Romania sa devina membra cu drepturi depline a Uniunii potrivit calendarului stabilit.

"Mai avem inca doi ani de munca destul de dura", a declarat Calin Popescu Tariceanu, "dar vreau sa afirm din nou angajamentul nostru clar si fara rezerve pentru a continua si a adanci reformele necesare pentru ca Romania sa se integreze in Uniune la 1 ianuarie 2007."

"Sper ca totul va merge bine", l-a incurajat presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, amintind insa ca Romaniei nu i-a fost usor sa incheie negocierile de aderare si ca exista posibilitatea amanarii aderarii cu un an daca nu-si indeplineste angajamentele.

"Comisia va fi foarte serioasa si obiectiva in monitorizarea acestor reforme, acesta a fost si subiectul discutiilor noastre," a declarat domnul Barroso.

El a spus ca i-a dat chiar lui Calin Popescu Tariceanu numarul sau de telefon, daca va avea nevoie de ajutor.

El a amintit ca Romania va beneficia de circa un miliard de euro pe an in asistenta europeana in vederea aderarii.

Domnul Barroso a salutat ceea ce a numit angajamentul primului ministru si al presedintelui roman fata de integrare, precizand ca prioritatile trebuie sa fie lupta impotriva coruptiei si independenta sistemului judiciar, precum si aplicarea regulilor concurentei si protectia mediului.

In ceea ce priveste reexaminarea contractelor controversate cu firmele Bechtel, EADS si Vinci, domnul Barroso nu a dorit sa comenteze detaliile, dar a spus ca trebuie luate masurile corespunzatoare daca se dovedeste ca ele n-au fost acordate potrivit procedurilor legale.

Oficialii europeni spun ca noul guvern n-a luat cunostinta de detaliile contractului cu EADS decat saptamana trecuta si ca UDMR s-ar putea opune revizuirii contractului cu Bechtel, care ar imbunatati caile de acces rutiere cu Transilvania.

Pe de alta parte, contractul cu firma franceza Vinci este considerat ca relativ ieftin, deci mai putin problematic.

Problema justitiei este vazuta in continuare la Bruxelles drept cruciala, chiar daca oficialii europeni sunt constienti de dificultatile pe care le intampina ministrul de resort Monica Macovei pentru a angaja cei mai buni oameni si a duce la capat reformele.

Un prim test va veni in luna aprilie, cand Parlamentul European isi va da avizul, prin vot, pentru incheierea negocierilor cu Romania si Bulgaria.

"E important ca domnul Popescu Tariceanu se intalneste cu toti liderii parlamentari", a declarat un oficial european, "pentru ca Romania trebuie sa-si asigure un vot cel putin la fel de bun ca Bulgaria."

In luna mai va urma apoi primul raport de monitorizare al Comisiei Europene, care nu va ezita sa trimita la Bucuresti scrisori de avertisment daca se constata intarzieri fata de calendarul prevazut.