Suferintele lui Adrian Nastase in Opozitie: in loc sa se afle la sarbatoarea Unirii la Iasi, sau la Bruxelles, unde s-a dus premierul Taricea-nu, seful PSD a trebuit sa-i suporte ieri, timp de patru ore, pe "dinozaurii" lui Iliescu, reuniti in sedinta Delegatiei Permanente pentru prima data dupa ce, acum sase luni, fusese dizolvata de fostul premier si inlocuita cu Biroul de Coordonare, format

din oamenii acestuia.

Si, pentru ca ziua lui Nastase sa fie cat se poate de proasta, a mai trebuit sa suporte si vocea lui Traian Basescu, care se auzea din difuzoare in tot sediul, rostind discursul de aniversare a Unirii, la Iasi.

In plus, desi sub "domnia" lui Nastase sediul din Baneasa a fost pana acum inaccesibil muritorilor de rand, ieri toata ziua s-au perindat prin cladire grupuri de octogenari si femei supraponderale si trecute binisor de varsta a doua - facand parte, probabil, cum ziceau unele voci mai carcotase, din grupul de suporteri ai lui Iliescu. Dar asta nu a fost de ajuns.

De parca imaginea PSD nu ar fi suficient de neagra in ochii presei, in toiul sedintei Delegatiei Permanente a descins in Baneasa nimeni altul decat Corneliu Iacobov.

Iacobov a fost la sediul din Kiseleff, dar era invizibil...

Mai slab si mai simplu imbracat, tras la fata si coborat dintr-un Renault cat se poate de obisnuit.

Ce cauta Iacobov in sediul PSD, cu o zi inainte de a fi audiat la PNA in dosarul RAFO? Nu a intrat in sedinta, insa, dupa cum ne-au declarat surse din conducerea PSD, a avut o discutie prelungita cu Viorel Hrebenciuc, probabil pentru a-l asigura pe acesta ca n-o sa-l ia gura pe dinainte la audierile de la PNA. Liderii PSD s-au ferit insa ca dracul de tamaie sa admita ca Iacobov este in sediu.

Desi acesta trecuse prin mijlocul ziaristilor, Adrian Nastase a negat ca Iacobov a venit la sediu. "Nu a venit! Nu am stiut ca va veni la sediu si nu stiu ca a venit la sediu!", a spus Nastase, care, intrebat daca partidul il va sprijini pe Iacobov la PNA, asa cum a facut-o in '97 pentru Gabriel Bivolaru, a raspuns "Nu!".

Ba chiar Nastase s-a aratat aproape convins ca Iacobov este vinovat de faptele pentru care este anchetat de PNA.

"Iacobov trebuie sa prezinte in Justitie argumentele pe care le are la niste invinuiri foarte concrete care i se aduc", a spus Nastase, explicand ca sprijinul pe care PDSR i l-a dat lui Gabriel Bivolaru a fost motivat doar de faptul ca "acesta nu reusise sa-si vada dosarul timp de doi ani si jumatate".

Ion Iliescu s-a aratat si el foarte nervos pe faptul ca Iacobov s-a lasat vazut in sediu de fata cu presa. "Cum este venirea lui Corneliu Iacobov aici pentru imaginea PSD?", a fost intrebat Iliescu. "Proasta, cum sa fie!", s-a rastit Iliescu, inainte de a se urca, suparat, in masina.

Si Antonie Iorgovan s-a spalat pe maini de problemele fostului sau coleg de partid, aflat acum intr-o relatie stransa cu PNA. Desi nu l-a intrebat nimeni nimic pe aceasta tema, Iorgovan s-a grabit sa declare ca nu il va reprezenta in Justitie, ca avocat, pe cel cercetat in dosarul RAFO.

S-a asezat direct in capul mesei

Iacobov a fost numai bomboana pe coliva pentru Adrian Nastase. In sedinta Delegatiei Permanente, a trebuit sa accepte sa-l aiba ca si co-presedinte de sedinta de Ion Iliescu, care s-a autoinvitat langa Nastase, in capul mesei, sa nu creada cineva ca el a renuntat la sefia partidului. Oamenii lui Nastase au venit, de altfel, de dimineata, la sediul din Baneasa, pusi pe harta.

Mihai Tanasescu - "Disidentul", cum este "alintat" de seful sau Nastase - a declarat din capul locului ca Ion Iliescu nu are ce cauta in sedinta Delegatiei Permanente, deoarece nu este membru. Tanarul Victor Ponta a spus si el ca Iliescu poate fi "invitat" sa participe, adica "tolerat" la sedinta, in virtutea calitatii sale de sef al grupului parlamentar din Senat.

Nastase a incercat sa evite in sedinta un conflict deschis cu partizanii lui Iliescu, avand in vedere ca in actuala formula a Delegatiei Permanente el este co-plesit numeric de adeptii Bunicutei.

De aceea, in cea mai mare parte a sedintei a incercat sa dirijeze discutiile spre subiectele legate de activitatea parlamentara, spre eforturile pe care trebuie sa le faca partidul pentru a ramane in atentia presei s.a.m.d.

Totusi, pe final, deja arhicunoscutul razboi purtat de Iliescu impotriva nerecunoscatorilor si "impertinentilor" adepti ai reformarii partidului si-a facut din nou simtita prezenta, mai ales acustic.

Iliescu nu-i de acord cu dezbaterea publica a reformarii

Avand in vedere ca timp de patru ore vorbise numai Adrian Nastase, Iliescu a gasit de cuviinta sa ia si el cuvantul, ca de obicei, la final, tinand neaparat sa aiba ultimul cuvant, pentru a-si exprima din nou nemultumirea fata de "neobrazatii" care nu-si tin gura si fac in continuare declaratii la presa cum ca Iliescu ar trebui sa iasa la pensie.

Potrivit unor surse participante la sedinta, Iliescu s-a referit si de data aceasta la grupul liderilor din Transilvania, care "nu se potolesc", si la vicepresedintele Mihai Tanasescu, care, numai cu o zi inainte, isi reafirmase decizia de a demisiona din PSD in cazul in care Iliescu va redeveni presedintele partidului.

"Ne-am inteles ca toate discutiile sa ramana in interiorul partidului, sa ne spalam rufele intre noi, dar voi nu vreti sa intelegeti", le-a reprosat Iliescu pesedistilor mai tineri.

Mania lui a fost amplificata si de faptul ca, la initiativa lui Adrian Nastase, s-a hotarat ca dezbaterea reformarii PSD sa devina cu adevarat publica, implicand socie-tatea civila, mass-media, si chiar simplii cetateni. Nastase a anuntat ca dezbaterile pe marginea pro-iectelor de reforma in PSD vor fi publice, fiind deschis inclusiv un forum de discutii pe pagina de internet a partidului.

De unde Iliescu, temator ca partizanii sai, necunoscatori intr-ale internetului, nu-si vor exprima sprijinul fata de cauza social-democratiei cu influente puternic moscovite si ca vor fi mai multi cei care ii vor cere trecerea in istorie, a racnit, in cel mai pur stil bolsevic, ca el nu este de acord cu atata democratie si ca nu accepta sa-i decida altii soarta.

Mai ales ca nici macar functia onorifica de presedinte fondator nu ar vrea cei mai tineri sa i-o acorde. Adrian Nastase insusi a declarat, dupa sedinta, intrebat fiind daca este de acord cu infiintarea functiei de presedinte fondator, ca "ar trebui sa mai asteptam, sa vedem...".