articol preluat din Romania Libera

Pe baza unor "informatii secventiale", Radu Timofte ii sfatuieste pe mafiotii atentatori "sa se linisteasca"

Directorul SRI, Radu Timofte, a provocat un adevarat cutremur marti seara in cadrul unui interviu acordat postului de televiziune Realitatea TV sustinand ca verifica informatii potrivit carora presedintele Basescu ar putea fi tinta unor amenintari venite din partea unor structuri mafiote implicate in acte de coruptie.

Declaratia directorului SRI intervine pe fondul declansarii de presedintele Basescu a campaniei anticoruptie.

"Nu ar trebui sa aduc in public, in concret, efectele ce le pot produce masurile ce se iau impotriva persoanelor care comit acte de coruptie si care isi vad periclitate libertatea, sanatatea, averea acumulata in cativa ani, dar totusi as putea sa compar cu perioada dinainte de alegeri, cand amenintari la adresa unor persoane erau reduse sau oricum palide, timide, mai greu de verificat sau nu

puteam ajunge la o concluzie certa in legatura cu un posibil atentat sau cu o posibila astfel de amenintare. In schimb, luna aceasta, ianuarie, pot sa spun ca este mai consistenta decat toti ceilalti patru ani din acest punct de vedere.

Lucram impreuna cu Serviciul de Protectie si Paza la verificarea unor informatii care au aparut in legatura cu expunerea, sa-i spun primejdia, care poate sa vina asupra, in special, asupra presedintelui Romaniei, nu am auzit decat de primul-ministru pana acum. Oricum, verificam niste informatii", a declarat Timofte promovandu-si serviciul ce il are in subordine.

"A vorbi despre pregatirea unui atentat e deja prea mult. Avem informatii secventiale din partea unor oameni ai lumii interlope, in legaturi cu structuri mafiote, struc-turi implicate in acte de coruptie, dispusi sa angajeze diferite alte persoane din afara teritoriului Romaniei pentru a veni in Romania sa comita atentate", a mai precizat Timofte.

Primul agent al tarii a lansat insa si un avertisment, sfatuindu-i pe potentialii atentatori sa se linisteasca. "Si poate faptul ca fac public acest lucru ii va determina pe cei care intentioneaza asa ceva sa se linisteasca, fiindca noi stim cate ceva. Nici eu nu va pot spune tot ce stim in legatura cu aceste aspecte.

Cert este ca am sesizat, am adus la cunostinta Serviciului de Protectie si Paza acest lucru, inclusiv cu domnul presedinte Basescu am discutat subiectul", a spus Timofte. Atat si nimic mai mult. Nici un nume, nici o informatie concreta.

SPP confirma: numarul amenintarilor la adresa presedintelui a sporit

"Numarul si frecventa amenintarilor la adresa sefului statului au sporit in ultimul interval de timp", se arata intr-un comunicat al Serviciului de Protectie si Paza (SPP).

"In cei 15 ani de existenta a Serviciului de Protectie si Paza s-au semnalat permanent amenintari la adresa sefului statului, insa in ultimul interval de timp au sporit numarul si frecventa acestora", se precizeaza in comunicat. De asemenea, se anunta ca SPP, in cola-borare cu SRI, desfasoara activitati specifice pentru clarificarea veridicitatii acestor amenintari.

De altfel, directorul SPP, Gabriel Naghi, a dispus luarea masurilor prevazute pentru astfel de situatii. Administratia Prezidentiala nu a intarziat sa dea replica afirmatiilor directorului SRI. Consilierul prezidential Adriana Saftoiu a confirmat ieri ca presedintele Traian Basescu a fost informat de catre directorul Radu Timofte asupra unor posibile pericole la adresa sefului statului.

"Presedintele Basescu considera ca este responsabilitatea stricta a institutiilor abilitate din Romania sa ia masurile care se impun pentru protectia demnitarilor. Asa cum a declarat si in alte ocazii, preocuparea presedintelui Romaniei este ca institutiile cu atributii in combaterea coruptiei sa actioneze eficient in acest sens", a aratat Adriana Saf-toiu.

Surse din SPP ne-au declarat ca deocamdata nu s-a dispus marirea efectivelor de ofiteri care asigura protectia presedintelui, insa li s-a cerut acestora "vigilenta maxima".

Protectie din partea Serviciului Acvila

Procurorul general Ilie Botos a confirmat ieri ca cercurile mafiote au stabilit pretul pentru capul lui Basescu. Dar sunt luati in vizor si unii magistrati. Actiunea mafiota a fost declansata in urma luptei accelerate impotriva coruptiei si a crimei organizate, spune Botos. Garzile SPP au fost suplimentate iar pentru mai multi magistrati s-a hotarat sa fie sub protectia acestui serviciu de paza.

Este vorba despre magistratii care ancheteaza cauzele in domeniul petrolului. Totodata, pentru cei care se ocupa de dosare de crima de mare risc s-a asigurat protectia din partea Ministerului de Interne, anume de catre Serviciul Acvila.

Un articol de Iulia Vaida

Romania Libera