Cine are interesul sa-l asasineze pe Basescu?

de     HotNews.ro
Joi, 27 ianuarie 2005, 0:00aticol preluat din Ev. Zilei

Directorul SRI spune ca viata presedintelui e in pericol
Seful SRI, Radu Timofte, a afirmat marti seara, la Realitatea TV, ca detine informatii despre persoane dispuse sa aduca ucigasi profesionisti din strainatate pentru eliminarea unor politicieni incomozi. Raspunzind la o intrebare a lui Stelian Tanase, realizatorul emisiunii “Zece si un sfert”, Timofte a spus ca “structuri mafiote” il vizeaza chiar pe presedintele Traian Basescu.
Afirmatiile lui Radu Timofte ar putea constitui un indiciu ca determinarea cu care Basescu a pornit campania anticoruptie atinge zone pina acum tabu si deranjeaza interese mari. La fel de posibil insa este ca bomba lansata de Timofte ar putea constitui o incercare disperata a sefului SRI de a parea util si competent dupa schimbarile produse la Cotroceni in urma alegerilor de anul trecut.

Va prezentam, in continuare, fragmentul incendiar din discutia purtata marti seara.

Dialogul de la Realitatea TV

“Stelian Tanase: Impotriva lui Basescu s-a pregatit un atentat? S-a vorbit asa ceva?
Radu Timofte: A vorbi despre pregatirea unui atentat este deja prea mult. Avem informatii secventiale, din partea unor oameni ai lumii interlope, in legatura cu structuri mafiote, structuri implicate in acte de coruptie, dispuse sa angajeze diferite alte persoane din afara teritoriului Romaniei, pentru a veni in Romania sa comita atentate. Am discutat acest lucru.
Stelian Tanase: Va dati seama ca asta explodeaza in presa?
Radu Timofte: Stiu, sint constient de lucrul acesta, si poate faptul ca fac public acest lucru ii va determina pe cei care intentioneaza asa ceva sa se linisteasca fiindca noi stim cite ceva. Nici eu nu va pot spune tot ce stiu in legatura cu aceste aspecte. Cert este ca am adus la cunostinta SPP acest lucru si inclusiv cu domnul presedinte Basescu am discutat acest lucru.”

Cui i-ar folosi moartea presedintelui

• Clanurilor interlope, “vinate” fara mila in ultima vreme
• Cercurilor de afaceri conectate politic, care isi vad amenintate privilegiile din timpul guvernarii PSD
• Grupurilor politice afectate de popularitatea “periculoasa” a lui Basescu
• Ofiterilor de informatii care isi vad periclitate afacerile prospere ascunse de serviciile secrete

Demnitari romani asasinati in secolul XX

• 29 decembrie 1933: premierul roman I.C. Duca a fost impuscat in ceafa, pe peronul garii din Sinaia, de catre un legionar din “echipa mortii”.
• 21 septembrie 1939: Armand Calinescu, prim-ministru al Romaniei, a fost ucis in Bucuresti.
• 1940: pe timpul guvernarii legionare au fost omoriti multi oameni politici sau fosti demnitari, printre care Nicolae Iorga si Virgil Madgearu.

Reactie prezidentiala: Basescu merge cu Skoda in timpul liber

Referitor la declaratiile directorului Serviciului Roman de Informatii, Radu Timofte, privind posibile amenintari la adresa sefului statului, purtatorul de cuvint al Administratiei Prezidentiale, Adriana Saftoiu, a fost imputernicit sa precizeze:
“Presedintele Traian Basescu a fost informat de catre directorul Radu Timofte asupra unor posibile pericole la adresa sefului statului. Presedintele Basescu considera ca este responsabilitatea stricta a institutiilor abilitate din Romania sa ia masurile care se impun pentru protectia demnitarilor.

Asa cum a declarat si in alte ocazii, preocuparea presedintelui Romaniei este ca institutiile cu atributii in combaterea coruptiei sa actioneze eficient in acest sens”.
Surse din cadrul Administratiei Prezidentiale ne-au declarat ca Traian Basescu a primit avertismentele SRI la inceputul lunii ianuarie, la citeva zile dupa primele sale declaratii referitoare la necesitatea unei campanii ferme impotriva coruptiei.

Vizitele pe care presedintele le-a facut in aceasta luna, in tara si in Republica Moldova, au demonstrat ca Traian Basescu nu este afectat de probabilitatea unui atentat care l-ar putea viza. El are acelasi comportament spontan, surprinzator pentru cei care-i asigura paza - intra in multime, in unele situatii chiar invingind rezistenta ofiterilor SPP care-l protejeaza.

In cele mai multe deplasari, Basescu nu circula cu o limuzina blindata. Ba chiar, in citeva rinduri, bucurestenii au avut ocazia sa-l vada pe presedinte la volanul unui automobil Skoda.

Un ofiter SRI confirma pericolul

Existenta amenintarilor la adresa unor personaje implicate in lupta anticoruptie, printre care si presedintele Romaniei, ne-a fost confirmata de un ofiter din cadrul Serviciului Roman de Informatii, sub protectia anonimatului. Acesta a precizat ca, desi nu exista un pericol iminent, s-au primit informari privind realizarea unor potentiale atentate.

Autorii pot fi raketi moldoveni sau ucraineni, ori cetateni arabi care, imediat dupa producerea atentatelor, ar urma sa fie scosi peste granita. “Momentan nu exista o amenintare iminenta. Insa, pe masura ce anchetele care vizeaza coruptia se indreapta spre nume grele, va spori si gradul de periculozitate.

Ginditi-va, spre exemplu, la momentul in care anchetele vor ajunge la cei care au devalizat economia romaneasca. Credeti ca acestia vor sta cu miinile in sin? In plus, in structurile serviciilor de informatii exista persoane loiale fostelor conduceri, care nu vad cu ochi buni aceasta lupta impotriva coruptilor”, ne-a declarat ofiterul SRI. (Cezar Simache)

SPP: “In ultimul timp a sporit numarul amenintarilor la adresa sefului statului”

“Referitor la afirmatiile domnului Radu Timofte, directorul Serviciului Roman de Informatii, privind existenta unor amenintari la adresa presedintelui Romaniei, sintem imputerniciti sa facem urmatoarele precizari: In cei 15 ani de existenta a Serviciului de Protectie si Paza s-au semnalat permanent amenintari la adresa sefului statului, insa in ultimul interval de timp au sporit numarul si

frecventa acestora. Serviciul de Protectie si Paza, in colaborare cu Serviciul Roman de Informatii, desfasoara activitati specifice pentru clarificarea veridicitatii acestor amenintari. Totodata, directorul Serviciului de Protectie si Paza a dispus luarea masurilor prevazute pentru astfel de situatii”, se precizeaza intr-un comunicat SPP dat ieri.

Pe Iliescu nu l-a amenintat nimeni

Ion Iliescu a afirmat ieri ca, in perioada in care a detinut functia de sef al statului, nu au existat avertismente de genul celor semnalate marti seara de directorul SRI, Radu Timofte. “Chiar asa ceva nu a fost”, a declarat Iliescu. “Sint niste informatii pe care le detin (n.r.

- aceste servicii), ca exista o anumita stare de alerta in rindul unor grupuri mafiote care se ocupa de tot felul de afaceri subterane, si ei sint obligati sa tina seama de ele si sa sesizeze structurile respective si SPP”, a continuat fostul sef al statului. Iliescu este convins ca Timofte a avut “o motivatie” cind a anuntat un lucru atit de grav.

“Eu am incredere ca e un om serios, nu unul care sa se tina de jocuri”, a declarat Iliescu, citat de Mediafax.

Cum este pazit presedintele SUA

Cel mai bine protejat sef de stat din lume este presedintele SUA. Misiunea de a veghea asupra sa le revine agentilor Secret Service (USSS).

De asemenea, USSS asigura si protectia familiei prezidentiale, a vicepresedintelui si familiei sale, a fostilor presedinti, a principalilor candidati la presedintie (cu 120 de zile inainte de alegeri), a presedintelui ales si a vicepresedintelui sau, precum si a sefilor de stat straini care viziteaza SUA.

Secret Service, care implineste 140 de ani de la infiintare, a fost creat initial (in 1865) ca o divizie a Departamentului Trezoreriei, care avea misiunea de a combate falsificarea banilor.

Abia in 1901, dupa asasinarea celui de-al 25-lea presedinte al SUA, William McKinley, Congresul a solicitat ca in atributiile USSS sa intre si protectia presedintelui, iar masura a intrat in vigoare anul urmator.
Secret Service are peste 2.100 de agenti speciali, 1.200 de agenti in uniforma (Uniformed Division) si 1.700 de membri care lucreaza ca personal auxiliar, tehnic si administrativ.

“Blindatul” prezidential

Un rol central in protectia presedintelui SUA il are autovehiculul cu care se deplaseaza acesta. Masina presedintelui Bush este e o versiune speciala a limuzinei CadillacDeVille, care costa 5 milioane de dolari si cintareste 4 tone.

La investirea in cel de-al doilea mandat al sau, pe 20 ianuarie, Bush a primit de la General Motors versiunea DTS a acestei limuzine, care nu va aparea pe piata decit in 2006. De fapt, in serviciul presedintelui se afla trei astfel de limuzine, absolut identice si cu acelasi numar de inmatriculare: USA 1.

La fiecare deplasare (inclusiv la cea efectuata in 2002 la Bucuresti), Secret Service trimite cu avionul doua masini USA 1, una fiind folosita ca “momeala”. Blindajul masinii, de 13 centimetri grosime, rezista si la un atac cu racheta, iar podeaua este, de asemenea, blindata.

Cauciucurile sint proiectate sa functioneze chiar daca sint perforate, iar in conditii normale limuzina atinge viteza maxima de 213 km/h sau 120 km/h...

cu spatele! Masina rezista la un atentat chimic sau bacteriologic si, in plus, e dotata cu lansatoare de proiectile de mare calibru, grenade fumigene si alte echipamente sofisticate de lupta, putind da o replica mai mult decit consistenta in cazul unui atac. (Andrei Velea)

Colaborare cu politia romana

Astazi, Secret Service are o forta uriasa si rivalizeaza adesea cu FBI si CIA, mai ales ca si-a pastrat si atributiile de a efectua investigatii criminale, in special de natura economica: falsificari, fraude, delicte legate de comunicatiile electronice etc.

Aici se incadreaza si ultima colaborare cu Politia Romana: o urmarire initiata de Biroul Secret Service din Bucuresti, in colaborare cu DGCCOA, care s-a soldat, in septembrie 2003, cu arestarea lui Marius Stefan, acuzat de fraude electronice din care a obtinut 500.000 dolari.

Radu Timofte: “Nu sint suficienti patru ani?”

Directorul SRI, Radu Timofte, spune ca nu se cramponeaza de pozitia sa. “Imi voi prezenta demisia cind presedintele Traian Basescu va desemna un inlocuitor”, a spus Timofte, citat de Mediafax. Intrebat daca este hotarit sa plece de la sefia SRI, acesta a replicat: “Nu sint suficienti patru ani?”.

Asasinate celebre in ultimii 100 de ani

De-a lungul timpului, numeroase personalitati politice au fost tinta unor atentate, reusite sau nu, puse la cale de dusmani, de cei pe care ii deranjau in vreun fel prin activitatea lor sau de dezechilibrati mintal, dornici sa ajunga celebri macar in acest fel.
• Pe 28 iunie 1914, la Sarajevo, arhiducele Franz Ferdinand a fost asasinat de rebelii sirbi. In momentul in care masina a incetinit la intrarea pe un pod, arhiducele austro-ungar si sotia sa au fost impuscati. A fost scinteia care a aprins flacarile primului razboi mondial.
• Presedintele american John F. Kennedy a fost impuscat mortal, la Dallas, pe 22 noiembrie 1963, in timp ce se deplasa cu masina prin oras. Autorii si motivele crimei sint si astazi controversate.
• Fratele sau, senatorul Robert F. Kennedy, a fost impuscat pe 5 iunie 1968, de un palestinian. Multi se intreaba si astazi cine a comandat asasinatul.
• Pe 30 martie 1981, John Hinckley, un nebun care dorea sa impresioneze o actrita, l-a impuscat pe presedintele SUA, Ronald Reagan, insa acesta a supravietuit atentatului.
• Pe 13 mai 1981, Papa Ioan Paul al II-lea este impuscat la Vatican de turcul Ali Agca. Securitatea bulgara si KGB-ul au fost suspectate de implicare in atac.
• Pe 6 octombrie 1981, presedintele egiptean Anwar el-Sadat a fost ciuruit de gloante in timpul unei parade militare, de fundamentalisti care se opuneau politicii de pace cu Israelul.
• Premierul suedez Olof Palme a fost impuscat mortal pe 28 februarie 1986, la Stockholm, iar asasinul a reusit sa fuga. Crima nu a fost elucidata.
• Pe 4 noiembrie 1995, premierul israelian Yitzhak Rabin a fost ucis de extremistul Yigal Amir, la un miting pentru pace desfasurat la Tel Aviv.
• Pe 9 februarie 1998, presedintele Georgiei, Eduard Sevardnadze, a fost prins intr-o ambuscada. Zece barbati, suporteri ai unui rival politic, au deschis focul cu mitraliere si lansatoare de grenade asupra masinii sale, insa el a scapat.
• Premierul Serbiei, Zoran Djindjici, a fost asasinat pe 12 martie 2003, la Belgrad, intr-un atentat in care au fost implicati capi ai lumii interlope. (J.P.)

Cine-i vegheaza pe inaltii demnitari romani

De securitatea inaltilor demnitari ai Romaniei se ocupa apropiati ai liderilor PSD.
Directorul SRI, Radu Timofte, a fost o solutie politica pentru conducerea acestui serviciu de informatii, aleasa de Iliescu la inceputul anului 2001, dupa demisia fostului director, Costin Georgescu. El a fost senator PDSR pina in anul 2000.
Generalul Gabriel Naghi, director al SPP, este un fost ofiter MApN. Din 22 decembrie 1989, Naghi i-a fost aghiotant permanent lui Ion Iliescu, pina in decembrie 2000. Atunci, la revenirea sa la Cotroceni pentru ultimul mandat de sef al statului, Iliescu l-a ridicat pe Naghi de la statutul de aghiotant la cel de director al SRI.
Directorul adjunct al SPP, generalul Iulian Crainiceanu, este un apropiat al presedintelui PSD, Adrian Nastase, caruia i-a fost aghiotant.
La conducerea departamentului care se ocupa de paza parlamentului a fost numit omul de incredere al lui Ion Iliescu, vecin cu acesta in vila din cartierul rezidential Primaverii, generalul Ionel Tanase.
La conducerea departamentului care se ocupa de paza guvernului si a prim-ministrului Calin Popescu-Tariceanu a ramas un fidel al lui Adrian Nastase, generalul Gheorghe Badea. El isi facea, in 2001, un titlu de glorie din faptul ca a absolvit un liceu militar, la fel ca si tatal fostului premier. (Victor Bratu)

In 2000, capul lui Basescu “a costat” 50.000 dolari

Imediat dupa ce a fost investit primar al Bucurestiului, in 2000, prima masura luata de Traian Basescu a fost eliminarea chioscurilor neautorizate care impinzeau orasul, de la marile bulevarde pina in cele mai dosite piete.

Dezlantuirea de forte care a urmat, interzicerea eliberarii de noi autorizatii, ridicarea cu buldozerul a chioscurilor din tot orasul au determinat “mafia chioscarilor” sa se revolte. Asa se face ca, in august 2000, clanul “Bratienilor”, din Berceni, a fost acuzat ca stringe valuta pentru lichidarea primarului Bucurestiului. Basescu a si primit, in numeroase rinduri, amenintari cu moartea.

In acea perioada, liderii chioscarilor ar fi inceput sa stringa bani pentru a plati un ucigas care sa-l lichideze pe primar. Pentru a se aduna 50.000 de dolari, fiecare mic intreprinzator contribuia cu 300-500 de dolari. Actiunea mafiota nu a fost insa dusa pina la capat.


Ev. Zilei


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


751 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by