Senatorii au aprobat ieri, in sesiune extraordinara, cu 58 de voturi "pentru", 53 "impotriva" si o abtinere modificarile aduse Codului fiscal, cele mai importante vizand introducerea cotei unice de impozitare de 16% si impozitarea cu 10% a dividendelor aferente anului 2004.

Senatorii PRM si PSD s-au pronuntat inca de la inceput impotriva cotei unice, in timp ce reprezentantii PNL-PD, UDMR si PUR au sustinut prevederile promovate de Guvernul Tariceanu.

Dupa adoptarea proiectului de lege, liderul PRM, Corneliu Vadim Tudor a facut referire la votul strans cu care au trecut prin plen modificarile la Codul fiscal, sustinand ca situatia ar fi fost cu totul alta daca sapte senatori ai partidului sau nu ar fi absentat de la lucrarile Senatului.

Presedintele Comisiei de buget-finante, Varujan Vosganian, a prezentat avantajele introducerii cotei unice de impozitare, subliniind ca o astfel de masura este necesara unei tari aflate in tranzitie. "Este adevarat ca in alte tari cota unica nu exista, dar probabil ca acelasi lucru il vom face si noi dupa ce vom trece de tranzitie", a comentat Vosganian.

El a respins ideea promovata de Opozitie potrivit careia aceasta masura va adanci discrepantele dintre "bogati si saraci". Senatorul UDMR, Zoltan Valentin Puskas a salutat "actul de curaj" al Guvernului Tariceanu care a pus in practica o idee mai veche.

Si PUR a precizat ca va sprijini modificarile aduse Codului fiscal, chiar daca s-a declarat nemultumit de prevederile referitoare la impozitarea cu 10% a dividendelor aferente anului 2004 si de cresterea impozitului pe microintreprinderi de la 1,5% la 3%.

Senatorul PSD Stefan Viorel a declarat ca nu este de acord cu cota unica pe motiv ca reprezinta "o lovitura pentru bugetele locale si nu este o masura proprie spatiului european". PRM, prin vocea lui Carol Dina, a sustinut ca "impunerea politica a unor masuri fiscale pripite vor zdruncina echilibrul economic si social".