Rezutatele alegerilor de duminica din Irak nu vor fi cunoscute, oficial, timp de cateva saptamani. Participarea exacta la vot va fi insa clara mult mai vreme - se stie ca s-au prezentat la urne pana la opt milioane de irakieni - peste 60% din cei inregistrati.

Si iarasi a mai fost evident un lucru - masurile de aspre de securitate - desi nu au putut impiedica cu totul atentatele, care au facut cativa zeci de morti - au dat in cele din urma impresia de cvasinormalitate.

Un lucru este clar - dincolo de toate indoielile, in Irak procesul schimbarii continua. A dovedit-o din plin faptul ca in ciuda temerilor privind o ploaie de atentate - iar duminica numai la Bagdad au fost noua, cu peste 30 de victime - o buna parte din populatie s-a dus la vot.

E drept ca tabloul prezentei la urne e foarte diferit de la regiune la regiune, reflectand aspiratiile sau din contra, temerile populatiei.

In timp ce in sudul siit si nordul locuit de kurzi s-a facut coada la sectiile de votare, in asa numitul triunghi sunit, multe sectii de votare - acolo unde au fost deschise - au ramas in mare parte pustii.

Administratia Bush gaseste motiv de satisfactie

In orice caz, o prezenta de peste 60 la suta din cei inregistrati a fost peste asteptarile multora, prilej si pentru presedintele Bush sa califice alegerile drept un mare succes:

"Astazi, populatia Irakului a vorbit intregii lumi, iar aceasta aude vocea libertatii care vine din centrul Orientului Mijlociu. Intr-un numar mare si riscand mult, irakienii si-au dovedit angajamentul fata de democratie", a spus presedintele Bush.

Dupa alegerile de duminica, administratia americana are un mare sentiment de usurare, secretarul de stat Condoleezza Rice declarand ca presedintele Bush se simte foarte incurajat de stirile care parvin din Irak.

Administratia americana va prezenta mai mult ca sigur acest prim pas catre normalizare drept o dovada ca raspandirea democratiei in Orientul Mijlociu - unul din telurile sale declarate - este posibila.

Insa dincolo de declaratiile triumfaliste, o privire lucida nu poate sa neglijeze faptul grav ca sunitii au boicotat in mare parte alegerile - unii de frica, altii din nostalgie fata de Saddam Hussein si ura fata de fortele de ocupatie.

Cum pot fi inclusi sunitii in procesul de normalizare?

Mowaffaq al Rubaie este consilier in probleme de securitate nationala al administratiei irakiene interimare:

"Constitutia urmeaza sa fie redactata in luna august, iar punctul de vedere al sunitilor va fi luat foarte in serios. Constitutia urmeaza sa fie ratificata in octombrie, iar daca sunitii nu isi vor regasi doleantele, i se pot opune prin veto", spune el.

Ce se va intampla in acest caz, ramane o mare necunoscuta.

Adunarea Interimara aleasa duminica va desemna noua administratie si va elabora noua constitutie, care va fi supusa unui referendum.

Daca va fi aprobata, in luna decembrie ar urma sa aiba loc noi alegeri, depline.

Presa saluta electoratul, insa este sceptica in privinta rezultatului

"Alegatorii irakieni sfideaza atentatorii", titreaza pe prima pagina ziarul britanic The Guardian, care, intr-un editorial intitulat "Gloante si buletine de vot" afirma "cand o natiune isi organizeaza primele alegeri dupa o lunga perioada de dictatura, faptul insusi e motiv de bucurie.

Din multe puncte de vedere, este dificil sa afirmi ca au fost alegeri libere si corecte, dat fiind gradul de violente si intimidari. Roadele democratiei se mai lasa inca asteptate. Nu inseamna ca nu poate iesi nimic bun din alegeri, numai ca nu e deloc clar care va fi rezultatul final".

Alegerile din Irak ii prilejuiesc cotidianului francez Le Monde o intrebare - "Trebuie oare sa celebram scrutinul?" "Da, fara nici o rezerva", vine raspunsul. "Nu trebuie uitat ca Irakul nu a cunoscut niciodata alegeri libere, nici macar in perioada monarhiei".

Insa entuziasmul lasa loc unei reflectii plina de rezerve - "Poate reflecta realitatea politica a Irakului un scrutin organizat sub ocupatie si presiunea terorismului? Cat de reprezentativ poate fi viitorul guvern?"

Ziarul german Berliner Zeitung este si el laudativ la adresa electoratului irakian: "Curajul de a vota si prezenta surprinzatoare la urne, afirma ziarul, demonstreaza, mai presus de toate, respingerea teroristilor".

Alegatorii, continua ziarul, vor sa-si vada curajul rasplatit cu slujbe si securitate.

Cotidianul german este de parere ca scrutinul nu reprezinta insa nici un vot in favoarea politicii americane in Irak si nici un pas istoric catre democratie.

"Oroarea ca orginea acestor alegeri e un razboi bazat pe minciuni e prea profunda", conchide Berliner Zeitung.