Numaratoarea voturilor continua ieri, a doua zi dupa primele alegeri multipartite din Irak de dupa 1953, la care irakienii au participat masiv in pofida violentelor, un efort salutat de intreaga comunitate internationala.

Premierul irakian, Iyad Allawi, declara in cadrul unei conferinte de presa ca alegerile au reprezentat "o victorie majora contra terorismului", care a fost invins, si a chemat la unitate nationala.

Desi teroristul iordanian Abu Moussab Zarqawi, seful retelei Al Qaeda in Irak, amenintase irakienii ca va spala strazile cu sangele lor daca merg la vot, asa cum anunta Hareth Mohammed Hassan, adjunctul sefului Comisiei Electorale, rata de participare la vot in Irak a fost de 60-75% din totalul celor inscrisi pe liste.

Diaspora irakiana a votat de vineri pana duminica seara, in 14 tari unde sunt expatriati.

Rezultatele oficiale ale scrutinului vor fi cunoscute in cateva zile. In orasele din asa-numitul "triunghi al mortii" si in alte zone sunnite, participarea a fost mult mai redusa, dar arabii sunniti au votat in numar mare, sfidand amenintarile cu moartea din partea extremistilor si apelul de boicotare lansat de principala organizatie religioasa a acestei comunitati.

Duminica, ziua scrutinului, 36 de irakieni (30 de civili si sase politisti) au fost ucisi si alti 96 raniti in mai multe atacuri comise in Irak contra unor centre de vot, iar autoritatile au arestat sapte cetateni straini implicati. Armata americana a anuntat moartea in lupta a doi puscasi marini la vest de Bagdad, in regiunea sunnita Al Anbar.

Masurile exceptionale de securitate luate pentru derularea acestui "scrutin istoric" au permis limitarea violentelor, Misiunea internationala pentru alegerile din Irak precizand ieri ca acestea au fost "conforme cu normele internationale".

Prabusirea unui Hercules C-130

10 militari britanici - noua membri ai Royal Air Force si un soldat - au murit duminica in urma prabusirii unui avion de transport Hercules C-130 la nord-vest de Bagdad si, ieri, gruparea islamista Ansar Al-Islam a sustinut ca membrii ei sunt autorii acestei prabusiri.

Pe un site de Internet, gruparea a precizat ca "tineri mujahedini au interceptat un avion tip Hercules C-130 care zbura la joasa altitudine si l-au doborat cu o racheta teleghidata".

Un succes pentru viitorul tarii

Comunitatea internationala a salutat scrutinul istoric din Irak drept un pas important spre democratie si un succes pentru presedintele american, George W. Bush, o problema fiind continuarea procesului intr-o tara marcata de violente, in pofida prezentei trupelor coalitiei.

Principalul artizan al democratiei in Irak, seful Casei Albe, a precizat ca irakienii au dat un semn lumii intregi, iar acum lumea trebuie sa le raspunda, "irakienii fiind cei care au facut un succes din aceste alegeri", dar "drumul spre democratie este inca lung".

La randul sau, secretarul general al ONU, Kofi Annan, a salutat curajul irakienilor, mentionand ca "trebuie sa ii incurajam si sa ii ajutam sa-si ia destinul in maini".

Premierul britanic, principalul aliat al Washingtonului, a declarat ca alegerile sunt "o lovitura data in inima terorismului mondial", iar Franta si Germania, principalii opozanti ai razboiului din Irak, au salutat "o etapa importanta pe calea construirii structurilor democratice".

Europenii au salutat alegerile vorbind de un prim pas important pentru democratie in Irak si au cerut autoritatilor irakiene sa includa minoritatea sunnita in pregatirea Constitutiei.

Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Durao Barroso, sublinia ca alegerile irakiene "au transmis un mesaj puternic in toata regiunea". Secretarul general al NATO, Jaap de Hoop Scheffer, a promis ca Alianta va spori asistenta pentru formarea fortelor de securitate din Irak, iar la Moscova, presedintele Putin declara ca alegerile "sunt un pas in directia buna, un eveniment pozitiv".

La Roma, premierul italian Silvio Berlusconi a estimat ca alegerile din Irak ar putea contribui la extinderea democratiei in alte state arabe autoritare si sa le ajute sa "iasa din Evul Mediu".

Presa, sceptica...

In presa europeana de ieri domina scepticismul privind viitorul Irakului dupa "succesul" considerat relativ al alegerilor in Irak, o tara inca "ocupata" de forte straine. Presa italiana a marcat admirabilul curaj al irakienilor, dar in alte tari presa sublinia ca alegerile "nu inseamna sfarsitul problemelor" si "nu justifica un razboi", "sunt o conditie necesara, dar nu suficienta"...

Si daca presa americana sublinia un "succes remarcabil" care confirma strategia presedintelui George W. Bush, cea rusa critica, ieri, alegerile irakiene, calificandu-le drept "cele mai sangeroase din istorie", subliniind ca Statelor Unite le va fi din ce in ce mai greu sa controleze tara.

Mai multe cotidiane din Golf oscilau intre satisfactie si precautie, considerand ca irakienii au transmis un mesaj clar teroristilor si lumii intregi, intrebandu-se daca este posibila blocarea solutiei secesionismului, referire la kurzii care doresc separarea Kurdistanului de restul tarii. Temeri ce se manifestau ieri si la Ankara.

Turcia, tara vecina cu Irakul, se opune categoric unei preluari a orasului petrolier Kirkuk de catre kurzi, care doresc sa faca din acest oras capitala regiunii autonome sau a statului independent pe care doresc sa il stabileasca in nord.