Cei doi antrenori au sustinut ieri o conferinta de presa, in cadrul careia au tinut sa lamureasca situatia lor si motivele pentru care au demisionat de la carma lotului national de gimnastica.

ATACURI. "S-a umplut paharul si nu mai rezistam. Aceste atacuri din ultima vreme nu sunt la adresa noastra, ci la adresa sportului romanesc", a spus Belu, care considera ca toate acuzatiile care li s-au adus fac parte dintr-o campanie regizata, dirijata si pregatita cu mari cheltuieli. "Nimic nu este intamplator in ceea ce se intampla.

Aceste eforturi menite pentru a ne distruge noua imaginea puteau fi utilizate pentru ceva bun", a adaugat celebrul antrenor, care considera ca povestea lor nu a fost atat de mediatizata nici dupa incheierea Jocurilor Olimpice de la Atena.

DERANJATI. De partea cealalta, Mariana Bitang a precizat ca, impreuna cu Belu, a renuntat la functia ocupata pentru a afla cine a incercat sa-i discrediteze. "Ne deranjeaza faptul ca unii ne caracterizeaza fara sa vorbeasca niciodata cu noi. De foarte multe ori am fost supusi unor atacuri virulente si nu am fost intrebati daca ceea ce se spunea despre noi este adevarat.

Mai sunt patru luni pana la Europene, iar noi stam mai mult la tribunal decat in sala de antrenament", a precizat aceasta, adaugand ca nici ea, nici colegul ei nu doreau sa se ajunga sa li ceara demisia.

Referitor la metodele dure de antrenament folosite de cei doi antrenori, Octavian Belu a precizat ca si in Statele Unite ale Americii se procedeaza la fel, insa asta nu-i impiedica pe parinti sa isi trimita copiii la gimnastica. "Ne temem ca nici un antrenor nu va mai avea curaj sa faca aceasta meserie", a mai spus Octavian Belu.

BANI. In ceea ce priveste procentele incasate din castigurile sportivelor, cei doi au precizat ca acest procedeu este unul normal, care nu trebuia stipulat printr-un contract si se practica si in cadrul altor domenii ale sportului. Cei doi antrenori au amintit ca daca si-ar fi dorit sa paraseasca postul pe care l-au ocupat, faceau acest gest inca dupa terminarea Jocurilor Olimpice de anul trecut.

Ei s-au aratat dezamagiti de faptul ca au trecut aproape sase luni de cand le-a expirat intelegerea cu FRG si nu au vazut, de atunci, nici macar un model de contract. "I-am inteles o luna, doua, trei, dar deja a trecut prea mult", a incheiat Octavian Belu, care ar fi tentat ca in viitorul apropiat sa lucreze chiar si in presa.

PETROVSCHI: "II RECUNOSC MERITELE LUI BELU"

Fosta gimnasta Oana Petrovschi, aflata in proces cu Belu si cu Bitang, a declarat ca regreta decizia antrenorului de a demisiona. "Nu voiam sa se ajunga aici, dar este decizia dansilor. Imi pare rau, nu am nimic personal cu antrenorul Belu, caruia i-am recunoscut totdeauna meritele.

Eu n-am dorit altceva decat sa spun adevarul si sa se faca dreptate", a spus fosta sportiva, care crede ca echipa Romaniei va merge inainte si fara Octavian Belu. "Chiar daca e posibil sa nu mai fie aceleasi rezultate cu care ne-am obisnuit, mi-as dori ca echipa nationala sa fie condusa de antrenori carora sa le pese cu adevarat de sportive.

Prefer sa nu dau nume de antrenori care ar putea ajunge la Deva, dar, deocamdata, eu zic ca decizia antrenorului Belu nu e definitiva. Nici nu ma incanta, nici nu sunt trista. Doar ca nu ma simt vinovata. Nu voi mai fi niciodata cum am fost, dar macar a iesit adevarul la iveala si simt ca nu am facut totul degeaba", a adaugat Petrovschi, care va renunta la procesul intentat celor doi antrenori.

"Nu voi mai continua la Parchet sau in alte instante", a incheiat fosta gimnasta.

NU SI-AU RIDICAT PREMIILE

COSR si ANS au organizat aseara, la Opera Nationala din Bucuresti, "Gala Sportului Romanesc", festivitate in cadrul careia au fost premiati cei mai reprezentativi sportivi romani ai anului 2004. Marele trofeu, "Premiul National pentru Sport", a fost adjudecat de Catalina Ponor, tripla campioana olimpica la gimnastica.

Alaturi de aceasta au fost onorate si colegele ei de echipa, Monica Rosu, Dana Sofronie si Alexandra Eremia, desemnate "Laureate ale sportului romanesc in probele olimpice".

De asemenea, intreaga echipa feminina de gimnastica, triumfatoare la Jocurile Olimpice de la Atena, a obtinut premiul "Laureatilor sportului romanesc pe echipe", la fel ca si antrenorii Mariana Bitang si Octavian Belu, considerati de cele doua foruri drept "Cei mai buni specialisti". Cu toate acestea, tehnicienii nu au participat la gala de aseara, fetele onorand insa invitatia COSR.

INTREBARI

"Cum o asemenea personalitate, un asemenea om de o asemenea calitate este lasat singur sa raspunda unor atacuri care nici macar nu stim de unde vin si de ce sunt facute. Ar trebui creata o coalitie de solidaritate in jurul lui Belu"

Eugen Nicolaescu - PNL

IMAGINE

"Retragerea celor doi antrenori aduce deservicii greu de calculat gimnasticii si imaginii tarii noastre in lume.

Puneti in balanta importanta picanteriilor reale ori inchipuite din viata antrenorilor lotului de gimnastica si munca acestora cuantificata in ridicarea drapelului Romaniei pe treapta cea mai de sus la sute de concursuri internationale, cuantificata in kilogramele de aur aduse Romaniei de catre acestia"

PUR – Hunedoara

REGRETE

"E regretabil ca prin hartuire permanenta Octavian Belu a fost obligat sa demisioneze. Probabil ca unii si-au dorit acest lucru. Regret enorm ce s-a intamplat, pentru ca pierde Romania, pierde sportul de performanta din cauza unor interese marunte"

Adrian Nastase - PSD

INVESTIGATII

"Demisia lui Octavian Belu este un act cu totul si cu totul iesit din comun pentru ca este vorba de un sport care a adus gloria Romaniei si se incearca cu dinadinsul prin diverse mijloace sa se darame tot ce s-a construit pana in prezent. Nu pot face supozitii in legatura cu persoanele care au facut acest lucru, dar precis vom afla cine e si atunci o sa-l luam de guler si o sa-l aratam tuturor"

Lucian Bolcas - PRM

OPTIMIST

"Antrenorul Belu a fost artizanul multor victorii ale gimnastelor si imi pare efectiv rau ca s-a ajuns in aceasta situatie. Sper ca gimnastica romaneasca, asa cum de atatea ori a reusit sa faca fata unor asemenea momente grele, va reusi sa-si revina"

Laszlo Borbely - UDMR