articol preluat din Evenimentul Zilei

Cozmin Gusa a fost pus la punct, cel putin pentru moment, de conducerea partidului. El a pierdut sefia grupului PD din Camera pe motiv ca nu indeplineste conditiile statutare, situatie semnalata de vicepresedintele PD Radu Berceanu.

Situatia tensionata din BPN a fost amplificata si de aparitia unui comunicat semnat de un grup de sustinatori ai lui Gusa care-i cereau sa depuna o motiune pentru cistigarea alegerilor pentru presedintia partidului.

Presiunile sustinatorilor lui Gusa apar astfel la o zi dupa ce vicepremierul Adriean Videanu, un posibil candidat la sefia PD, a fost acuzat in presa ca afacerile sale au fost favorizate de fostul guvern PSD. Potrivit surselor noastre documentele care-l incriminau pe Videanu au fost furnizate presei de Cozmin Gusa.

Biroul Permanent al PD a ajuns ieri la concluzia ca Gusa “nu indeplineste conditiile statutare”, mai precis ca nu are cei doi ani vechime in Parlament, prevazuti in statutul partidului, pentru a ocupa functii de conducere. Drept urmare, Gusa a cedat si a renuntat la functia de lider al grupului PD din Camera Deputatilor. “Am demisionat nedorind sa fac opozitie in grup.

Acelasi grup de oameni in schimb, cunosteau foarte bine statutul partidului in momentul in care m-au propus si m-au votat pentru aceasta functie” a declarat Gusa pentru EVZ, mentionind ca “va veni momentul” sa lamureasca de ce virfurile partidului s-au intors impotriva sa.

O sansa in viitor

El a negat ca ar fi furnizat presei documentele care l-au pus pe Videanu intr-o situatie extrem de delicata.

Cit priveste modificarea statutului PD in sensul eliminarii sau schimbarii prevederii referitoare la vechimea pe care ar trebui sa o aiba parlamentarii pentru a ocupa diverse functii, liderii PD sint dispusi sa opereze o asemenea schimbare, eventual la un viitor Consiliu National de Coordonare (CNC).

O candidatura pregatita

Posibila candidatura a lui Cozmin Gusa, pe care sustinatorii sai incearca sa o forteze, nu i-a stirnit nici un fel de emotii lui Blaga. “Oricine poate sa candideze la presedintia PD. Competitia interna insa nu e

usoara” a precizat vicepresedintele PD. Intrebat daca va candida la sefia partidului, Adriean Videanu a spus ca va lua o decizie in acest sens dupa ce va afla rezultatele sondajului pentru primaria capitalei unde figureaza drept competitor. Pina in acest moment pentru sefia PD sint luati in calcul trei personaje: Emil Boc, actual presedinte interimar, Adriean Videanu si Cozmin Gusa.

“Tinerete obosita”

In sedinta BPN s-a discutat si despre comunicatul-pro Gusa picat din cer chiar in mijlocul scandalului. Trimis de “un grup de lideri ai PD” si semnat in numele celor 16 pedisti de deputatul Lavinia Sandru documentul face publica dorinta petitionarilor ca Gusa sa participe la depunerea unei motiuni pentru cistigarea alegerilor din partid.

Printre semnatari se numara primarii Mircea Hava, George Scripcaru, Darius Vilcov si deputatii Roberta Anastase, o alt protejata a lui Gusa, Monica Iacob Ridzi si Aurelian Pavelescu. “Tineretea joaca uneori feste. Am discutat cu citiva colegi care au semnat iar ei au semnalat ineleganta transmiterii acestui comunicat presei” a apreciat vicepresedintele PD, Vasile Blaga.

Si Videanu a taxat graba Lavinei Sandru de a face publica optiunea unei parti a PD-ului pentru sustinerea lui Gusa. “E obosita...dupa o campanie electorala extrem de obositoare. O sa-si revina” a comentat usor iritat Videanu.

“O josnica dezinformare”

El a adaugat ca “are ceva informatii din presa “ care il identifica pe Cozmin Gusa ca fiind cel care a distribuit documentele cu privire la Marmosim. Vicepremierul PD a tinut sa faca precizari in legatura cu scandalul iscat de Hotarirea emisa, pe ultima suta de metri de guvernul PSD.

“Hotarirea nu modifica sub nici o forma, nici din punct de vedere legal si nici in privinta eventualelor facilitati licenta detinuta in exploatare” a mentionat Videanu. El a calificat drept o “josnica dezinformare” aprecierile aparute in presa cu privire la licentele acordate de Guvernul PSD, condus de premierul interimar Eugen Bejinariu, pentru compania pe care o conducea la acea vreme.

Adriean Videanu precizat ca la toate cele 14 cariere compania are drept de preemtiune, conform Legii minelor, pentru toate acestea nego ciindu-se cu Agentia Nationala a Resurselor Minerale licentele de expoatare, care au fost legal atribuite companiei. “Intr-adevar, ele nu au fost validate in timp prin hotarire de guvern.

Din evidentele Agentiei Nationale a Resurselor Minerale, dintr-un total de vreo 3200 de licente, sint aprobate prin HG numai in jur de o mie de licente, restul urmind procedura”, a adaugat vicepremierul. El a mentionat ca pune la dispozitia tuturor celor interesati - politicieni sau ziaristi - cesionarea acestor licente, care au facut obiectul hotaririi de guvern.

Adriean Videanu a adaugat ca toate carierele vizate de HG sint “in conservare de mai bine de sase ani”, ele nefiind rentabile din punct de vedere economic. El a subliniat ca nu a avut nici o relevanta faptul ca respectiva HG a fost data in ultima sedinta de Guvern a fostului Executiv.

“Daca s-ar fi adoptat in prima zi a noului Guvern, cum ati fi comentat? Nu am influentat agenda fostului Guvern niciodata”, a spus Videanu, adaugind ca acordarea respectivelor licente nu a facut decit sa-i aduca in plus “povara” investitiilor de mediu.

Miza scandalului: rivalitatea Gusa-Videanu

Hotarirea de guvern care a declansat scandalul in PD are o istorie interesanta. Pe 28 decembrie 2004, in ultimele zile ale guvernului condus interimar de Eugen Bejinariu, a aparut decizia prin care firmei Marmosim i se da dreptul de concesionare a unor cariere de marmura.

De aici a rezultat suspiciunea ca fosta putere l-a avantajat pe cel care avea sa devina ministru de stat, Adriean Videanu, pe atunci administrator al Marmosim. Modul in care a aparut in presa aceasta hotarire de guvern, care avea o vechime de o luna, a fost pus pe seama disputelor interne din PD dintre Cozmin Gusa si Adriean Videanu.

Dincolo de acest fapt, reiesea ca firma Marmosim beneficia de unele avantaje chiar in momentul in care la Palatul Victoria se facea transferul de putere.

Afaceri si politica

Aparitia acestei hotariri a fost insa un bun prilej de reflectie asupra situatiei politicienilor-oameni de afaceri care, in diverse momente ale vietii, se regasesc in opozitie. Se stie ca atit in PNL, cit si in PD exista oameni de afaceri care, pentru a putea prospera, trebuie sa aiba o relatie si cu statul. Stat care, dincolo de exprimarea sa ca entitate abstracta, este condus de politicieni.

Acest lant al slabiciunilor ii pune in situatii delicate pe afaceristii care sint in opozitie. Au existat de-a lungul timpului nenumarate cazuri de politicieni care, pina la urma, au ajuns sa fie la mina puterii. Dinu Patriciu este cel mai graitor exemplu. El conduce a doua companie ca importanta din domeniul petrolier, Petromidia.

Mult timp s-a banuit ca are o relatie strinsa cu Dan Ioan Popescu, ministrul PSD al industriei, pentru a putea sa-si protejeze afacerile. De altfel, tot pe timpul guvernarii PSD, datoriile istorice ale firmei sale au fost convertite in obligatiuni cu termen de rascumparare dupa 7 ani de la emitere. Tot la PNL au existat alti oameni de afaceri, cum ar fi Dan Radu Rusanu, Paul Pacuraru etc.

De la PD, singurul businessman vizibil a fost Adriean Videanu si compania sa de marmura. Din momentul in care si-a pus problema sa candideze pentru parlament, Videanu a inceput cautarile pentru a-si delega competentele unei firme de avocati, iar acum el nu mai are calitatea de administrator. (Alina Mihai)

Adriana Istodor, Ev. Zilei - 3 februarie 2005