articol preluat din Gardianul

Incercarea presedintelui Traian Basescu de a aduce in fruntea posturilor nationale de Televiziune si Radio pe fostul comentator de la radio "Europa Libera", Radu Calin Cristea, a esuat. Jurnalistul a declinat oferta printr-o scrisoare deschisa adresata consilierului prezidential Claudiu Saftoiu.

"Dupa multe analize si framantari, am hotarat sa ma recuz. In balanta acestei decizii a atarnat foarte greu importanta componenta administrativ-manageriala a postului. Mi se pare o chestiune de bun-simt sa nu ma angajez intr-o actiune unde m-as fi confruntat constant cu mari necunoscute legate de gestionarea financiar-economica a acestor institutii publice".

Jurnalistul precizeaza ca decizia sa este una de bun-simt in conditiile in care in Romania exista "boala excedentului de competenta".

De asemenea, Radu Calin Cristea aduce in discutie si numele lui Andrei Plesu, unul dintre sustinatorii propunerii: "m-as bucura daca va fi pus in tema cu esenta mesajului meu". Imediat, directorul general al TVR, Valentin Nicolau, a luat atitudine, acuzand ca se incearca politizarea postului national.

"Nu stiu in numele cui si ce implicare au persoane din institutia Presedintiei in schimbarea conducerii TVR prin metode obscure si ilegale. TVR se afla sub controlul Parlamentului. Suntem martorii unor decizii politice secrete, urmate de actiuni subterane si un discurs public de ochii lumii.

Se demonstreaza ca toate controalele la care suntem supusi au ca scop gasirea de «argumente» care sa justifice o decizie politica deja luata".

Printr-un comunicat, difuzat de TVR, presedintia neaga faptul ca i-ar fi propus lui Radu Calin Cristea o astfel de functie. Totodata, Cotroceniul sustine ca nu intra in atributiunile sale un astfel de demers, doar Parlamentul fiind cel indreptatit sa desemneze presedintii societatilor publice de Radio si Televiziune.

Gardianul - 3 februarie 2005