Mai multe ziare centrale au publicat recent un document care ar lasa de inteles ca presedintia Romaniei ar incerca schimbarea conducerii TVR.

Este vorba de un mesaj electronic, confirmat de ziaristul Radu Calin Cristea, pe care acesta l-a trimis consilierului prezidential Claudiu Saftoiu. Din mesaj ar reiesi ca domnului Cristea i s-a propus de catre Cotroceni sa devina presedinte al Societatii Romane de Televiziune, propunere refuzata insa.

In documentul preluat de mass media Radu Calin Cristea afirma ca s-a gandit " la oferta generoasa facut de presedintie", care viza atat televiziunea publica cat si radioul public, dar ca motivul care l-a determinat sa o refuze ar fi fost componenta financiar admnistrativa a postului, pe care o stapaneste mai putin.

Intr-un drept la replica trimis adentiei AM Press, cea care a publicat initial documentul, Radu Calin Cristea a sustinut ca este socat de aparitia in presa a unui text cu caracter privat trimis de la computerul sau personal si ca, in scurt timp, ar putea actiona in judecata Agentia AM press.

Referitor la acuzatiile ca o astfel de oferta ar constitui o incercare a actualei puteri de control al TVR, Radu Calin Cristea a declarat ca mesajul sau este gresit interpretat, pentru ca domnia sa ar fi refuzat propunerea de-a face parte din consiliul de administratie al TVR, acolo unde Cotroceniul are un loc rezervat prin lege, deci nu al conducerii institutiei.

Actualul Consiliu de Administratie al TVR este inca in functie pana in anul 2006, insa in dreptul la replica trimis AM Press domnul Cristea a facut referire la o eventuala dizolvare a Consiliului, daca raportul TVR va fi respins de Parlament.

Ziaristul Radu Calin Cristea a declarat la BBC ca prin articolele vehemente scrise la adresa Partidului Social Democrat si a Serviciilor Secrete ar fi deranjat anumite cercuri care ar fi interesate sa spuna ca " la Cotroceni se cloceste in umbra ideea schimbarii prin arderea etapelor legale a actualei conduceri a Televiziunii Romane", dar ca "o asemea temere nu este fundamentata, insa poate

sa dea apa la moara unei reactii foarte insufletite, aproape jubilative a directorului general Valentin Nicolau cum ca ar fi puternice imixtiuni de ordin politic in viata TVR."

Intr-un comunicat de presa difuzat de conducerea TVR, presedintele Valentin Nicolau s-a aratat surprins de aceasta incercare de schimbare a conducerii SRTV " prin metode obscure si ilegale", dar ca nu intentioneaza sa renunte la functia sa pentru ca nu raspunde la nici o comanda politica , in ciuda tuturor incercarilor de inlaturare la care a fost supus atat de actuala guvernare cat si de cea

a Partidului Social Democrat.

La randul sau, Presedintele Traian Basescu a negat ca ar fi insarcinat pe unul dintre consilierii sai sa il contacteze pe jurnalistul Radu Calin Cristea pentru a-i propune sa devina presedintele Televiziunii publice si a solicitat Serviciului Special de Telecomunicatii sa taie legaturile directe dintre Palatul Cotroceni si TVR, motivand ca doreste sa dea totala independenta politica

presedintelui SRTV.

Postul public de televiziune a fost in ultima vreme subiectul mai multor controverse. I-au fost reprosate lipsa de profesionalism si obedienta fata de fosta putere, lucru negat cu vehementa de conducerea TVR. Organizatiile neguvernamentale au criticat adesea activitatea conducerii TVR.

Presedintele Aliantei Civice, Serban Radulescu Zoner este de parere ca Parlamenul trebuie sa analizeze situatia din TVR si sa evalueze posibilitatea schimbarii conducerii acestei institutii care acum incearca sa se mentina prin "mimarea independentei".

Alianta Civica acuza conducerea TVR de obedienta fata de fosta putere mai ales prin absenta in acea perioada a unor emisiuni despre independenta sau coruptia justitiei sau despre marile cazuri de coruptie in care au fost implicati mai multi mebri ai PSD.

In legatura cu problemele legate de actuala conducere a televiziunii publice, presedinta SAR, Alina Mungiu Pippidi a declarat ca "trebuie conceputa o cu totul alta formula prin care televiziunea si radioul public sa fie controlate.

" Potrivit Alinei Mungiu Pipiddi, aceste institutii nu ar si-ar fi indeplinit rolul pentru care au fost propuse deoarece membrii consiliilor de administratie ar fi ajuns sa-si imparta resursele acestor institutii.