Conflictul din PSD, dintre Ion Iliescu si Adrian Nastase, pare sa se mute in curtea socialistilor europeni. Liderul in functie al social-democratilor romani, Adrian Nastase, l-a luat de brat pe secretarul executiv Victor Bostinaru, si impreuna au luat calea Romei, acolo unde Nastase s-a intalnit ieri si astazi cu oficiali ai Partidului Democratilor de Stanga din Italia.

Oficial, Nastase a discutat cu social-democratii italieni despre stadiul in care se afla PSD, despre motivele care au dus la piederea alegerilor, despre evolutiile politicii post-electorale din Romania si alte generalitati de acest tip.

Neoficial insa, surse din cadrul PSD ne-au spus ieri ca Nastase incearca sa gaseasca sprijin la socialistii europeni, in prima faza de la cei italieni, in conditiile in care la social-democratii romani, de genul lui Marian Oprisan sau Dan Ioan Popescu, nu mai are nici o sansa.

In acest context, Nastase s-a intalnit ieri cu presedintele Partidului Socialistilor Europeni, Poul Nyrup Rasmusen, dar si cu viceliderul acestei formatiuni, Joseph Borell.

Intalnirile lui Nastase cu liderii cei mai importanti ai PSE nu sunt deloc intamplatoare, in contextul in care, la inceputul lunii ianuarie, au aparut semnale potrivit carora Iliescu ar fi dorit de socialistii europeni pentru sefia PSD.

Pornind de la aceasta realitate, este foarte probabil ca Nastase sa se intoarca in Romania cu un mesaj de sustinere din partea socialistilor europeni, in conditiile in care in Romania nu se mai poate astepta la asa ceva.

Sussane Kestner il vrea pe Iliescu pe tusa

Pe de alta parte, Nastase s-a intalnit acum doua zile si cu europarlamentarul german, Sussane Kestner, vicepresedinte al Bundestag-ului, corespondentul social-demcratilor din Germania. Potrivit unui comunicat al PSD, cei doi "au abordat teme legate de relatiile privilegiate existente intre cele doua partide".

Lasand la o parte tonul optimist si nerelevant al comunicatului PSD, se poate spune ca Nastase si Kestner au vorbit mai concret decat atat despre viitoarea formula de conducere a PSD. Totodata, Sussane Kestner a discutat ieri si cu fostul presedinte Ion Iliescu.

Potrivit unor surse din cadrul fostului partid de guvernamant, europarlamentarul german i-ar fi sugerat lui Iliescu sa o lase mai moale cu ambitia de a ajunge lider al PSD, in conditiile in care acest partid are nevoie de modernizare si de forte proaspete.

Mitrea si DIP s-au saturat de innoirea PSD

Pe de alta parte, liderii social-democrati de la Bucuresti nu simt aceeasi nevoie de modernizare si de intinerire a PSD, precum Sussane Kestner. La intalnirea de acum doua zile cu liderii de organizatii judetene, vicepresedintii Miron Mitrea si Dan Ioan Popescu au ajuns la concluzia ca partidul nu mai are nevoie de modernizare si de schimbare.

Dupa parerea bunilor prieteni, Dan Ioan Popescu si Miron Mitrea, a fost suficient faptul ca 60% dintre parlamentarii PSD sunt noi, fiind la primul mandat, iar presedintii de Consilii Judetene au fost schimbati si ei. Ca atare, cei doi au ajuns la concluzia ca nu mai este nevoie de schimbarea structurii Delegatiei Permanente.

Declaratiile liderilor amintiti din timpul sedintei PSD vin in contextul in care daca va ajunge in fruntea PSD, Iliescu vrea sa inlocuiasca toti actualii vicepresedinti cu altii noi, mai curati, mai uscati, mai "nepatati".