articol preluat din Gardianul

Chiar daca la nivelul Aliantei D.A. PNL-PD exista unele neintelegeri, Congresul liberalilor reprezinta unul dintre momentele importante mai ales in perspectiva integrarii europene. In acest sens, Tariceanu a subliniat atat necesitatea existentei unei stabilitati in interiorul PNL, cat si la nivelui Coalitiei guvernamentale.

In acelasi timp, presedintele ales al liberalilor a evocat rolul deosebit de important pe care l-a avut Theodor Stolojan in reformarea partidului. "Mandatul lui Stolojan a insemnat o perioada benefica", a accentuat co-presedintele Aliantei.

Discursurile invitatilor din prima zi a intalnirii au scos in evidenta sprijinul pentru Coalitia aflata acum la guvernare, cat si dorinta de fuziune a celor doua partide.

In acest sens, fostul presedinte al PNL, Theodor Stolojan, s-a exprimat, in cadrul Congresului ordinar al partidului, in favoarea fuziunii cu PD, spunand, insa, ca acest demers nu se poate face "prin forta, ci prin discutii intre liderii celor doua partide". "Exista doua argumente in favoarea acestei idei.

Primul tine de ideologie si porneste de la faptul ca in prezent conteaza valorile, iar orice partid doreste o apropiere de alt partid, din aceasta perspectiva", a mentionat Stolojan. El a adaugat ca al doilea argument tine de pragmatism. "Avem nevoie de o forta puternica, cu stabilitate interna, pentru ca drumul Romaniei va fi greu, de acum inainte", a subliniat Stolojan.

Fostul lider al PNL a facut aceste afirmatii in finalul discursului de prezentare a activitatii partidului in perioada 2002-2004, cand a fost presedintele formatiunii liberale. In raportul prezentat de Stolojan se arata ca declinul PNL s-a oprit in momentul Congresului Extraordinar din august 2002.

"Tot de atunci a inceput ascensiunea partidului, iar astazi PNL a devenit cea mai puternica forta politica pe dreapta scenei politice", a sustinut fostul co-presedinte al Aliantei D.A. PNL-PD.

Gunoiul ascuns de PSD

Presedintele Partidului Liberal Democrat European, Werner Hoyer, a precizat ca actualul Guvern trebuie sa elimine "o mare parte din gunoiul pe care fosta putere l-a ascuns sub covor". Liderul liberal-democratilor europeni a mai spus ca Guvernul Tariceanu trebuie sa duca la bun sfarsit "reformele amanate atata timp de Guvernul PSD".

"Noi, cei din UE, suntem constienti de acest rol pe care trebuie sa-l joace noua putere. Lupta anti-coruptie, modernizarea sistemului administrativ, reforma in Justitie, toate acestea sunt foarte importante pentru aderarea la UE", a mai adaugat Hoyer. Pe de alta parte oficialul european a a avut si un mesaj clar impotriva pierderii identitatii liberale a PNL.

PD, alaturi de PNL

La randul lui, vicepremierul Adriean Videanu a reiterat faptul ca Alianta este un adevarat pol al democratiei in Romania. De asemenea, el a subiniat ca prioritatea partidelor aflate la guvernare este de a nu trada increderea electoratului. In acest sens, el a precizat ca doctrina liberala si cea social-democrata care definesc Alianta D.A. creeaza premisele unui program de guvernare echilibrat.

Pe de alta parte, Videanu a adaugat ca prezenta lui Graham Watson, presedintele grupului parlamentar al Aliantei liberal-democratilor europeni, cat si a lui Werner Hoyer, presedintele Partidului European Liberal Democrat si Reformist sunt o dovada a importantei Partidului National Liberal.

Mai mandru acum decat...

La randul lui, liderul UDMR, Peter Eckstein Kovaci, a accentuat faptul ca in anul 2004 alegerile au fost castigate de ideile liberale. Respectul pentru proprietate, respectul pentru drepturile omului si, de asemenea, pentru mediul de afaceri sanatos au fost elemente care au animat electoratul roman, a subliniat Peter.

"Eu pot afirma acum ca sunt un cetatean al Romaniei mult mai mandru decat inainte de alegeri. UDMR va fi un partener de incredere in coalitia guvernamentala. Ne leaga de PNL doctrina economica.

Privim cu mare incredere formatiunea liberala care, prin traditie, are deschidere catre minoritati", a mai spus Eckstein, care a tinut sa salute delegatii la Congres si din partea cercului liberal din Uniune.

PUR, animat de idei

Pe de alta parte, presedintele PUR, Dan Voiculescu, a declarat ca este alaturi de PNL pentru ca exista idei care ii anima. In acest sens, Voiculescu a declarat ca la nivelul coalitiei trebuie intarite doua principii: responsabilitatea si stabilitatea. "Interesul nostru este o guvernare eficienta corecta, doar asa putem aplica primul principiu «stabilitatea»".

"Romania nu trebuie sa mai fie controlata de un singur partid sau de un politician atotputernic", a avertizat Voiculescu.

Romania, rol strategic

Emma Nicholson i-a felicitat pe liberali pentru ca au ajuns la putere, afirmand ca "oamenii au decis la alegeri ca schimbarea a fost pasul pentru a duce Romania inainte". "Sunteti pe ultimii pasi in drumul catre aderarea la UE si nu exista cale de intors. Din multe puncte de vedere, Romania este gata sa devina membru UE.

Aceasta tara este centrul axei Moscova-Bucuresti-Bruxelles-Washington, iar alegerile din Ucraina au dovedit acest lucru", a afirmat parlamentarul european, adresandu-se celor peste 1.200 delegati la Congres. Emma Nicholson a mai spus ca dupa ce va deveni membru al UE, Romania va conduce discutiile pe care Uniunea le va avea cu Ucraina, Republica Moldova si Rusia.

"Veti deveni membri UE intr-un moment interesant al Uniunii. Am toata increderea in actiunea noului Guvern. Astept sa va sustin succesele!", a conchis Nicholson.

Viorel Catarama s-a razgandit

Vicepresedintele PNL Bucuresti, Viorel Cararama, s-a retras din cursa interna pentru sefia Partidului National Liberal. Motivul retragerii sale a fost legat de cele doua puncte ale sale din Motiune privitoare la fuziunea PNL-PNTCD pana la sfarsitul lui 2005 si la votul uninominal.

PSD il invita pe Hoyer sa se mai gandeasca

PSD il invita pe Werner Hoyer, liderul Partidului Liberal Democrat European, sa analizeze mult mai atent parcursul european al Romaniei din ultimii patru ani, inainte de a face "afirmatii hazardate".

In timpul guvernarii PSD au fost eliminate vizele pentru cetatenii romani in spatiul Schengen, s-au incheiat capitolele de negociere cu Uniunea Europeana, a fost obtinut statutul de economie functionala de piata, iar Consiliul European a confirmat repere ferme ale calendarului de aderare, au subliniat social-democratii.

Bogdan Apostolescu, Andreea Dinescu, Gardianul - 5 februarie 2005