La www.setimes.com (Southeast European Times) salasluieste un site de informatii pentru Europa de Sud-Est, in noua limbi: romana, albaneza, bulgara, croata, engleza, greaca, macedoneana, sarba latina, sarba chirilica si turca. O parte a stirilor sunt preluate de la agentiile de presa, altele sunt furnizate de corespondenti din fiecara zona "acoperita" de site.

Pentru informarea opiniei publice trudesc si doi romani: Gelu Trandafir si Razvan Amariei. Dupa cum spun initiatorii, "scopul site-ului este sa ofere o informatie corecta si echilibrata si sa acopere vizionar evenimentele din Europa de Sud-Est".

"DESPRE NOI". In partea de jos a primei pagini se afla o "Instiintare", care ne informeaza ca "Southeast European Times este un site sprijinit de catre Departamentul Apararii al SUA in baza Rezolutiei ONU 1.244. Intentia sa este sa ofere audientei internationale un portal catre o gama larga de informatii privitoare la Europa de Sud-Est".

"Sectiunea despre noi" ne spune ca site-ul este "sponsorizat de comandamentul European al SUA, punctul de comanda militara responsabil pentru operatiile SUA in sud-estul Europei si in alte regiuni".

Aceste doua explicatii au facut sa "sara in aer" presa americana. Nici nu au trecut doua saptamani de la discursul presedintelui Bush in care a cerut sa nu mai fie platiti diversi comentatori pentru a sustine politica de la Casa Alba.

Discursul cu pricina (26 ianuarie) a fost tinut dupa ce s-a dezvaluit ca administratia platise mai multi "analisti" ca sa-i "sustina" politica in mass-media americane.

ANCHETA INTERNA. Dupa cum se arata intr-un material CNN, la Pentagon a inceput o ancheta la cererea lui Larry Di Rita, purtator de cuvant al secretarului de stat pentru Aparare, Donald Rumsfeld.

"Aprobam eforturile de a prezenta informatii prin care sa se combata materialele antiamericane pe Internet, dar dorim ca aceasta sa se faca intr-un mod corect si transparent", a declarat intr-un interviu Di Rita, adaugand ca, personal, a aflat de site-ul Southeast European Times cu cateva zile in urma.

Comandamentul European al SUA ii finanteaza pe cei 50 de ziaristi balcanici angajati, prin intermediul companiei Anteon (www.anteon.com), potrivit afirmatiilor colonelului Derek Kaufman, purtator de cuvant al organizatiei militare, cu baza in Germania.

Compania americana Anteon este un "furnizor de solutii IT pentru toate serviciile militare americane, inclusiv Departamentul de Stat al Apararii si a anuntat un venit de peste 1 miliard de dolari pe 2003.

BALCANII SI MAGHREB-UL. Site-ul de informatii pentru zona Balcanilor "a fost initiat in 1999, in timpul razboiului impotriva liderului sarb Slobodan Milosevic. Scopul site-ului era acela de a combate masina de propaganda a Serbiei", a declarat pentru presa americana inspectorul general al Pentagonului, Joseph Schmitz.

Celalalt site in cauza, www.magharebia.com, este relativ nou, neavand deocamdata corespondenti platiti, spun "coordonatorii" sai. Acesta este "destinat" unor tari precum Algeria, Libia, Mauritania, Maroc si Tunisia si isi propune sa ajunga la publicul tanar, pentru a nu-l lasa sa cada victima mesajelor extremiste si recrutarilor teroriste.

RESPECTABIL

Gelu Trandafir este unul dintre jurnalistii romani ale caror nume apar pe site-ul Southeast European Times. Referitor la colaborarea sa cu aceasta institutie de presa, ne-a declarat: "E un site perfect respectabil, corespondez cu ei din cand in cand si sunt platit la articol. Sunt nume respectabile din presa romaneasca. Sunt jurnalisti de prestigiu acolo, iar orientarea este neutra.

E o chestiune deschisa. Daca accesati site-ul www.setimes.com gasiti toate informatiile".