articol preluat din Gardianul

Asa sustin surse din Alianta ca s-ar fi exprimat seful statului, Traian Basescu, la intalnirile avute la Cotroceni, la inceputul anului, cu reprezentantii partidelor parlamentare. La fel ca si in cazul ex-premierului Adrian Nastase, actualul presedinte al Romaniei pare sa fi ajuns la concluzii nu tocmai ortodoxe in ceea ce-l priveste pe Gusa.

Basescu ar fi declarat ca a gresit atunci cand a crezut ca doar diferentele doctrinare l-au expulzat pe Gusa din PSD, partid aflat atunci la putere – motiv pentru care i-a apreciat gestul de a veni in PD, la vremea aceea partid de opozitie, si pentru care l-a si sustinut sa urce in ierarhie.

Ulterior, mult mai bine informat din pozitia de sef al statului, el ar fi cerut prudenta maxima in ceea ce-l priveste pe Gusa. Ce-a urmat s-a vazut. Asteptam un nou partid care, venit la putere, sa beneficieze de "serviciile" lui Gusa.

Axa dosarului: Est sau Vest?

Colegi de Alianta cu Cozmin Gusa nu exclud o apropiere sau chiar o implicare a sa in anumite servicii secrete, interne sau externe. Nu-i o noutate. Si in jurul momentului excluderii sale din PSD au aparut informatii similare.

Sa fie o simpla coincidenta? Sa fie atata inconstienta intre membrii unui partid politic – mai ales aflat la guvernare - incat sa-si urce in cap structuri de securitate externe, doar pentru a-i sifona, pe Dambovita, imaginea lui Gusa? E extrem de putin probabil. E mai degraba apanajul Puterii, acela ca, avand acces la anumite documente secrete, poate trage si alte concluzii....

Cert e ca Gusa "s-a scos", de fiecare data, cu acelasi gen de informatii, scenarite, declaratii furibunde fara documente la vedere.

Jocul carui serviciu secret, intern sau extern, est sau vest-european, face Gusa, incep sa se intrebe tot mai multi dintre fostii sai colegi social-democrati sau democrati?

Adriana Tiganila

Mircea Popa, fostul consilier al lui Gusa, recunoaste ca s-au intalnit amandoi cu fosti agenti KGB, la Moscova

"Ma simt lucrat de serviciile secrete din Romania!", spunea Cozmin Gusa, intr-un interviu acordat la inceputul saptamanii cotidianului "Ziua". Reactia lui a fost ca urmare a diferitelor insinuari ca ar fi un agent KGB, infiltrat in conducerea clasei politice post-decembriste, atat in cadrul PSD, cat si ceva mai tarziu in PD.

Dar de unde aceste suspiciuni asupra omului care, asa dupa cum afirma chiar el, l-a propulsat pe Traian Basescu in cea mai inalta functie in stat?

Totul porneste de la o vizita la Moscova, in luna octombrie 2001, unde o organizatie cu mare influenta la Kremlin il invita la o serie de discutii si intalniri cu reprezentantii puterii din Rusia, in calitatea sa de secretar general al PSD.

Vizita cu pricina a fost intreprinsa cu mult inainte de debarcarea lui din partid, alaturi de consilierul sau de la acea vreme, poetul Mircea Popa, un nume des vehiculat de fosta Securitate.

Cozmin Gusa se apara

"N-am avut o vizita la Moscova inaintea demisiei mele din PSD, am avut vizita la Moscova in 2002, cand puneam la punct un protocol care ar fi putut sa fie foarte folositor Romaniei in contextul in care PSD se afla la guvernare, iar partenerii din Europa sau partenerii din SUA isi doreau relatii privilegiate intre politicienii puterii din Romania si politicienii din Rusia.

Una din tampeniile pe care serviciile secrete din Romania o prezinta cu consecventa este speculatia referitoare la Moscova si la eventuala apartenenta a mea la o organizatie oculta, legata de fostul KGB si despre care am informatii ca a fost prezentata atat lui Basescu, cat si lui Adrian Nastase", afirma luni Cozmin Gusa.

Organizatia la care face referire Gusa se numeste "Novo Com" si, intr-adevar, in mediile politice din Rusia este etichetata ca "oculta".

O vizita ciudata la Moscova

Consilierul lui Cozmin Gusa, Mircea Popa isi aduce aminte ca, la finele anului 2001, la numai cateva luni de cand fusese cooptat de PSD, secretarul general al partidului a primit un fax de la oficialii din Edinstvo, partidul care l-a adus la putere pe Vladimir Putin.

Prin acesta, rusii ii propuneau lui Gusa sa dea curs invitatiei de a vizita structurile politice nou-instalate, precum si de a se familiariza cu Kremlinul. Ciudatenia, spune Mircea Popa, a fost aceea ca, de la aeroportul din Moscova, au fost preluati de reprezentantii Organizatiei NovoCom.

Aceasta structura non-guvernamentala este condusa de fostii colegi ai lui Vladimir Putin, din perioada in care el activa ca agent in KGB, unul dintre acestia fiind chiar seful serviciilor secrete ruse care, pe vremea URSS, avea ca obiectiv Marea Britanie.

Pe parcursul celor cateva zile cat cei doi au stat in Rusia, reprezentantii NovoCom au fost singurii care s-au aratat interesati de prezenta lor la Moscova, facandu-le programul si stabilind intalnirii cu oamenii din partisul lui Putin. Tot in cadrul acestei vizite, s-au pus si bazele intalnirii la nivel inalt dintre Adrian Nastase si Vladimir Putin.

Calatoria fostului premier la Moscova, in februarie 2002, avea sa fie insa inceputul divortului dintre Nastase si Gusa.

Motivul: Vladimir Putin, pentru a nu incalca protocolul, in fata Dumei, condusa de comunisti, potrivit caruia nu se face ca un sef de stat sa primeasca un prim-ministru, evita intalnirea cu Nastase. La intoarcerea in tara, spune Mircea Popa, "suparat foc, Nastase s-a dus glont la Iliescu si i-a spus ca Mircea si Cozmin comploteaza pe la spatele nostru".

Mircea Popa, «omul Securitatii»

Arestat la 19 decembrie 1989, de fosta Securitate, dupa ce mai multe luni "beneficiase" de arest la domiciliu, Mircea Popa a fost unul din clientii fideli ai Securitatii ceausiste.

Numele lui este strans legat de protestul din fata Ambasadei Uniunii Sovietice la Bucuresti, din anul 1972, cand a intrat in greva foamei pe motiv ca "nu este lasat sa scrie poezii comuniste intr-o tara care se considera de aceasta factura.

Tot el este cel care, spre deosebire de multe alte nume cu rezonata, cerea azil politic... in URSS. La vremea respectiva, pentru a-si incheia protestul, Securitatea decide sa il numeasca director de cinematograf, undeva in Ferentari.

Perestroika, «pe sub mana»

Un adept al Perestroikai, miscare initiata de Mihail Gorbaciov, in a doua jumatate a anilor ’80, Mircea Popa incepe sa aiba legaturi cu diferite organizatii si agentii de presa sovietice de la care procura, pe sub mana, materiale jurnalistice ale noului val, deloc pe placul lui Ceausescu.

In acest demers al lui, Mircea Popa a fost ajutat si de ziaristul Sorin Rosca Stanescu care, isi aduce aminte Popa, "in momentul in care a intrat din nou pe fir Securitatea, el a fost retrogradat din functia de redactor de la nu stiu ce departament si a fost trimis sa scrie despre curatenia strazilor.

Dupa asta, prin ’87, stiu ca si-a dat demisia din PCR si a incercat sa faca un ziar in ilegalitae. Eu am fost trimis, din nou, sa ma ocup de un cinematograf din Militari...", incheie fostul consilier al lui Cozmin Gusa.

Madalin Pribu

Gardianul - 10 februarie 2005